Ce asigurare este obligatorie pentru autoturisme?

0 Shares
0
0
0

Ce asigurare este obligatorie pentru autoturisme?Singura asigurare obligatorie pentru proprietarii unui autovehicul (masina, motocicleta etc.) este asigurarea de raspundere civila. Obiectivul acestei asigurari este de a putea face fata daunelor cauzate unui tert in doua aspecte: pe de o parte, daunele fizice aduse persoanelor si, pe de alta parte, pagubele materiale cauzate altor vehicule, mobilierul urban etc.

Acoperirea obligatorie a raspunderii civile in asigurarea auto acopera daunele cauzate unui tert pana la limita stabilita de lege in acoperirea mentionata. Aceste limite sunt:

  • Pana la maximum 70 de milioane de euro in caz de daune aduse oamenilor
  • Pana la maximum 15 milioane de euro in cazul deteriorarii materiale a vehiculelor si marfurilor.

Daunele suferite de asigurati si daunele cauzate vehiculului acestora, precum si cheltuielile care nu sunt destinate in mod direct acoperirii daunelor cauzate persoanelor si materialelor, ar fi excluse de la acoperirea raspunderii civile.

Companiile de asigurari ofera o acoperire voluntara sau suplimentara a raspunderii civile, destinata sa acopere alte cazuri, dincolo de asigurarea obligatorie. Aceasta asigurare este limitata la maximum 50 de milioane de euro pe cerere. Orice lucru care depaseste aceste sume va trebui platit de asigurat.

Sanctiuni pentru conducerea fara asigurare

Conducerea fara asigurare este interzisa prin lege. Aceasta interdictie este reglementata de aprobare a textului revizuit al Legii privind raspunderea civila si asigurarea in circulatia autovehiculelor.

Conducerea fara asigurare de raspundere civila se sanctioneaza cu amenda. Acest lucru depinde de diversi factori, cum ar fi gravitatea faptelor, daca vehiculul circula atunci cand a fost amendat, timpul in care vehiculul a circulat sau momentele in care aceasta infractiune a fost sanctionata.

Pe langa sanctiunea financiara, vehiculul va fi imobilizat si va fi transferat intr-un depozit pentru o perioada de timp cuprinsa intre o luna si trei luni. In orice caz, vehiculul nu poate fi ridicat pana la prezentarea asigurarii obligatorii. Pe www.rcaautoieftin.ro vei obtine informatii despre tot ce inseamna preturi si conditii pentru asigurari.

Raspunderea in caz de accident sau penalizare

Persoana responsabila de amenda pentru ca nu are asigurare este proprietarul vehiculului responsabil pentru aceasta, chiar daca la momentul sanctiunii nu se afla la volan. Cu toate acestea, in cazul unui accident, soferul vehiculului va fi responsabil pentru daunele cauzate – atat timp cat a fost vina sa – si va trebui sa raspunda pentru astfel de daune atat din punct de vedere civil, cat si penal.

Proprietarul vehiculului (indiferent daca este sau nu conducatorul auto la momentul respectiv) trebuie, de asemenea, sa fie tras la raspundere civila – nu penala – pentru prejudiciile cauzate altor persoane sau vehicule prin faptul ca nu are vehiculul lor asigurarea obligatorie, cu exceptia cazului in care se dovedeste ca vehiculul a fost furat.

Prin urmare, este foarte important sa raportati imediat furtul unui vehicul.

Este obligatorie detinerea politei de asigurare la masina sau primirea platii de asigurare?

Nu este obligatoriu sa purtati polita de asigurare auto in masina. Cu toate acestea, este foarte recomandat sa o aveti la indemana pentru a cunoaste acoperirile sale in cazul in care trebuie sa revendicati orice sau sa stiti daca ceea ce aveti nevoie este acoperit si in ce conditii.

Motive  pentru accidente

Nu este niciodata distractiv sa intri intr-un  accident de masina. Indiferent de ce a cauzat accidentul sau de cum s-a intamplat totul, accidentele auto sunt adesea experiente stresante, frustrante si dureroase.

Cu toate acestea, este posibil sa va puteti ajuta sa reduceti sansele de a intra intr-un accident daca stiti ce tinde sa cauzeze epavele masinii.

Principala cauza a accidentelor de masina este conducerea distrasa, iar amenintarea creste de la an la an. Conducerea distrasa nu inseamna doar sa vorbesti sau sa trimiti mesaje pe smartphone-ul tau. Desi acestea sunt preocupari absolut majore, urmatorii sunt cativa factori suplimentari care pot duce la accidente de conducere distrase:

  • Mancand
  • Citind
  • Ingrijirea
  • Aplicarea machiajului

Conducerea in stare de ebrietate cu droguri si/sau alcool este extrem de periculos si trebuie evitata intotdeauna. Conducerea in stare de ebrietate poate sa nu fie cauza numarul unu a accidentelor de masina, dar este cea mai mortala.

Nu trebuie sa va urcati niciodata la volan daca va aflati sub influenta drogurilor sau a alcoolului. Chiar si anumite medicamente pe baza de prescriptie medicala pot fi periculoase de utilizat in timpul conducerii, asa ca, daca nu esti sigur, cel mai bine este sa lasi pe altcineva sa conduca.

S-ar putea sa va simtiti tentat sa va mariti viteza din cand in cand, dar este intelept sa ramaneti in limitele de viteza afisate. Avand in vedere ca viteza este a treia cauza a accidentelor de masina in SUA, este mai bine sa risti sa intarzii decat sa-ti risti intreaga viata.

Schimbarile excesive de banda, viteza mult peste limita si comportamentele agresive la volan pot provoca epave de neconceput. Este important sa fii constient de actiunile tale pe drum si de ceea ce se intampla in jurul tau. Daca esti suparat, poate fi util sa astepti sa mergi pe drum pana te-ai calmat.

0 Shares
You May Also Like