Cum functioneaza ecranul unui cinematograf?

0 Shares
0
0
0

Cum functioneaza ecranul unui cinematograf?O data cu aparitia si dezvoltarea internetului site-urile cu filme online si-au facut si ele aparitia, unele dintre ele ajungand chiar extrem de populare.

Astazi, tinerii prefera sa urmareasca filme online nou-aparute, acasa, in fata propriului computer, ca mai apoi, daca filmele sunt intr-adevar bune, sa mearga si la cinema pentru a trai experienta HD sau 3D.

Cu totii am fost cel putin o data la cinema, insa cati dintre noi s-au intrebat cum functioneaza acel ecran pe care sunt proiectate filmele? Vom incerca sa oferim un raspuns in cele ce urmeaza.

Chiar daca sunteti un amator de filme sau un cinefil inrait, este posibil sa nu va fi gandit niciodata la cum functioneaza ecranul pe care filmul este proiectat. Multi dintre noi suntem vrajiti de ceea ce se proiecteaza pe acesta incat nu ne mai gandim la ecran.

Insa, daca stam sa ne gandim putin, vom vedea ca ecranele reprezinta un element crucial al experientei cinematografice si, totodata, unul dintre cele mai importante dispozitive pe care il putem gasi intr-o sala de cinema.

[adsenseyu1]

La prima vedere, aceste ecrane par extrem de simple, doar un dreptunghi mare de plastic de culoare alba. Insa, la o privire mai atenta se dovedeste ca exista, de fapt, o mare cantitate de tehnologie si design implicate in creare unui astfel de ecran.

Ecranul

Daca mergem intr-un cinematograf pentru a vedea un film, exista sanse mari ca acesta sa fie proiectat pe un ecran. Ecranul pe care se proiecteaza filmele este realizat, de obicei din vinil greu de culoare alba si este clasificat dupa cantitatea de lumina pe care o reflecta.

Exista patru categorii principale de astfel de ecrane (le vom reda cu denumirile din engleza):

1.    Matte white – mai putin de 5 % reflexie, negrul este foarte inchis si imaginea nu este foarte luminoasa;

2.    Pearlescent – 15 % reflexie, negrul merge spre gri, iar imaginea este luminoasa si ofera cel mai bun contrast de ansamblu;

3.    Silver – 30 % reflexie, negrul merge spre un gri mediu, iar imaginea este foarte luminoasa, culorile inchise pot parea putin mate;

4.    Glass bead – 40 % sau chiar mai mult reflexie, negrul merge spre gri deschis, iar imaginea este, de obicei, prea luminoasa; un astfel de ecran este folosit numai in circumstante speciale.

[adsenseyu1]

Ecranul de tip Pearlescent este, probabil, cea mai obisnuita alegere pentru un cinematograf tipic. Pentru a face un astfel de ecran sau unul de tip Silver, se adauga un strat reflectorizant peste vinilul alb mat. Un ecran de tip Glass bead are in componenta mii de margele de sticla foarte mici incorporate in stratul transparent de la suprafata ecranului.

Ecranele pentru filme sunt concepute nu doar pentru a prezenta o pelicula mare, dar, de asemenea, pentru a sustine sistemul de sunet al cinematografului. Cele mai multe dintre ecrane prezinta perforatii mici, astfel incat publicul sa fie capabil sa auda boxele amplasate in spatele acestora.

Intr-un cinematograf obisnuit vom gasi trei boxe in spatele ecranului, situate la stanga, in centru si la dreapta. Acest lucru face ca sunetul sa para mult mai realist, in special atunci cand cineva vorbeste.

0 Shares
You May Also Like