Cum stabilim montarea unui paratrasnet la o constructie?

0 Shares
0
0
0

Cum stabilim montarea unui paratrasnet la o constructie?Dupa cum bine se stie puterea unui trasnet poate fi devastatoare pentru o cladire daca nu este dotata cu un paratrasnet potrivit.

In fiecare an se intampla accidente din cauza lipsei unui asemenea dispozitiv, iar daunele provocate de puterea unui trasnet sunt de cele mai multe ori irecuperabile.

Dintre efectele devastatoare a unui trasnet primit in plin de o cladire enumeram cateva : deteriorarea constructiei fizice, deteriorarea instalatiilor electrice si electronice si chiar mai rau decesul sau vatamarea oamenilor si animalelor care locuiesc in respectiva cladire.

Astfel, trebuie sa ne montam un astfel de sistem de protectie impotriva energiei loviturii de trasnet, pentru a scapa de grijile pe care ni le-ar putea provoca. Acest sistem poarta numele de paratrasnet.

Toate elementele electrice necesare montarii si instalarii unui sistem de paratrasnet si a dispozitivelor adiacente le puteti achizitiona la preturi foarte bune de la magazinul online Electroglobal.

[adsenseyu1]

Inainte de a ne decide ce tip de paratrasnet avem nevoie trebuie sa facem o evaluare corecta a riscurilor pe care locuinta respectiva le are. Aici trebuie specificat ca se cere o evaluare corecta a constructiei, a structurii cladirii, a localizarii ei in teritoriu, a gradului de ocupare, precum si a frecventei fulgerelor in respectiva zona.

Trebuie evaluate si alte aspecte importante ale acestui aspect inainte de atrece la treaba, si aici ma refer la posibilele evenimente de tipul : lovirea trasnetului in cladire, lovirea fulgerului langa cladire, lovirea trasnetului intr-o instalatie electrica la care casa este racordata si lovirea trasnetului langa o instalatie electrica la care casa este racordata.

Inainte de a incepe montarea paratrasnetului trebuie sa avem raspunsul la toate cele patru situatii expuse mai sus.

Pe de alta parte, trebuie sa fim deplin constienti de riscurile la care suntem expusi in fata loviturii de trasnet :
•    posibila vatamare a oamenilor si animalelor aflate la pana la 3 m in afara cladirii
•    avariile fizice produse de descarcarile electrice sunb forma de scanteie degajate de lovitura de trasnet( cum ar fi incendiile posibile)
•    defectiunile produse de supratensiunile degajate de lovitura de trasnet.

Factorii care influenteaza in mod direct aceste situatii descrise mai sus sunt deasemenea foarte importanti:
•    componentele structurii interne si externe a cladirii si cele aflate la o distanta de pana la 3 m in jurul cladirii
•    masurile de protectie existente impotriva incendiilor,
•    si evident suprafata expusa factorilor de risc

[adsenseyu1]

Pentru a putea lua o decizie buna si in conformitate cu normele legale si tehnice privind instalarea unui paratrsnet va invit sa cititi normativul I7/2011.

Acolo veti gasi toate datele tehnice si toate formulele de calcul necesare instalarii in cele mai sigure conditii a unei instalatii de paratrasnet.

Trebuie specificat ca instalarea unui sistem de paratrsnet este obligatoriu, din punct de vedere legal, in urmatoarele cazuri :
•    teatre si cinematografe, precum si alte sali de concerte si de sport care au acoperis
•    hoteluri, pensiuni, spitale si alte facilitati unde sunt adunati multi oameni
•    facultati, scoli si licee, precum si gradinite, camine si crese
•    muzee, monumente istorice, etc
•    constructiile cu mai multe niveluri, de tip blocuri de locuinte sau cladiri de birouri

Sigur ca ar mai fi si alte situatii in care legea prevede obligativitatea unui astfel de sistem de paratrasnet instalat, dar noi le-am enumerat pe cele mai uzuale.

Speram ca acest demers al nostru sa va fi atras atentia asupra acestui aspect atat de important al existentei unui paratrasnet, pentru evitarea ulterioara a unor pierderi irecuperabile.

0 Shares
You May Also Like