Cum se ingrijesc vacile de lapte?

0 Shares
0
0
0

Cum se ingrijesc vacile de lapte?
Vacile de lapte sunt crescute special pentru a produce cantitati mari de lapte. Un septel de vaci de lapte este format din patru grupuri diferite de bovine. Cele patru grupuri de bovine sunt: vaci – femele, care dau nastere la vitei si produc lapte (cele mai multe dintre vitele dintr-un septel de lapte sunt vaci), tauri- parintii septelului de lapte(  sunt necesari dor cativa la o ferma), juninci – tineret bovin de sex feminin, care sunt “adolescentele din cireada si nu au avut inca un vitel; (al doilea cel mai mare grup din turma),vitei – ce devin tauri si sunt de multe ori vanduti.

Producatorii de lapte trebuie sa se conformeze cerintelor stricte de siguranta alimentara pentru a se asigura ca vacile sunt sanatoase si produc lapte de inalta calitate pentru fabrici de produse lactate, unde laptele se transforma in produse lactate nutritive de baut si mancat.

Fiecare vaca de lapte este identificat cu o eticheta din ureche, care va ajuta fermierul sa o monitorizeze in mod regulat. Producatorii de lapte trebuie sa tina o evidenta a tuturor furajelor si problemelor de sanate  (sau tratamente medicale acordate) a fiecarei vaci.

Fermierii intra in contact cu animalele în fiecare zi si se pricep foarte bine la identificarea vacilor bolnave. Vacile bolnave sunt ?inute separat de restul turmei, aproape de salile de muls astfel incat sa nu trebuiasca sa se plimbe prea mult, si reven in turma atunci doar atunci cand acestea sunt din nou santoase. Aceste vaci sunt si ele mulse, dar laptele este tinut separat si aruncat.

[adsenseyu1]

Producatorii de lapte trebuie sa pastreze aparat de muls (pentru echipamente de muls vizitati: www.proagricol.ro)  si salile de muls foarte curate, astfel incat vacile sa poata fi mulse intr-un mediu curat. De asemenea, ei incearca sa pastreze salile de muls ca un loc calm si placut pentru ca vacile sa se relaxeze in timpul procesului.

Acestea sunt doar cateva din multele lucruri pe care producatorii de produse lactate le fac pentru a-si ajuta vacile sa se mentina sanatoase, fericite si sa produca lapte sanatos.

Vacile trebuie sa bea un volum mare de apa proaspata in fiecare zi, deoarece laptele este compus în mare parte din apa.Ele pot bea aproximativ 100 litri de apa într-o zi. Cam o cada de baie plina cu apa! Fermierii asigurati-va ca apa este proaspata si ca este intotdeauna de ajuns.

Ingrijirea unei vaci in mod regulat include:  verificarea starii de sanatate de doua ori pe zi, in timpul mulsului si dupa ce a dat nastere unui vitel ; acordarea de medicamente pentru a preveni parazitii; vaccinarea împotriva bolilor. Mulsul si examinarea vacilor trebuie sa se realizeze intr-un mediu linistit, fara stress, benefic atat pentru vaci cat si pentru oameni si productia de lapte.

Printre practicile de rutina care reduc stresul se numara:  permite-ti vacilor sa mearga încet, în orice ordine la muls, asigurati un mediu care sa respecte rutina de comportament normala a vacii, preveniti evantualele leziuni ocupandu-va de reperatiile necesare in jurul fermei (cum ar fi caile de acces, garduri, jgheaburi, sali de muls) si mentinerea lor în conditii de siguranta.

Vacile au nevoie de un regim alimentar echilibrat, care le confera suficienta energie pentru a men?ine o buna functionare a organismului si pentru a produce lapte. Vacile au un regim alimentar care consta din cinci tipuri principale de alimente, astfel incat sa aiba cele cinci grupe de alimente la fel ca noi.

[adsenseyu1]

Hrana vacillor de lapte se asigur prin pasunat, ele pasc un amestec de iarba si leguminoase care cresc in padocuri agricole. Leguminoasele asigura proteine iar trifoiul este principala sursa de pe pasune. Cand vacile produc lapte uneori nu pot obtine suficienta energie doar de la consumul de iarba. Agricultorii le dau, de obicei si cereale, atunci cand vin la muls drept recompensa.

Vacile mananca aproximativ 40 kg de alimente nutritive pe zi (40 kg de alimente sunt egal cu 206 de cartofi la cuptor sau 1440 felii de pâine!). Ceea ce mananca vacile afecteaza productia de lapte, astfel incat fermierii trebuie sa se asigure ca vacile lor au un regim alimentar diversificat.

Vacile de lapte au cinci tipuri principale de alimente în dieta lor. Acestea sunt: iarba de pe pasune, fanul, cerealele (grâu si orz ), culturi furajere – culturi speciale cultivate pentru ca vacile sa pasca pe timpul veriia (lucerna, porumb (porumb), mei, napi si ovaz).

La o ferma tipica, de fiecare data dupa ce o vaca este mulsa este trimisa la pasunat, bucurandu-se de iarba proaspata. Vacile sunt mulse de doua ori pe zi si sunt intotdeauna mutate in diferite sectiuni ale fermei. Mutarea lor permite ca iarba sa re-creasca si asigura mereu iarba de cea mai buna calitate.

0 Shares
You May Also Like