Tot ce trebuie sa stim despre costumul traditional romanesc

0 Shares
0
0
0

Tot ce trebuie sa stim despre costumul traditional romanesc

Odata cu trecerea timpului, tara noastra a avut de aratat o multime de lucruri intregii omeniri, si a dat oameni de valoare, care au scris istorie in domeniile in care au activat.

Ei bine, costumul traditional romanesc este un alt lucru cu care ne putem mandri, acesta impresionand toti strainii, iar multi dintre cei care ne viziteaza tara aleg sa plece cu ii romanesti drept suveniruri din tara noastra.

Pentru ca avem un costum traditional romanesc atat de apreciat, atat de catre romani cat si de catre straini, in randurile urmatoare veti putea afla mai multe detalii importante despre costumul traditional romanesc.

Structura costumului traditional romanesc a ramas neschimbata de-a lungul secolelor. Piesa de baza a costumului atat pentru barbati, cat si pentru femei este o camasa din lana, canepa sau lenjerie. Camasa este legata in jurul taliei cu o banda numita “brau”, care este ingusta pentru femei si mai larga pentru barbati.

Imbracamintea traditionala pentru femei include o camasa. In trecut, obisnuia sa ajunga la glezne. Un sort este intotdeauna purtat peste camasa. Aceasta a fost initial o singura bucata de panza infasurata in partea de jos a corpului si fixata de o centura la talie. In Transilvania si in sud-vestul tarii noastre exista doua sorturi separate: unul purtat in spate si unul in fata.

Imbracamintea traditionala a barbatilor include o camasa alba, pantaloni albi, o palarie, o curea, o vesta sau o palton. Camasi sunt adesea purtati in afara pantalonilor. Costumele traditionale sunt adesea diferite, in functie de judet.

Diferentele pot fi lungimea camasii, tipul de broderie, forma palariei, taierea pantalonilor sau decorarea vestei. Un om maghiar care traieste in Romania, de obicei in judetele Harghita si Covasna, poarta haine mai moderne, cum ar fi pantaloni din material inchis, mai degraba decat alb, care reflecta comunicarea lor frecventa cu Occidentul si tarile dezvoltate.

Articolele exterioare de imbracaminte purtate atat de femei, cat si de barbati sunt similare, diferite in taiere si decor, care depind in principal de regiunea din care sunt. Acestea sunt de obicei confectionate din piele de oaie sau din lana si decorate cu broderie de matase sau piele.

Imbracamintea traditionala purtata in zilele de lucru si in sarbatori era similara, dar rochia festiva, mai ales cea purtata pentru nunti, era mai bogat brodata. In trecut, imbracamintea purtata de mireasa era impodobita cu stiluri locale specifice.

Diverse piese sau costumul nostru national au disparut in secolul al XX- lea. Primul element a fost sandalele taranesti din piele, desi, chiar si astazi, ele pot fi vazute in sate sarace.

De asemenea, in majoritatea satelor, pantalonii traditionali au fost inlocuiti cu pantaloni moderni, iar blugi au devenit foarte obisnuiti. In plus, hainele traditionale au devenit foarte scumpe, iar acum sunt purtate numai de oameni care traiesc in sate bogate.

Cu toate acestea, daca priviti mai atent in sate, puteti observa ca unii oameni mai in varsta poarta inca articole de imbracaminte traditionala. In Oas si in Maramures chiar si fetele tinere poarta costumul local duminica.

Pentru a continua, palariile de blanuri traditionale pentru barbati sunt inca purtate in timpul iernii in zonele rurale. Femeile poarta, de obicei, o esarfa de lana tiparita si o palarie traditionala de paie peste ea cand lucreaza in campuri in timpul verii.

In general, cred ca ar trebui sa fim foarte mandri de costumul nostru traditional, deoarece ramane o marturie a lungii istorii a Romaniei si a trecutului nostru glorios.

0 Shares
You May Also Like