Despre amanet in istorie

0 Shares
0
0
0

Despre amanet in istorieIn cazul in care aveti obiecte pe care doriti sa le duceti la amanet, va recomandam pentru cel mai bun pret amanet aur Bucuresti. In continuare va oferim mai multe informatii despre amanet de-a lungul istoriei.

Legea mozaica

Legea mozaica a interzis amanetul ca afacere profitabila, deoarece interzicea dobanzile de la un imprumutat sarac, in timp ce nici un evreu nu trebuia sa plateasca altuia dobanzi. Evreilor nu li sa interzis insa sa imprumute bani cu dobanzi rudelor. Pana la reformarea protestanta, si crestinilor li s-a interzis sa se imprumute reciproc cu dobanda. Si ei au facut acest lucru si continua sa faca acest lucru impotriva principiului biblic.

China

Cea mai veche casa de amanet a fost infiintata in secolul al V-lea si a fost infiintata, detinuta si operata de manastiri budiste; abia ulterior au devenit mai des vazute in societate casele de amanet. Au fost multi termeni care sa le descrie. Cuvantul changshengku (trezoreriile de lunga durata) se referea initial la manastirile budiste in general. Alti termeni includ jifupu (vazut in textele Tang), didangku (folosit in perioadele de cantec) si jiedianku (perioada Yuan). In timpul dinastiei Song de Sud, laicii bogati uneori faceau parteneriate cu manastiri budiste si cu casele de amanet deschise (facand astfel, de asemenea, sa evite anumite impozite pe proprietate din care manastirile erau uneori scutite). De exemplu, un memorial din 1202 inregistreaza practica a zece persoane care se reunesc pentru a forma o asociatie cunoscuta sub numele de ju, care ar sprijini atunci infiintarea unei case de amanet intr-o manastire.

Grecia si Roma

Atat Grecia, cat si Roma au fost la fel de familiarizate cu exploatarea prin amanet a saracilor peste tot in lume; intr-adevar, din jurisprudenta romana, cea mai mare parte a legii contemporane asupra acestui subiect este derivata. Principala diferenta dintre legea romana si engleza este ca, in dreptul roman, anumite lucruri, cum ar fi imbracamintea, mobilierul si instrumentele de prelucrare a arborilor, nu au putut fi gajate, in timp ce legislatia engleza nu contine o astfel de restrictie. Imparatul Augustus a transformat surplusul care a aparut asupra statului din proprietatea confiscata a infractorilor intr-un fond din care statul a imprumutat bani fara dobanda celor care au amanetat bunuri de valoare egale cu dublul sumei imprumutate.

Europa medievala

In Italia, dar intr-o perioada mai moderna, a aparut sistemul de gaj care a devenit aproape universal pe continentul Europei. La originea sa, acest sistem a fost pur si simplu binevoitor, “monts de piete”, infiintat de autoritatea papilor, care imprumuta bani numai celor saraci, fara dobanda, pe baza conditiilor unice ale avansurilor care sunt acoperite de valoarea angajamentelor. Acesta a fost practic sistemul Augustan, dar este evident ca o institutie care cheltuie bani a gestiona contabilitatea si nu obtine nici un venit din operatiunile sale trebuie fie sa-si limiteze utilitatea la masura sprijinului voluntar pe care il poate comanda, fie trebuie sa ajunga la un faliment rapid.

In 1198 a inceput ceva de genul acesta la Freising din Bavaria. In 1350, un business similar a fost facut la Salins din Franche-Comté, unde se percepeau dobanzi la rata de 7½%. Nici Anglia nu era inapoi, pentru ca in 1361 Michael Northbury sau de Northborough, episcop de Londra, lasase 1000 de marci de argint pentru infiintarea unui amanet gratuit.

0 Shares
You May Also Like