Ce este asigurarea soferului?

0 Shares
0
0
0

Ce este asigurarea soferului?Asigurarea auto fiind obligatorie in Romania, toti soferii trebuie sa subscrie la un minim legal care sa permita despagubirea victimelor unei daune: aceasta este garantia de raspundere civila auto sau pe scurt rca.

Cu toate acestea, exista acoperiri mai eficiente care pot acoperi vatamarile corporale cauzate soferului responsabil pentru accident, precum si vehiculului sau: garantia personala a soferului. Cum functioneaz√£? Pentru ce este? Raspunsurile noastre!

Cum functioneaza garantia asigurarii auto personale a soferului?

Garantia personala a soferului in asigurarea auto permite unui asigurat sa fie despagubit pentru vatamarile corporale pe care le-ar putea suferi intr-un accident rutier. Vehiculul sau personal va beneficia, de asemenea, de despagubiri pentru reparatiile adiacente din cauza aceluiasi incident.

In ciuda importantei acestei acoperiri, aceasta ramane optionala si nu constituie in niciun caz o obligatie legala, spre deosebire de acoperirea de raspundere civila auto.

Aceasta garantie specifica intra in cadrul aplicarii legii Badinter care a intrat in vigoare la 5 iulie 1985, ceea ce a facut posibila imbunatatirea conditiilor de despagubire pentru victimele accidentelor rutiere.

Aceasta lege a dus la accelerarea procedurilor de despagubire de catre asiguratori, precum si la dreptul sistematic pentru asiguratii de a solicita despagubiri financiare pentru daunele suferite, in functie de acoperirea de asigurare auto selectata.

Exista doua tipuri de garantii personale pentru sofer, care, in toate cazurile, iau in considerare daunele suferite pentru soferul masinii (sau cu doua roti) si al vehiculului insusi (masina, motocicleta, quad, scuter etc.). Cele doua categorii sunt apoi urmatoarele:

  • Protectie direct legata de sofer, indiferent de vehiculul utilizat. Garantia se aplica apoi chiar si in cazul unei pierderi cu masina unui prieten (imprumutul vehiculului sau pierderea in timpul unui carpooling) sau cu o masina de inchiriat.
  • Protectia legata de vehicul, care face ca aceasta garantie sa functioneze pentru un singur vehicul, indiferent de sofer, din momentul in care soferul este declarat in contractul de asigurare auto, in special ca sofer secundar (sot, ascendent, copil…).

Garantia personala a soferului difera de garantia de raspundere civila in masura in care aplicarea acesteia nu este legata de gradul de responsabilitate al soferului.

Astfel, acesta din urma va fi despagubit chiar si in cazul unui accident responsabil, atunci cand acoperirea raspunderii civile plateste doar o suma victimelor accidentului. De aici si importanta contractarii garantiei personale a soferului.

Ce compensatie pentru garantia personala a soferului in asigurarea auto?

Compensarea de asigurare auto in sine functioneaza in mai multe moduri si ajuta la sustinerea daunelor la diferite scari. Apoi este posibil sa soliciti doua tipuri de acoperire pentru aceasta garantie:

  • Compensatia forfetara, care constituie o suma fixa ??stabilita cu asiguratorul la momentul subscrierii si face posibila eliberarea unei sume in functie de partea financiara a prejudiciului suferit.
  • Compensatia pentru daune, care se potriveste exact cu valoarea daunelor suferite, dar este foarte utila in special in cazurile de accidente foarte grave pentru care compensatia forfetara nu permite acoperirea tuturor. Prin urmare, aceasta compensatie acopera: costurile medicale si spitalicesti care ar rezulta din incident, pretium doloris care corespunde prejudiciului moral suferit, precum si pierderea de venituri din cauza incetarii activitatii (desi ultima dispozitie nu este neaparat automata).
0 Shares
You May Also Like