Ce tip de centrala termica vi se potriveste?

0 Shares
0
0
0

Ce tip de centrala termica vi se potriveste?Exista mai multi factori care trebuie luati in considerare atunci cand decideti despre cea mai buna optiune de a va incalzi casa. Dimensiunea centralei de care aveti nevoie este direct legata de numarul de radiatoare si de utilizarea apei calde de acasa.

De exemplu, daca locuiesti singur intr-un apartament cu un dormitor, poate ca un cazan combi destul de modest de 12kW va face fata cu usurinta cerintelor tale de incalzire centrala. Alternativ, daca aveti o familie mare care locuieste intr-o casa de sapte dormitoare, este posibil sa aveti nevoie de un cazan cu puteri de peste 50kW pentru a furniza suficienta energie pentru incalzirea apei pentru toti si pentru radiatoare.

Costul furnizarii si montajului unei centrale termice noi variaza in functie de marca, dimensiune si costurile de instalare. Costurile de instalare vor creste considerabil daca decideti sa scoateti sistemul dvs. curent pentru unul complet diferit; in functie de starea curenta a sistemului dvs. de incalzire, acest lucru poate sau nu poate fi rentabil pentru a face acest lucru. De asemenea, este important sa retineti ca poate exista o diferenta semnificativa de pret de la instalator la instalator.

Sisteme de gaze vs. electrice

Sistemul de incalzire centrala este ceva ce va ganditi, si cel mai probabil va ganditi daca sa optati pentru o centrala pe gaz sau pentru o centrala electrica. In continuare vom vedea cum functioneaza fiecare dintre acestea.

Cum functioneaza un sistem de incalzire pe gaz

  • Sistemele de incalzire cu gaz sunt foarte drecvent utilizate. Acest tip de incalzire centrala este cunoscut ca un “sistem umed” in care un cazan pe gaz incalzeste apa, care asigura incalzirea prin radiatoare si apa calda prin robinetele din casa dumneavoastra. Iata cum functioneaza, pas cu pas:
  • Un cazan de gaze are o sursa continua de gaze naturale ce se strecoara in acesta dintr-o conducta care iese in strada intr-un conducte de gaze.
  • Jeturile de gaz sunt directionate catre o teava care contine apa rece, incalzindu-l pana la aproximativ 60 de grade Celsius.
  • Teava de apa alcatuieste o mica sectiune a unui circuit continuu mare de conducta. Aceasta retea se deplaseaza chiar in jurul casei dvs.
  • Acesta trece prin fiecare radiator de apa calda la randul sau si apoi revine la cazan din nou.
  • Pe masura ce apa curge prin radiatoare, aceasta da o parte din caldura, incalzind fiecare camera pe rand. Cazanul trebuie sa pastreze focul pentru a mentine apa la o temperatura suficient de mare pentru a incalzi o casa.
  • pompa electrica este utilizata pentru a directiona fluxul de apa in jurul circuitului conductelor si radiatoarelor.
  • Unele case fara conexiune la reteaua de gaze vor folosi gaz petrolier lichefiat (LPG) sau ulei de incalzire, care functioneaza in mod similar cu gazul, dar doar mai scumpe.

Sisteme electrice de incalzire centrala

Un cazan electric poate inlocui un cazan de gaz mic si mediu si, pe masura ce tehnologia avanseaza, vedem cazane electrice capabile sa satisfaca cerintele multor case mai mari.

Acestea au nevoie de mai putine componente decat omologii lor de gaz, ceea ce le face extrem de usoare, mici si compacte, adesea complet silentioase si se mandresc cu principalul beneficiu de a fi 100% eficiente. Cu toate acestea, acum vedem unele proiecte de locuinte noi sau apartamente care sunt echipate cu boilere electrice la alegere, datorita avantajelor lor ecologice.

Daca aveti in vedere trecerea de la gaz la electric, trebuie sa stiti ca costurile pentru convertirea sistemului dvs. de incalzire pot fi considerabile odata ce ati luat in considerare noile costuri de conducte, cazane si instalare.

Centrale de condensare

In cazul in care nu va incanta nici ideea de a folosi o centrala pe gaz, nici una pe curent, puteti sa va indreptati atentia spre centrale termice in condensare, care detin un “schimbator de caldura” eficient care permite recircularea caldurii in loc sa se piarda gazele arse ale cazanului.

Acest lucru este deosebit de important, iar centrala termica in condensare este mai eficienta din punct de vedere energetic, iar astfel costurile de combustibil vor fi reduse, iar investitia va fi amortizata destul de rapid.

Centrala pe lemne

De-asemenea, o ultima solutie ar fi aceea de a va indrepta atentia spre o centrala care functioneaza cu combustibil solid, adica cu lemne, insa aici vestea mai putin placuta este ca trebuie sa ii furnizati dvs. combustibil. Practic, trebuie sa puneti lemne pe foc.

0 Shares
You May Also Like