Ce simboluri regasim pe o ie

0 Shares
0
0
0

Ce simboluri regasim pe o ieAtunci cand vrei sa oferi cadou o ie barbateasca iti recomandam sa te documentezi si in ceea ce priveste simbolurile existente pe ie deoarece, contrar a ceea ce cred oamenii despre ii, tot ce este brodat pe ele, a fost ales cu un scop clar si foarte bine definit, stramosii nostri fiind foarte superstitiosi. Nicio floare sau motiv geometric nu este lipsit de semnificatie, si in functie de ceea ce iti doresti pentru respectiva persoana ar trebui sa alegi ia. Daca vrei un model de ie interesant si foarte practic care sa se potriveasca la mai multe tinute, click aici.

Ia este un element vestimentar traditional romanesc si este aproape de sufletul tuturor romanilor. Broderiile bogate sunt unice, cusute de mana cu foarte mare migala si fascineaza prin originalitatea si frumusetea lor. Toate simbolurile care sunt brodate pe fata, pe maneci sau pe spate vorbesc despre viata si despre familia femeilor care cos aceste camasi si despre zona geografica in care sunt facute dar si despre toate preocuparile mestesugaresti din sate. Nu sunt doar desene cusute pe panza si cunt simboluri magice care poarta noroc persoanei care va imbraca ia pentru a o feri de rau si de ghinion.

Unul dintre cele mai comune motive brodate pe iile romanesti sunt cele solare care sunt evidentiate fie sub forma de soare sau floarea soarelui dar si sub forma de cercuri. Soarele reprezinta un simbol ancestral unde se vorbeste despre divinitate, despre caldura soarelui care este generatoare de belsug si datatoare de viata dar si in general despre ciclul vietii.

Simbolurile foarte dragi cusatoreselor din Romania, deoarece ilustreaza chiar ele esenta vietii la fel cum se intampla si in cazul rotii, simbolizeaza roata vietii care se roteste continuu dar si preocuparea din mai multe sate din tara noastra.

Simbolurile vegetale sau florale sunt foarte des intalnite pe iile din Romania si sunt inspirate din natura. Copacii sau ramurile lor stilizate simbolizeaza intelepciunea, trainicia si reinvierea sau viata.

Frunzele de vie si ciorchinii brodati cu verde, albastru sau mov vorbesc despre indeletnicirile oamenilor din zona, mai ales ale celor care se afla in sate situatie in apropierea podgoriilor, unde principala activitate este legata de negotul cu vinuri, dar si despre abundenta si belsug. Sunt mai multe exemple de astfel de ii in magazinul online expus mai sus.

Frunzele verzi si florile in culori puternice sunt un simbol al prosperitatii si al prospetimii si sunt utilizate cu drag atat de fetele din sate cat si de cele mature, de bunici sau de mame. Trifoiul cu patru frunze reprezinta un model rar, care atrage norocul, iar laleaua, crinul sau trandafirul si frlorile de cires sunt unele dintre cele mai folosite modele florale preferate de o cusatoreasa. Prezentam mai multe modele care au brodate toate aceste simboluri cum sunt iile elegante din Muscel, din Arges unde trandafirii sunt in general albastri, sau din Oltenia unde ornamentele sunt verzi.

Bluzele din zonele de munte au elemente naturale brodate specifice pentru aceasta zona cum sunt conurile sau acele de brad in timp ce pe ia purtata la campie se observa elemente agrare care sunt legate de recolte cum sunt spicele de grau si porumbul.

0 Shares
You May Also Like