Forjarea fierului – secrete si rezultate

0 Shares
0
0
0

Forjarea fierului - secrete si rezultate
Portile, gardurile si balustradele din fier forjat se remarca intotdeauna prin eleganta si unicitate. Fierul forjat in comparatie cu alte materiale precum lemnul a ajuns sa fie cel mai cautat de catre proprietarii de locuinte nu numai pentru aspectul regal pe care il ofera unei curti, dar si pentru durabilitatea si rezistenta sa.

Atunci cand cautam o feronerie speciala pentru poarta noastra, adica acel ansamblu de ornamente care compun poarta sau cand pur si simplu le admiram pe cele care aduc un plus de valoare locuintelor moderne trebuie sa cunoastem cateva aspecte care trec dincolo de esteticul elementelor.

Printre acestea se numara modul in care se forjeaza fierul sau temperatura sau culoarea lui atunci cand este pregatit pentru forjare.

Acest proces de forjare care desemneaza actiunea de deformare la cald sau la rece a metalului se practica din cele mai vechi timpuri. Printre primele scopuri ale acestui proces era construirea de unelte pentru gospodarie. Mesterii forjori, cei care se ocupa de aceasta practica si astazi si care dau nastere manual unor lucrari cu adevarat exceptionale sunt printre cei mai cautati si apreciati mesteri.

In ceea ce priveste atributele pe care trebuie sa le indeplineasca fierul ca acesta sa poata fi forjat este important de mentionat culoarea si temperatura. Un mester fierar cu adevarat desavarsit va cunoaste exact nuanta de culoare pe care trebuie sa o aiba metalul pentru a putea fi deformat.

Tot in acest sens, este important de stiut ca fierul poate fi deformat atat la cald, la temperaturi maxime care ajung intre 1300 si 1500 de grade Celsius, dar si la rece. Deformarea se produce cu ajutorul ciocanului si a nicovalei.

Rezistent impotriva conditiilor de vreme aprige, neprietenos cu rugina si superior lemnului sau plasticului, fierul forjat ramane cel mai cautat material pentru construirea portilor, balustradelor, balcoanelor, copertinelor, grilajelor si chiar si a pieselor de mobilier din interiorul locuintei.

Un alt avantaj a acestui material il constituie faptul ca poate da nastere unor piese unicat, create si modelate dupa cele mai ingenioase idei. La fel ca si in orice mestesug cu vechime, lucrul manual va fi cel care va da valoare pieselor create.

0 Shares
You May Also Like