Tratamente cu ultrasunete

0 Shares
0
0
0

Tratamente cu ultrasuneteUltrasunetele sunt acele vibratii mecanice pendulare care au o frecventa cuprinsa intre 500 KHz- 3000 KHz. Aparatele utilizate in fizioterapie, care pot fi vazute si pe UtilariSaloane.ro furnizeaza ultrasunete care au o frecventa cuprinsa intre 800 KHz-1000 KHz.

Aplicarea ultrasunetului pe un corp, este important de precizat ca produce un transfer de energie, datorita alternarii starilor de presiune realizate. Transferul de energie ultrasonica aplicata si masurata in W/cm2, este cel care defineste intensitatea ultrasunetului.

Aplicarea tratamentului cu ultrasunete se face se poate face in camp continuu sau discontinuu, cu impulsuri. Important de precizat este faptul ca un astfel de tratament se poate face in cadrul unui salon de cosmetica sau in cadrul unui centru de infrumusetare, iar tratamentul are urmatoarele efecte fizico – chimice: efect mecanic, efect termic, efect de cavitatie, efect de difuziune.

Actiunile biologice pe care le are tratamentul cu ultrasunete asupra tesuturilor vii, depind in primul rand de intensitatea aplicata, si variaza intre efecte minime si reversibile si ireversibile, la intensitati mari. Aceste efecte sunt de activare a respiratiei celulare, dar si efecte de crestere a permeabilitatii celulelor tegumentului, efecte cu posibilitatea difuzarii prin piele a anumitor substante aplicate pe aceasta care au efecte fibrolitice sau vasodilatatoare.

Efectele fiziologice pe care tratamentele cu ultrasuntele le au sunt urmatoarele: analgezice (de diminuare a durerii), miorelaxante si de imbunatatire a circulatiei sanguine pe zona aplicata.

In cele ce urmeaza in acest articol vom vedea care sunt situatiile in care specialistii sustin ca sunt indicate sedintele de tratament cu ultrasunete:

 • patologia reumatismala degenerativa, iar aici discutam despre artroze ale articulatiilor periferice sau chiar si ale coloanei vertebrale, cum ar fi de exemplu reumatismul abarticular (tendinite, tendinoze, sau dureri miofasciale);
 • fracturile si starile avute imediat dupa producerea fracturilor (unele cercetari experimentale au fost realizate pentru a dovedi faptul ca pentru fractura oaselor superficiale, poate fi grabita consolidarea) sau pot interveni in calusarea intarziata;
 • contuziile si entorse;
 • afectiunile dermatologice, cum ar fi de exemplu cicatricile cheloide, insa aici trebuie specificat faptul ca aplicarea ultrasunetului depinde foarte mult de zona in care se gaseste;
 • retractia aponevrozei palmare Dupuytren;
 • exista si alte domenii de patologie, insa aici se impune terapia cu ultrasunete numai dupa un consult clinic complet si eventual dupa realizarea unui bilant paraclinic.

Un amanunt foarte important care trebuie amintit in acest articol este acela ca si terapia cu ultrasunete, la fel ca orice alta terapie, pe langa indicatii are si cateva contraindicatii.

Pentru a ca toata lumea sa stie care sunt contraindicatiile terapiei cu ultrasunete, in continuare vom enumera:

 • afectiunile cutanate infectioase sau cele inflamatorii;
 • tulburarile de coagulare;
 • tuberculoza;
 • starile febrile;
 • insuficienta cardiaca, insuficienta coronariana, si chiar si tulburari de ritm cardiac;
 • neoplazii;
 • trombozele venoase, varicele membrelor inferioare si nu in ultimul rand ateromatoza arterelor periferice;
 • aplicatia pe zona ficatului, uterului, splinei sau a glandelor sexuale (testicul, ovare).

Un amanunt foarte important care trebuie precizat in legatura cu aceasta terapie, este ca ea nu se va aplica pe zonele de crestere ale oaselor copiilor sau adolescentilor.

0 Shares
You May Also Like