Cum functioneaza bateriile litiu-ion?

0 Shares
0
0
0

Cum functioneaza bateriile litiu-ion?
Mai toata lumea are astazi un smartphone, de preferat un iPhone. Putini cunosc, insa, importanta pe care accesoriile iPhone o au asupra telefonului. Unul dintre aceste tipuri de accesorii iPhone de pe AccesoriiGSM.ro, un accesoriu esential, am putea spune, este, fara doar si poate, bateria.

Vom vorbi in cele ce urmeaza despre cum functioneaza bateriile litiu-ion.

Bateriile litiu-ion sunt extrem de populare astazi. Le putem gasi la laptopuri, pda-uri, telefoane mobile si iPod-uri. Acest tip de baterie este atat de comun, deoarece reprezinta una dintre cele mai energetice baterii reincarcabile disponibile pe piata. Bateriile litiu-ion au facut si prima pagina a zialelor recent. Acest lucru s-a intamplat din cauza faptului ca, din cand in cand, astfel de baterii pot izbucni in flacari.

[adsenseyu1]

Nu este un lucru foarte obisnuit (doar doua sau trei pachete de baterii la un milion se intampla sa aiba o astfel de problema), insa, cand se intampla, este un lucru extrem. In unele situatii, rata de esec poate creste, iar cand acest lucru se intampla, totul se sfarseste cu o reclamatie la nivel mondial care poate costa firmele producatoare milioane de dolari.

Prin urmare, intrebarile care se pun sunt: ce face ca aceste baterii sa fie atat de energetice si de populare? Cum reusesc sa izbucneasca in flacari? Exista posibilitatea de a face ceva astfel incat acest lucru sa nu se intample sau putem ajuta bateria sa dureze mai mult? Vom incerca sa raspundem, pe cat posibil, acestor intrebari.

Bateriile litiu-ion sunt populare deoarece au un numar de avantaje importante spre deosebire de tehnologiile concurente:

–    Acestea sunt, in general, mult mai usoare decat alte tipuri de baterii reincarcabile de acceasi marime. Electrozii unei baterii litiu-ion sunt fabricati din litiu usor si carbon. Litiul este, de asemenea, un element foarte reactiv, ceea ce inseamna ca o multime de energie poate fi stocata in legaturile sale atomice. Acest lucru se traduce intr-o denistate a energiei extrem de mare pentru bateriile litiu-ion. Iata o modalitate de a obtine o perspectiva asupra densitatii energiei.

O baterie litiu-ion obisnuita poate stoca 150 wati-ora de energie electrica intr-un kilogram de baterie. O baterie NiMH (nichel-metal hibrid) poate stoca pana la 100 wati-ora pe kilogram, cu toate ca 60 – 70 wati-ora ar fi mult mai probabili. O baterie plumb-acid poate stoca doar 25 wati-ora pe kilogram. Folosind tehnologia plumb-acid, este nevoie de 6 kilograme pentru a stoca aceeasi cantitate de energie pe care 1 kilogram de baterie litiu-ion o poate stoca. Este o diferenta enorma.

[adsenseyu1]

–    Aceste baterii isi sustin sarcina. O baterie litiu-ion isi pierde doar 5 % din sarcina pe luna in comparatie cu 20 % pe luna in cazul bateriilor NiMh.
–    Bateriile litiu-ion nu au niciun efect de memorie, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa le descarcam complet inainte de incarcare, asa cum se intampla in cazul altor baterii.
–    Bateriile litiu-ion pot realiza sute de cicluri de incarcare-descarcare.

Nu putem sustine insa ca bateriile litiu-ion sunt perfecte. Acestea au, de asemenea, si o serie de dezavantaje:

–    Incep sa se degradeze de indata ce parasesc fabrica. Acestea rezista doar 2 sau 3 ani de la data fabricarii chiar daca le folosim sau nu.
–    Sunt extrem de sensibile la temperaturi inalte. Caldura face ca bateriile litiu-ion sa se degradeze mult mai repede decat ar trebui.
–    In cazul in care descarcam de tot o baterie litiu-ion, aceasta este istorie.
–    Un pachet de baterii litiu-ion trebuie sa aiba un calculator de bord pentru a gestiona bateria. Acest lucru le face pe acestea si mai scumpe decat sunt. Exista o mica sansa ca, in cazul in care pachetul esueaza, bateriile sa izbucneasca in flacari.

0 Shares
You May Also Like