To ce vrei sa stii despre creionul din grafit

0 Shares
0
0
0

To ce vrei sa stii despre creionul din grafit

Sa aruncam o privire foarte scurta asupra originii si fabricatiei sale. Ce este creionul de grafit? Apoi diversele sale prezentari, inclusiv creioane mecanice… Si mai intai…

Putina istorie…

Anterior, in Evul Mediu si in Renastere, a fost folosita o mina de argint. Literalmente. Adica o tija subtire de argint (2 sau 3 mm in diametru) intr-un maner de lemn (mai convenabil de tinut). Acest lucru a dat un gri mediu pe suport.

„Urma” oficiala a creionului dateaza din 1662. Era in mare parte grafit, amestecat cu gume, rasini si lipici, din Cumberland (Marea Britanie). De aici si numele complet: creion de grafit. Din cauza blocadei continentale, pusa in aplicare de Napoleon, francezul Nicolas Conté a creat formula moderna a creionului, asa cum il stim noi. Intotdeauna pe baza de grafit.

Curiozitati

Stiai ca exista si creioane grafit pentru persoanele stangace? Cand inveti sa scrii in special, este important sa folosesti creionul intr-un mod corect, fara a exercita prea multa presiune – altfel muschii se vor incorda si mana va obosi rapid.

Datorita spatiilor incastrate antiderapante, un set creioane grafit pentru stangaci Stabilo Easygraph aduce copiilor intotdeauna controlul asupra instrumentelor de scris.

Creionul? Argila si grafit!

Creionul este de fapt un amestec, gatit la temperatura ridicata, de argila si grafit, fiind vorba de carbon. Daca acesta contine multa argila, linia pe care o produce este gri deschis. Daca domina grafitul, atunci linia va fi neagra, semi-lucioasa.

Tipurile de creioane sunt pur si simplu prezentari diferite. Cel mai comun este cel al creionului hexagonal din lemn si sau cilindric. Unii artisti prefera mina „goala” (sau aproape) numita gresit „mina de plumb”, tot cilindrica sau hexagonala.

Creion mecanic „vechi” clasic

In cele din urma, exista ceea ce se numeste clasicul vechi creion mecanic. Minele au aproximativ 2 pana la 3 mm in diametru. Un exemplu este prezentat vizavi de doua creioane mecanice, dintre care unul este din aluminiu, cu carcasa transparenta care permite transportul minelor.

Si chiar mai recent, exista si creionul mecanic in 0,5 mm. Si, de asemenea, in 0,3 si 0,7 mm! Minele sunt destul de fragile. Cu toate acestea, creionul mecanic de 0,5, foarte raspandit, inclusiv pe suprafete mari, permite o linie precisa & regulata in grosimea sa. Deci este foarte convenabil.

Avantajul formei hexagonale?

Avantajul formei hexagonale este ca nu se rostogoleste, pe o masa de exemplu… Din fericire, acest inconvenient poate fi depasit cu o banda de cauciuc infasurata in jurul creionului.

Duritatea creionului

Creioanele sunt „dure” sau „moi”. Un creion foarte dur genereaza un gri deschis. Un creion foarte moale, foarte fraged creeaza negru!

Cum se cunoaste duritatea?

De unde stii daca creionul este dur sau moale? Pe creioanele de calitate este marcat! Cum? Cu doua litere ale alfabetului: „H” si „B”.

„ H” inseamna „dure” , iar „ B” inseamna „moale” .

Sau de la cel mai greu la cel mai moale: 7H, 6H, 5H, 4H, 3H, 2H, H, HB, B, 2B, 3B, 4B, 5B, 6B, 7B.

In functie de producatori, pot exista chiar si 8H si 8B.

0 Shares
You May Also Like