Tipuri de aparate dentare

0 Shares
0
0
0

Tipuri de aparate dentareIn momentul in care vine vorba despre aparate dentare, toata lumea vrea sa afle informatii despre cea mai buna oferta de aparate dentare safir, insa doar medicul specialist poate oferi informatii despre tipul de aparat necesar, si despre pretul acesteia. Cert este faptul ca exista diferite tipuri de aparate dentare, iar in continuare vom discuta putin despre acestea.

BARUL TRANSPALATAL / NANCE / LINGUAL ARCH

Aparatele transpalatal bar / Nance / lingual arcul sunt folosite in arcurile superioare si inferioare pentru a mentine spatiu. In primul rand, ele sunt plasate la pacientii care sunt in dentitie de tranzitie (nu toti dintii adulti au erupt), pentru a mentine spatiu in arc pentru ca dintii permanenti sa erupa. In cazurile in care este adecvata utilizarea acestui aparat, acesta va face parte din faza de inceput a tratamentului ortodontic.

Bara transpalatala / Nance este o bara metalica atasata la partea limbii a benzilor moleculare superioare si este formata de-a lungul acoperisului gurii si poate sau nu poate avea acrilic. Bara transpalatala ajuta la mentinerea latimii arcului dentar.

Arcul lingual este o bara metalica care este atasata la partea limbii a benzilor moleculare inferioare si este formata in spatele dintilor. Acest aparat este recomandat atunci cand dintii copiilor sunt pierduti prematur, astfel incat spatiul poate fi mentinut.

BIONATOR

Bionatorul este un aparat detasabil folosit pentru a ajuta la corectarea unei “suprasolicitari” prin promovarea cresterii maxilarului inferior. In cazurile in care este adecvata utilizarea acestui aparat, acesta va face parte din faza de inceput a tratamentului ortodontic.

Deoarece un bionator este in primul rand un aparat ortopedic care influenteaza cresterea osului, aparatul trebuie utilizat in timpul unei perioade de crestere maxima. Daca pacientul nu creste in timpul utilizarii bionatorului, se vor observa numai modificari ale pozitiei dintelui. Cand un pacient atinge scena numita maturitate scheletica, acest aparat nu mai este eficient la influentarea cresterii maxilarului.

Puncte cheie

  • Bionatorul trebuie sa fie purtat tot timpul, cu exceptia cazului in care mancati sau periati dintii; utilizarea consistenta este cheia.
  • Falla inferioara trebuie sa fie adusa in pozitie “asezata”.
  • Periati bionatorul cel putin o data pe zi.

BITEPLANE

Biteplane-ul este un aparat folosit pentru a reduce o supraincarcare adanca, astfel ca dintii frontali superioari se suprapun excesiv pe dintii frontali inferiori. Functioneaza prin impiedicarea pacientului de a musca in jos pe tot parcursul dintilor din spate. Acest lucru permite ca dintii din spate sa iasa natural, ceea ce reduce suprapunerea dintilor din fata.

Biteplanele sunt fabricate din sarma si acril, care pot fi detasabile sau cimentate de un ortodont. Biteplaneul detasabil este cel mai eficient atunci cand este purtat tot timpul. Calitatea rezultatului final si finalizarea tratamentului la timp depind de pacientul care poarta sau nu constant aparatul.

Puncte cheie

  • Purtati aparatul tot timpul, cu exceptia cazului in care va spalati dintii sau mancati.
  • Aveti grija atunci cand mancati.
  • Asigurati-va ca pastrati biteplaneul curat, periindandu-l cel putin o data pe zi.

FAN-EXPANDER TIP

Extensorul de tip fan ventilator largeste partea din fata a arcului superior fara a largi spatele. Deoarece un expander este in primul rand un aparat ortopedic (influenteaza cresterea osului), cu cat este mai in varsta pacientul atunci cand este folosit, cu atat este mai rapida si mai stabila corectia.

Puncte cheie

  • Activati extensia rotind surubul de expansiune cu o “cheie”.
  • Extinderea este in mod normal finalizata in 2 pana la 3 saptamani.
  • Extensorul trebuie sa ramana pe loc timp de aproximativ 6 luni pentru a impiedica dintii sa se prabuseasca inapoi in pozitiile initiale.

FIXATOR LINGUAL FIX

Fixatoarele fixe linguale sunt fire lipite in spatele dintilor frontali superiori si / sau inferiori, in ziua in care sunt indepartate clemele. Sarma inferioara este fixata in pozitie pentru a stabiliza dintii frontali inferiori in timpul fazei de retinere a tratamentului. Acest fir ramane in gura timp de cel putin doi ani, dar in mod ideal ar trebui sa ramana atata timp cat pacientul este capabil sa mentina partea din spate a dintilor frontali inferiori curata.

Atunci cand se foloseste o fixare fixa ??in arcul superior, acesta se afla de obicei in spatele celor doi dinti din fata. Acest lucru este folosit in mod obisnuit pentru pacientii care au avut un spatiu mare intre dintii frontali inainte de tratamentul ortodontic. Fixatorul lingual fix superior trebuie sa ramana pe loc cat mai mult posibil sau pana cand medicul dentist general recomanda eliminarea acestuia.

BRETELE

Bratele sunt mecanismul pe care il folosim pentru a “obtine un maner pe dinti”. Cu alte cuvinte, ele ofera doar un atasament cu care putem sa luam si sa ne miscam dintii. In mod traditional, bratele complete cuprind benzi asezate pe dintii molari (care se infasoara complet in jurul dintelui) si brate lipite de toti ceilalti dinti. Un tip special de lipici este folosit pentru a lega parantezele de dinti. Este suficient de rezistent pentru a mentine legaturile in timpul tratamentului, dar trebuie sa fie suficient de slab, astfel incat armaturile sa poata fi indepartate dupa terminarea tratamentului.

Igiena orala, inclusiv periajul dintelui si folosirea atei dentare, este extrem de importanta in timpul ingrijirii ortodontice. Bretelele atasate la dinti ofera mult mai multe locuri pentru a se acumula particulele de alimente si placile. Aceste resturi sunt usor de indepartat cu o periaj si unelte adecvate. Fara o igiena adecvata, pacientul este expus riscului de a dezvolta decalcifierea (semne albe) pe dinti, cavitati si tesuturi gingivale pufoase si ingrosate.

UTILITY ARCH

Inainte ca bretelele sa poata fi plasate pe toti dintii, trebuie adesea creat spatiu si corectata suprapunerea (suprapunerea excesiva verticala a dintilor din fata). O modalitate de a realiza acest lucru este plasarea arcurilor superioare si / sau inferioare. Acestea sunt firele care circula direct de la molari la dintii de fonta si ocolesc premolarii.

0 Shares
You May Also Like