Avantajele si dezavantajele coroanelor dentare

0 Shares
0
0
0

Avantajele si dezavantajele coroanelor dentareO coroana dentara este un tratament foarte eficient folosit pentru restaurarea unui dinte care a fost deteriorat intr-un fel si are unele avantaje distincte in comparatie cu alternativele. Cu toate acestea, exista si unele dezavantaje ale coroanelor care trebuie luate in considerare pentru a lua cea mai buna decizie de tratament pentru fiecare pacient. Acest articol va acoperi principalele avantaje si dezavantaje ale coroanelor dentare.

Avantajele coroanelor dentare

Coroanele dentare ofera o solutie adecvata pentru o serie de probleme dentare. In cazul in care dentistul dvs. va recomanda coroane dentare, trebuie sa aflati ca acestea va ajuta sa:

 • Sprijiniti un dinte care a fost deteriorat in mod semnificativ de carie;
 • Protejati un dinte care s-a uzat, ca sa nu fie deteriorat in continuare;
 • Protejati un dinte dupa o procedura de canal radicular;
 • Tineti impreuna un dinte puternic crapat sau rupt;
 • Acoperiti un implant dentar;
 • Imbunatatiti aspectul unui dinte schimbandu-i forma sau culoarea.

Coroanele dentare sunt o optiune buna pe termen lung, deoarece sunt durabile si dureaza de obicei cel putin 5-15 ani, ceea ce creste satisfactia pacientului cu tratamentul.

Tratamentul cu coroane dentare are o rata mare de succes in comparatie cu diferite alte metode de restaurare dentara sau niciun tratament deloc. Aceasta afirmatie trebuie sa stiti ca a fost sustinuta de diverse studii stiintifice care au cercetat utilizarea acestora.

Beneficii de sanatate orala

Dintii rupti, in descompunere sau lipsa pot avea efecte negative asupra sanatatii tale orale. Gaurile sau crapaturile din smaltul dintelui dvs. pot adaposti bacterii care pot provoca boli si degradari care ar putea deteriora in continuare dintii si gingiile sau chiar duce la pierderea dintilor.

Pe de alta parte, lipsa dintilor poate provoca deplasarea intregii muscaturi din loc, ceea ce poate cauza probleme cu articulatia temporomandibulara. Coroanele dentare va pot imbunatati sanatatea orala prin:

 • Consolidarea muscaturii si a dintilor;
 • Mentinerea structurii fetei si maxilarului;
 • Facilitand curatarea dintilor;
 • Imbunatatirea formei si functiei de mestecat, eliminand uzura inutila;
 • Inlocuirea materialului degradat.
 • Beneficii estetice

Zambetul tau este una dintre trasaturile dvs. cele mai expresive si, daca nu va simti confortabil sa-l arati, poate ajungeti in situatia de a evita sa vorbiti, sa radeti sau sa zambiti. Cei mai buni medici dentisti de la clinica stomatologica Dentaline, sunt constienti de faptul ca zambetul este cel mai frumos si cel mai important accesoriu, asa ca a vor oferi posibilitatea de a zambi din nou, si de a fi mandrii de dantura dvs., datorita acestor coroane dentare.

Ei bine, dupa cum se poate vedea, exista atat de multe beneficii de care puteti avea parte datorita coroanelor dentare, dar oare aveti informatii despre un pret si oferta coroane dentare?

Cu siguranta doriti sa aflati cat costa coroanele dentare, insa o asemenea informatie in mod evident o veti primi de la specialisti, atunci cand veti merge la clinica medicala.

Exista si dezavantaje?

In cazul in care nu stiati, exista si unele dezavantaje ale coroanelor dentare, cum ar fi necesitatea de a fixa dintele in forma corecta inainte ca coroana sa poata fi montata. Acest lucru este adesea extins si ireversibil.

Unii pacienti pot prezenta disconfort la scurt timp dupa procedura, in special sensibilitatea la cald sau la rece. Folosirea unei paste de dinti concepute pentru dinti sensibili atunci cand periati poate ajuta la reducerea acestui lucru. O alta problema este durerea sau sensibilitatea atunci cand muscati in jos, durere care cel mai adesea este cauzata de cresterea coroanei prea mare si de obstructia dintilor de pe maxilarul opus. Din fericire, acest lucru poate fi remediat cu usurinta prin ajustarea inaltimii coroanei.

Coroanele pot fi uneori taiate, in special cele din portelan. Este posibil sa reparati cipuri mici fara a indeparta coroana, in timp ce intreruperi mai mari sau multiple in coroana pot necesita inlocuirea completa a acesteia.

La unii pacienti, cimentul dentar folosit pentru a tine coroana in loc se poate spala. Acest lucru poate determina coroana sa se desfasoare si sa permita bacteriilor sa intre sub dinte, ceea ce duce la cariile dintilor.

Ocazional, coroana poate cadea complet, de obicei din cauza potrivirii necorespunzatoare a coroanei sau a utilizarii cimentului dentar insuficient pentru a tine coroana in loc, necesitand montarea sau inlocuirea coroanei.

Rar, poate aparea o reactie alergica la portelan sau la unul dintre metalele utilizate pentru formarea coroanei.

Cantarirea avantajelor si dezavantajelor

Riscurile si beneficiile unei coroane dentare trebuie luate in considerare pentru fiecare pacient, pentru a se asigura ca cele mai bune recomandari si proceduri sunt urmate pentru fiecare individ.

Ca exemplu, o punte cu coroane este mai robusta decat protezele partiale amovibile atunci cand scopul este de a restabili un dinte lipsa intre dintii sanatosi adiacenti.

Acestea sunt asadar cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti despre coroanele dentare, despre avantaje si dezavantaje, inainte de a decide daca doriti sau nu coroane dentare.

0 Shares
You May Also Like