Inlocuirea becurilor vechi si economiile la energie

0 Shares
0
0
0

Inlocuirea becurilor vechi si economiile la energieInlocuirea becurilor vechi cu unele de generatie noua, poate fi destul de dificila, mai ales ca unele dintre cele noi au nevoie si de regulatoare de tensiune performante (ballast-uri) pentru a putea functiona corespunzator.

Folosirea becurilor de generatie noua totusi, iti poate reduce semnificativ cheltuielile cu factura de electricitate si in acelasi timp, aceste becuri vor avea o durata de viata mai lunga. Pentru becuri LED de cea mai buna calitate, intra pe Lanterne.ro.

Inainte de a inlocui un bec si un ballast, este o buna idee sa intelegi principiile de baza ale iluminarii si anumiti termeni din acest domeniu. Asta te va ajuta sa faci cea mai economica alegere.

Inlocuirea becurilor incandescente si a ballast-urilor.

Multe instalatii de iluminare de la interior, capteaza o importanta parte a luminii in interiorul instalatiei, nelasand-o sa iasa la exterior. Becurile incandescente mai noi, sunt concepute sa “impinga” toata lumina pe care o pot produce, in incaperea unde sunt instalate.

[adsenseyu1]

Alte tipuri de becuri, folosesc lumini pe halogen. Avansurile tehnologice in instalatiile de iluminare de la interior, includ reflectoare mai puternice si o geometrie de reflexie a luminii mai eficienta. Multe becuri incandescente sunt de asemenea nepotrivite pentru anumite task-uri sau aplicatii.

De exemplu, unele instalatii de iluminat exterioare, tind sa disperseze prea multa lumina, neasigurand iluminarea necesara in zona desemnata, cauzand ceea ce se numeste “poluare luminoasa”. Acest defect poate fi corectat prin folosirea unor becuri cu mai putin watti.

Poti inlocui becurile standard de tip A (cele in forma de para), cu unele mult mai eficiente din punct de vedere energetic, asa cum ar fi cele care folosesc tehnologia CFL, LED sau cele pe halogen (tot incandescente).

Daca te-ai hotarat sa folosesti becuri CFL, este recomandata folosirea acestora pe post de reflectori elipsoidali de tip ER si pe post de reflectori de tip R sau parabolici, daca aceste CFL-uri vor fi folosite pentru iluminarea podelei sau “spotlighting”.

Corpurile cu becuri CFL au deseori din fabricatie, ballast-uri incorporate (regulatoare de tensiune) si reflectori din metal.

[adsenseyu1]

Atunci cand sunt folosite in corpuri incastrate (gen clopotele ce invelesc becul la iluminatul stradal), becurile standard de tip A pierd energia, deoarece lumina asigurata de acestea este prinsa in instalatie si doar o mica parte din aceasta ajunge sa lumineze suprafata tinta.

Pentru a salva o cantitate semnificativa de energie, poti inlocui un bec de 150W de exemplu (un reflector standard), cu unul de o eficienta energetica mai mare, de tip ER, de doar 75W.

Becurile fluorescente si ballast-urile.

Desi becurile fluorescente sunt in general foarte eficiente energetic, exista si alt gen de becuri mult mai eficiente, ce folosesc electrozi de o calitate ridicata si chiar invelisuri mai bune decat cele folosite la becurile fluorescente.

Aceste becuri pot produce aceeasi putere de iluminare (in lumeni) cu a unui bec fluorescent, pentru mult mai putini watti consumati. De exemplu, poti inlocui becuri de 40 de watti si 75 de watti de tip incandescent, cu unele mai eficiente de doar 34 watti si respectiv, 60 de watti.

0 Shares
You May Also Like