Aurul si uimitoarele sale insusiri

0 Shares
0
0
0

aurul-si-uimitoarele-sale-insusiriPeste tot vedem anunturi cu vand si cumpar aur, dar sunt foarte putini oameni care stiu cu adevarat care sunt proprietatile acestui material pretios.

De aceea, ne-am decis ca in articolul acesta sa vorbim despre uimitoarele insusiri pe care le are aurul, acest metal atat de cautat si de dorit.

Culoarea sa frumoasa, si rara in acelasi timp, in randul metalelor, si stralucirea sa speciala, sunt probabil cele mai importante insusiri pe care le are aurul si care au atras oamenii spre el inca din perioada preistorica.

Utilizand aurul oamenii au descoperit in timp mai multe calitati, pentru care au ajuns sa il pretuiasca tot mai mult pana in prezent. Aurul este la fel de apreciat acum ca si in trecut, atat in arta cat si in stiinta, pentru ca are proprietati remarcabile.

Initial aurul a fost pretuit pentru ca se putea prelucra foarte usor, incepand de la bucatile native, gasite in stare bruta si se putea transforma foarte repede in podoabe: aurul se poate prelucra usor, chiar si la rece si cu ajutorul uneltelor rudimentare, primitive chiar.

Proprietatea sa denumita in chimie maleabilitate, a ajutat sa fie posibil sa se obtina usor bijuterii spectaculoase dar si decoruri aurite somptuoase.

Aurul este cel mai ductil si cel mai maleabil material. Pentru ca are aceasta extraordinara maleabilitate, si implicit o buna capacitate de a suprota fortele mari de compresie, ceea ce se vede prin posibilitatea de a se intinde in foi fara sa se rupa, aurul ofera posibilitatea de a il bate in foite foarte fine.

Cu numai un singur gram de aur poate sa fie obtinuta o folie extrem de subtire, aproape transparenta de un metru patrat.

Ductilitatea se defineste ca fiind posibilitatea ca aurul sa fie tras in fire. Cu cat aceste fire sunt mai subtiri cu atat materialul din care sunt facute este mai ductil. Este vorba desigur de materiale de origine metalica. Podoabele delicate confectionate din sarma de aur sunt de multe ori adevarate dantele facute din fir de aur pot sa fie lucrate tocmai pentru ca aurul are o ductilitate foarte buna.

Aurul este un material foarte dens, ori unul din cele mai grele metale asa cum am spune in limbaj normal. Este mai dens si mai greu decat plumbul, iar cel mai dens si cel mai greu metal este osmiul.

Mai sunt si alte insusiri la fel de interesante ale aurului pe care este recomandat sa le amintim. Spre exemplu, aurul conduce foarte bine curentul si caldura si de asemenea are proprietatea de a reflecta foarte bine radiatiile infrarosii.

Pentru ca are astfel de proprietati, aurul are mai multe intrebuintari si utilizari in industrie si in alte domenii, precum pentru productia de aparatura electronica si pentru realizarea unor parti componente din costumul spatial.

Urmeaza sa dedicam un articol intreg folosirii aurului in tehnologie, pentru ca aici gasim foarte multe exemple de utilizare a aurului pentru altceva decat decor, si sunt informatii interesante in special pentru cei care sunt obisnuiti sa vada aurul numai sub forma de monede, bijuterii si diverse decoratiuni.

0 Shares
You May Also Like