Despre impresariat si rolul producatorilor de-a lungul timpului

0 Shares
0
0
0

Despre impresariat si rolul producatorilor de-a lungul timpuluiStim ca in prezent te intereseaza subiecte de genul pret Inna concert insa ar trebui sa stii cum a inceput de fapt impresariatul. Sunt povesti interesante care merita a fi citite.

Rolul producatorilor s-a schimbat treptat in anii 1950 si 1960 datorita evolutiilor tehnologice. Dezvoltarea inregistrarii pe mai multe benzi a cauzat o schimbare majora in procesul de inregistrare. Inainte de multitracking, toate elementele unei melodii (voce de conducere, voce de rezerva, acompaniament al sectiunii ritmului, soluri si parti orchestrale) trebuiau executate simultan.

Toti cantaretii si muzicienii trebuiau sa fie asamblati intr-un studio mare si performanta trebuia inregistrata. Cu inregistrarea pe mai multe casete, ar putea fi inregistrate mai intai “piese de pat” (piese de acompaniere ale sectiunii ritmului, cum ar fi bassline, tobe si chitara ritmica, iar apoi vocalele si solo-urile ar putea fi adaugate mai tarziu, folosind cat mai multe instrumente ” in timp ce pentru o melodie care folosea 20 de instrumente, nu mai era necesar sa se puna in acelasi timp toti jucatorii in studio.

In timp ce acest lucru a facilitat procesul de inregistrare si a permis multiple inregistrari, inregistrarea pe mai multe benzi a avut un alt efect profund asupra productiei de muzica si a permis producatorilor si inginerilor audio sa creeze noi sunete care ar fi imposibil de realizat intr-o comanda de stil de performanta live.

Exemplele includ efectele sonore ale pietrelor psihedelice din anii 1960, de ex. redand sunetul instrumentelor inregistrate schimband inapoi banda pentru a produce efecte sonore unice. In aceeasi perioada, instrumentele muzicii populare au inceput sa treaca de la instrumentele acustice ale muzicii traditionale (pian, bass vertical, chitara acustica, siruri de caractere, alama si instrumente de suflat) la pian electric, electronice, sintetizator, bas electric si chitara electrica . Aceste instrumente noi au fost electrice sau electronice si, prin urmare, au folosit amplificatoare de instrumente si carcase pentru difuzoare (dulapuri de difuzoare) pentru a crea sunet.

Instrumentele si amplificatoarele electrice si electronice au permis performantilor si producatorilor sa schimbe tonul si sunetul instrumentelor pentru a produce sunete electrice unice care ar fi imposibil de realizat cu instrumente acustice si interpreti vii, cum ar fi o cantareata care sa-si faca propria voce de rezerva sau sa aiba un chitarist care sa produca simultan 15 sunete in piese de sustinere la propriul solo.

Tehnologiile noi, cum ar fi multitracking, au schimbat scopul inregistrarii: Un producator ar putea sa imbine mai multe inregistrari si sa editeze impreuna sectiuni diferite pentru a crea sunetul dorit. De exemplu, in jazz fusion Bandleader-compozitorul albumului Miles Davis, Bitches Brew, producatorul a taiat si editat sectiuni din sesiuni de improvizatie extinse.

Producatori precum Phil Spector si George Martin au creat in curand inregistrari care, practic, erau aproape imposibil de realizat in spectacole live. Producatorii au devenit figuri creative in studio. Alte exemple de astfel de ingineri includ Joe Meek, Teo Macero, Brian Wilson si Biddu.

Un alt fenomen asociat in anii 1960 a fost aparitia producatorului-interpret. In ceea ce priveste genul “The Beatles”, “The Rolling Stones”, “The Beach Boys” si “The Kinks”, au castigat expertiza in tehnicile de inregistrare in studio, multe dintre aceste grupuri au preluat in cele din urma producatorii.

0 Shares
You May Also Like