Trotineta electrica este cu adevarat ecologica?

0 Shares
0
0
0

In anul 2020, aproximativ jumatate din drumurile pe care le facem cu masina sunt mai scurte de 5 km. Ceea ce este fara doar si poate un dezastru pentru mediu! Si mai ales unul inutil…Solutii? Ele exista si in mod cert vor mai urma, pentru ca tehnologia se ocupa de asta in mod constant. Printre solutiile pe care le avem la dispozitie astazi se numara si trotineta electrica, descrisa adesea drept solutia suprema pentru problema distantelor scurte.

Trotineta electrica este cu adevarat ecologica?

Unul dintre argumentele invocate de producatorii si distribuitorii de trotinete electrice pentru adulti este ca aceste dispozitive contribuie in mod real la reducerea blocajelor in trafic. Drumurile efectuate zilnic cu masina de catre locuitorii oraselor au un impact semnificativ asupra poluarii fonice si a poluarii atmosferice, iar asta nu mai este deja un secret. Asadar, poate fi trotineta electrica solutia miraculoasa? Este ea intr-adevar mai ecologica decat mijloacele traditionale de transport?

Ce emisii are trotineta electrica?

Probabil ca nu te astepti la un raspuns linistitor, si chiar ai dreptate. Pentru ca o varianta de mijloc de transport cu emisii zero nu exista!
Incarcarea bateriei care consuma electricitate are si ea, evident, un cost pentru mediu. Dar acelasi cost ca atunci cand trimiti un email sau cand faci o cautare pe Google… adica nimic chiar atat de serios incat sa facem o drama din asta! Aproape tot polueaza, insa anumite obiceiuri polueaza mai mult decat altele. Astfel, in timp ce emisiile unei trotinete electrice obisnuite, cu o autonomie de 24 de km ajung la 3.3 grame de dioxid de carbon, o masina emite circa 140 de grame de dioxid de carbon. Putem estima deci ca un drum cu trotineta electrica standard polueaza cu aproximativ 79% mai putin decat un drum cu masina.
Nu este greu de inteles ca, desi mijloacele de transport in comun sunt mai ecologice decat transportul cu automobilul – data fiind amprenta ecologica mai mica a fiecarui pasager in parte – gratie acestui nivel scazut de emisii trotineta electrica este cu mult mai ecologica si decat transportul public.

Ce impact are bateria trotinetei asupra mediului?

Fabricarea unei baterii cu litiu, de 7.5 A, care echipeaza o trotineta electrica obisnuita, produce intre 150 si 200 de kg de CO2 per kw baterie. O baterie cu 187 Wh inseamna practic 0.187 kWh. Fabricarea acestei baterii produce deci emisii cuprinse intre 28.05 si 37.4 kg de dioxid de carbon. Poate parea mult cand analizam situatia in termeni de kilograme, insa nu trebuie sa pierdem din vedere ca in afara de aceste emisii, dupa iesirea pe poarta fabricii o astfel de trotineta nu va mai produce aproape deloc emisii. Se vor adauga inevitabil cateva grame de CO2 la fiecare incarcare a bateriei, care vor ajunge in mediu si vor avea un impact asupra acestuia, insa nu inseamna nimic fata de cantitatile de CO2 emise de o masina in fiecare an. Si vorbim aici chiar si de tone!

Reciclarea bateriei

Unul dintre punctele discutate de catre expertii in domeniul mediului in ceea ce priveste productia de baterii ramane reciclarea. Ar fi contraproductiv sa irosim eforturile de a dezvolta o mobilitate mai ecologica minimizand acest aspect.
Bateriile aflate la final de viata pot si trebuie sa primeasca o a doua sansa la viata! Astfel, bateriile cu litiu pot fi utilizate pentru inca cel putin 10 sau 15 ani ca baterii pentru stocarea energiei eoliene, in special fotovoltaice, inainte de a fi reciclate in cele din urma.
Daca te-am convins de caracterul ecologic al trotinetei electrice si vrei si tu sa iti aduci propriul aport la protectia mediului inconjurator, click aici si nu ezita sa iti alegi un model de trotineta electrica perfect adaptat nevoilor tale zilnice.

0 Shares
You May Also Like