Importanta politiei RCA

0 Shares
0
0
0

Importanta politiei RCAUna dintre realitatile triste din zilele noastre este ca mii de persoane care conduc o masina o fac fara sa incheie o polita de asigurare obligatorie care le-ar feri de multe necazuri si neplaceri. Din pacate, numarul acestora este in continua crestere, desi riscurile la care se expun sunt multiple. De la simple amenzi, aceste persoane ajung cu usurinta la dosare penale sau ridicari de permis.

Este obligatorie asigurarea vehiculului cu care circulati? Bineinteles ca da, dupa cum ne spune legea. Toti proprietarii de vehicule care se afla in stare de functionare si cu care circula pe drumurile publice au obligatia de a incheia polita rca obligatorie.

Care sunt riscurile la care se expun cei care nu isi incheie polita de asigurare obligatorie? Ei bine, acestea sunt lesne de identificat si de inteles. In primul rand este vorba de amenda care li se aplica pe loc in cazul unui control in trafic, iar sumele reprezentate de o astfel de amenda nu sunt deloc de neglijat, mai ales ca de-a lungul timpului s-au observat cresteri semnificative ale acestora. In cazul in care este vorba despre persoane recidiviste, unde nu este vorba despre o singura abatere de la norma legala, lucrurile se inrautatesc, iar situatia devine una penala.

Ce se poate intampla in caz de accident atunci cand vehiculul nu este asigurat?  In acest caz depinde de o serie de factori, cel mai important dintre ei fiind cine se demonstreaza a fi responsabil de accident. In cazul in care accidentul are loc din cauza conducatorului neasigurat, pe langa amenda, acesta este obligat sa suporte si cheltuielile reiesite din daunele materiale produse. In cazul in care exista si victime ale accidentului, pe langa daunele materiale persoana neasigurata este nevoita sa suporte si eventualele cheltuieli de spitalizare sau de orice alta natura ale victimelor. In cazul in care conducatorul auto neasigurat nu se face vinovat de accident, acesta va fi penalizat doar pentru fapta de a nu fi incheiat polita de asigurare obligatorie, iar acest lucru implica o cauza penala, insa cheltuielile reiesite din daunele produse sunt suportate de cealalta parte implicata in accident.

La nivelul Europei, procentul vehiculelor neasigurate care circula pe drumurile publice este in crestere, iar situatia Romaniei este de aceeasi natura. De regula, conducatorii auto care nu isi incheie polita de asigurare obligatorie s-au aratat a fi mai periculosi in trafic decat aceia care o fac.

Cum poate fi identificata lipsa asigurarii obligatorii a unui vehicul? Poate sti statul ca circul fara asigurarea obligatorie? Raspunsul este afirmativ. In momentul in care un conducator auto este oprit in trafic de organele de politie abilitate, acesta este obligat sa prezinte actele obligatorii. Asigurarea vehiculului este unul dintre acestea. Mai mult decat atat, si la nivelul tarii noastre s-a implementat un sistem electronic de identificare a vehiculelor asigurate care poate fi accesat de oricine are o conexiune la internet. Asadar, identificarea neasiguratilor se face cu o usurinta mult mai mare astazi, motiv pentru care recomandam ca toti conducatorii auto sa se asigure ca vehiculul cu care circula este asigurat, iar eventualele neplaceri cauzate de lipsa politei rca sunt evitate.

0 Shares
You May Also Like