Ce instrumente de taiere sa alegeti si cum sa le folositi?

0 Shares
0
0
0

Sculele care pot fi folosite la taiere sunt aproape infinite si fiecare are propriile caracteristici care ne permit sa indeplinim anumite lucrari cu efort minim si rezultate maxime. Dar care sunt cu adevarat instrumentele care trebuie sa existe in orice atelier si care sunt cele mai recomandate pentru anumite nevoi? Sa aflam impreuna raspunsurile in acest articol.

Tipuri de foarfece

Sa incepem aceasta calatorie cu unul dintre instrumentele simbolice aflate in posesia fiecarui gradinar care se respecta, si anume foarfecele de taiat.

Aceasta unealta se distinge de foarfecele normale de pe piata datorita constructiei mai robuste, ceea ce o face ideala pentru taierea ramurilor cu diametrul de 2 cm. Probabil nu toata lumea stie ca exista tipuri de foarfece care difera ca mecanism de taiere si tip de lama, fiind utile doar in anumite situatii.

Foarfecele pot fi echipate cu mecanism cu arc sau clichet. Primul caz este cel mai comun si va permite sa taiati lemnul proaspat sau moale intr-un mod curat si precis. In timp ce mecanismul cu clichet va permite sa taiati lemn foarte tare cu efort minim, garantand intotdeauna taieturi curate. Acesta din urma este foarte util in indepartarea ventuzelor maslinilor sau a unor plante – tocmai datorita duritatii lor.

Fierastraul ideal

Un alt instrument care nu poate lipsi din trusa unui gradinar bun este o drujba Micul Padurar. Aceasta unealta este folosita pentru a indeparta toate acele ramuri care nu pot fi taiate cu o foarfeca pentru ca sunt prea mari in diametru. Principalele diferente care caracterizeaza un fierastrau sunt caracterul practic si lama sa.

Lama unui fierastrau poate fi dreapta sau curbata. Principala diferenta dintre cele doua este ca lama curbata reduce foarte mult efortul utilizatorului deoarece in timpul taierii urmareste forma busteanului prin introducerea dintilor acestuia mai bine in lemn, facandu-l mai usor de taiat.

Acest lucru nu se intampla in schimb pentru lama dreapta care este mult mai utila in cazul plantelor foarte ramificate datorita formei sale care ii permite sa fie usor de introdus.

O alta caracteristica importanta a lamei este numarul de dinti. In mod normal, valoarea corecta ar fi 7,5 dinti la fiecare 3 cm de lama. Dar in cazul pomilor fructiferi recomandam o lama mai fina, aproximativ 10 dinti la fiecare 3 cm. Dintii mai fini sunt ideali pentru plante cu coaja subtire si diametru mic pentru a garanta intotdeauna o  taiere cat curata si precisa.

Pentru a accelera si eficientiza modalitatea de lucru, poti profita de scule electrice sau pneumatice care va vor garanta rezultate maxime fara nici un efort. Acest tip de produs este deosebit de potrivit pentru cei care au mult material de taiat sau pentru profesionisti.

Fiecare unealta de taiere pe care o utilizati de-a lungul timpului are lame specifice. Amintiti-va intotdeauna sa le ascutiti sau sa le schimbati pentru a mentine performanta uneltei, iar rezultatele obtinute nu vor lasa niciodata de dorit!

0 Shares
You May Also Like