Ni-Cd, Ni-MH, Li-Ion, Li-Po – elementele chimice ale acumulatorilor

0 Shares
0
0
0

Ni-Cd, Ni-MH, Li-Ion, Li-Po – elementele chimice ale acumulatorilorFara a avea acumulatori de calitate nu poti avea dispozitive de calitate. Acumulatorul reprezinta o parte esentiala a unui telefon mobil, a unei tablete, sau a unui laptop. Fara acumulatori durabili orice produs de acest gen este un produs etichetat ca fiind unul de foarte slaba calitate.

Nu putem avea acumulatori de proasta calitate si dispozitive excelente. De regula, acumulatorii Allview sunt ierarhizati dupa puterea lor si dupa elementele chimice care ii compun. Exista acumulatori care au 1500 de mAh, dar si acumulatori care au 6000 mAh.

In functie de puterea acumulatorilor, dispozitivele incarcate se mentin mai mult sau mai putin timp in stare de functiune. Din punct de vedere al compozitiei lor chimice, acumulatorii pot fi in special din Ni-Cd, sau Li-ion. Bineinteles ca mai exista si alti acumulatori cum ar fi Ni-MH sau Li-Po.

Acumulatorii din Ni-Cd au fost folositi prima data la modelele de telefoane din anii ‘90, dar treptat a inceput sa se renunte la acest model, deoarece cadmiul este un element chimic poluant. Acesti acumulatori ofera in primul rand cel mai bun raport pret-energie.

Acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca aceasta tehnologie bazata pe Ni-Cd este o tehnologie rodata, unde nu au cum sa mai apara multe schimbari. De asemenea, acesti acumulatori Ni-Cd pot sa ofere capacitati in continua crestere. Ni-Cd pierd in jur de 10% din capacitatea lor în primele 24 de ore dupa incarcare si apoi circa 10% pe luna in urmatoarele luni.

Acumulatorii Ni-MH sunt acumulatori apropiati  ca performante de cei Ni-Cd. Acestia sunt ceva mai scumpi si prezinta un fenomen de autodescarcare aproape dublu fata de Ni-Cd, dar cu toate acestea prezinta numeroase avantaje cum ar fi: o densitate mai mare de energie comparativa cu acumulatorii Ni-Cd la acelasi volum si sunt mult mai putin daunatori pentru mediu.

In ultima vreme au inceput sa predomine alt tip de acumulatori si anume Li-Ion. Acestia pierd în jur de 5% în primele 24 de ore de la prima incarcare si 1% pe luna in lunile care urmeaza. Acumulatorii Li-Ion sunt cei mai scumpi la aceast? categorie. Avantajul principal il constiutuie o densitate de energie mult mai mare comparativ cu celelalte tipuri de celule, avand efect de memorie foarte redus si autodescarcarea cu valoarea cea mai mica comparativ cu celelalte tipuri.

Cel mai nou tip de acumulatori folositi de Allview la ultimele modele de smartphone si tablete sunt Li-Po, adica Litiu-Polimer. Acestia reprezinta acumulatori de ultima ora si au un avantaj important acela ca nu necesita o forma speciala.

Acumulatorii Li-Po au capacitate mult mai mica decat Li-Ion, tehnologia aceasta fiind relativ noua si in dezvoltare. Incarcarea acestor tipuri de acumulatori Li-Po se poate efectua numai cu incarcatoare speciale, care sunt destinate pentru incarcarea acestor tipuri de acumulatori.

Pentru a incarca bateriile Li-Po se recomanda utilizarea unor incarcatoare cu echilibrarea celulelor. Temperatura de utilizare a acestor baterii Li-Po este recomandata de la 0 pana la 50 grade Celsius. In modele acesti acumulatori Li-Po trebuie asezati in asa fel, incat sa poata avea protectie maxima chiar si in cazul unei eventuale lovituri. Bateriile Li-Po care sunt deformate, umflate sau intepate nu mai pot fi utilizate.

0 Shares
You May Also Like