Ce este ingrasamantul foliar?

0 Shares
0
0
0

Ingrasamantul foliar este un produs ingrasamant conceput pentru a fi aplicat direct pe frunzele unei plante. O serie de companii produc o serie de ingrasaminte foliare, de la produse organice sigure pentru utilizare pe culturi alimentare pana la ingrasaminte chimice mai agresive pentru ornamentale.

Exista o serie de avantaje pentru utilizarea unui ingrasamant foliar care face ca aceste ingrasaminte sa fie populare pentru unele aplicatii de gradinarit, iar agricultorii trebuie sa cunoasca foarte multe informatii despre acest tip de ingrasamant, inainte de a opta pentru o oferta fertilizant foliar.

Odata cu hranirea foliara, dupa cum se stie, nutrientii sunt absorbiti direct prin frunzele plantei. Ei isi depasesc radacinile, dar, de asemenea, stimuleaza activitatea frunzelor, care la randul sau stimuleaza dezvoltarea radacinilor, deoarece planta incepe sa ceara mai multa apa.

Aplicarea ingrasamintelor foliare poate creste absorbtia de nutrienti din sol, incurajand plantele sa ia mai multa apa, pe langa oferirea de beneficii imediate pentru o planta care poate suferi de deficienta.

Un ingrasamant foliar nu este conceput ca o alternativa la ingrasamantul solului si conditionarea solului, ci mai degraba ca un supliment care va creste eficienta si va imbunatati sanatatea plantelor.

Adunarea de substante nutritive din sol poate fi foarte ineficienta si poate dura cateva zile pentru a avea efecte vizibile. Ingrasamintele foliare actioneaza mai rapid si mult mai eficient, deoarece majoritatea ingrasamintelor se termina in planta, mai degraba decat in ??sol.

Exista cateva precautii care trebuie respectate atunci cand se aplica ingrasamant foliar. Acesta trebuie diluat inainte de aplicare pentru a preveni arderea ingrasamintelor si, de asemenea, trebuie aplicat atunci cand plantele au cele mai multe avantaje.

Cel mai bun moment pentru a face acest lucru este atunci cand temperaturile sunt racoroase si o anumita roua este prezenta pe frunze, ca seara si dimineata devreme, deoarece stomacul de pe frunze va fi deschis si capabil sa absoarba nutrientii. Aplicarea in timpul caldurii zilei este ineficienta si, de fapt, poate deteriora planta.

Atunci cand selectati ingrasamant foliar, este important sa va ganditi la nevoile nutritionale ale plantei. Nu toate plantele sunt de aceeasi natura si este posibil ca un ingrasamant formulat pentru o specie sa nu fie adecvat pentru alta. U

nele ingrasaminte prezinta in mod special cateva exemple de plante pentru care sunt potrivite si toate ar trebui sa-si dezvaluie ingredientele, permitand gradinarilor sa determine modul in care ar trebui sa fie utilizate cel mai bine. Daca un gradinar nu este sigur despre ce produs ar fi cel mai bun, personalul unei crese ar trebui sa poata face cateva recomandari despre produse.

Cand si cum se utilizeaza ingrasaminte foliare

Acum ca ati aflat ce este ingrasamantul foliar, cu siguranta inainte de a alege cea mai atractiva oferta fertilizant foliar, trebuie sa stiti si cand si cum se utilizeaza acestea. Veti descoperi mai multe detalii in acest sens, in urmatoarele randuri.

Ingrasamintele foliare sunt solutii de ingrasaminte diluate aplicate direct pe frunzele plantelor. Ca si in cazul aplicarii in sol a ingrasamintelor, scopul fertilizarii foliare este de a furniza plantelor nutrientii necesari pentru o buna crestere.

Exista multe produse pe piata care pot fi utilizate ca ingrasaminte foliare, dar sunt intr-adevar necesare? Exista vreun avantaj in aplicarea foliara in loc de aplicarea solului? In acest articol vom analiza situatiile in care ingrasamintele foliare pot fi benefice si situatiile in care utilizarea lor este in cea mai buna masura indoielnica.

Un moment adecvat pentru a lua in considerare fertilizarea foliara este atunci cand o deficienta specifica de nutrienti este evidenta pe baza simptomelor vizuale sau analizei solului. Daca exista o deficienta, aplicarea foliara ar fi un mijloc de a oferi o solutie rapida, dar temporara a problemei.

Anumite conditii de sol, cum ar fi pH-ul ridicat, pH-ul scazut, seceta, umiditatea excesiva sau temperaturile racoroase pot face ca unele substante nutritive sa nu fie disponibile pentru absorbtia de catre radacini. Daca exista una dintre aceste conditii, problema poate fi corectata mai eficient cu aplicatii foliare decat cu aplicatii pentru sol.

Puncte importante despre fertilizarea foliara:

  • Nu este recomandata utilizarea de rutina a ingrasamintelor foliare fara o nevoie documentata.
  • Fertilizarea foliara nu este in masura sa indeplineasca cerintele totale ale plantelor pentru substantele nutritive majore azot, fosfor si potasiu.
  • Ingrasamintele foliare sunt cele mai eficiente atunci cand apar probleme ale solului care restrictioneaza disponibilitatea de nutrienti, cum ar fi disponibilitatea fierului in solurile cu pH ridicat.
  • Fertilizarea foliara nu trebuie utilizata ca substitut pentru o buna gestionare a fertilitatii solului. Incercati solul si fertilizati conform recomandarilor de testare a solului.

Cand nu este necesara utilizarea unui fertilizant foliar

Pentru toate plantele de peisaj si gradina, calea principala pentru absorbtia de nutrienti este prin radacini. Frunzele au o cuticule ceroase, ceea ce restrictioneaza de fapt intrarea in apa, nutrienti si alte substante in planta.

Intr-o masura limitata, nutrientii aplicati pe frunze pot fi absorbiti si utilizati de catre planta, dar pentru substantele nutritive majore (azot, fosfor, potasiu), cantitatea absorbita in orice moment este mica in raport cu nevoile plantei.

Aceasta inseamna ca aplicarea foliara a acestor trei nutrienti nu poate furniza decat o fractiune foarte mica din totalul necesar de plante, deci aplicarea foliara ar trebui considerata doar un supliment pentru aplicarea regulata a solului a acestor nutrienti. Daca planta are deja mult azot, fosfor, potasiu, aplicarea foliara nu va avea efecte benefice.

De fapt, iata un calcul pentru a arata cat de greu ar fi sa obtii cantitatile necesare de substante nutritive majore in plante prin aplicarea foliara:

Pentru o gradina de legume, o recomandare tipica pentru azot este de 0,15 kilograme la 100 de metri patrati din suprafata gradinii. Un ingrasamant solubil disponibil in mod obisnuit este 20-20-20, cu o rata recomandata de 1 lingura de ingrasamant pentru fiecare litru de apa.

Pentru a aplica 0,15 kilograme de azot la 100 de metri patrati, va fi nevoie de 0,75 kilograme de ingrasamant. O lingura de ingrasamant cantareste aproximativ 0,35 uncie, deci va fi nevoie de aproximativ 34 linguri de ingrasamant (dizolvata in 34 de litri de apa) pentru a furniza cantitatea potrivita de azot.

Acea cantitate de apa va livra aproximativ 0,6 inci de apa la 100 de metri patrati, ceea ce poate sa nu para mult pana nu incepeti sa va ganditi in ceea ce priveste filmele de umiditate care acopera suprafetele frunzelor.

Pentru a acoperi complet frunzisul plantelor va fi nevoie doar de o fractiune foarte mica de 0,6 inci de apa, mai ales atunci cand plantele sunt mici (iar acea etapa mica este cand plantele au intr-adevar nevoie de nutrienti).

Chiar daca permitem o eficienta potential mai mare a consumului de nutrienti cu ingrasamant foliar vs. sol aplicat, totusi, nu este imposibil sa oferim toate aplicatiile foliare necesare pentru a furniza suficient azot in timp util.

Trebuie facuta o distinctie intre fertilizarea foliara si aplicarea substantelor nutritive solubile in forma lichida, unde majoritatea nutrientilor preluate de plante sunt absorbite de radacinile din sol. Cand ingrasamantul lichid este pulverizat pe frunzis, unele substante nutritive sunt absorbite prin frunze si usoare, aplicatiile frecvente ar constitui o adevarata fertilizare foliara.

Cu toate acestea, cu o pulverizare mai puternica, va exista o scurgere considerabila din frunze si ingrasamantul lichid se va inmuia in sol. In acest caz, ar exista o anumita absorbtie de nutrienti prin frunze, dar majoritatea nutrientilor folositi de planta ar fi de fapt preluati de radacini. Din perspectiva plantei, acesta este in esenta acelasi proces care se produce atunci cand in sol este adaugat ingrasamant uscat.

Desi va fi mai scump si consuma mai mult timp decat o aplicatie de ingrasamant uscat, cu siguranta este posibil sa raspundem nevoii de azot din planta in problema de mai sus, aplicand 0,6 inci de ingrasamant lichid intr-o serie de aplicatii.

Fosforul si potasiul se misca insa foarte putin in majoritatea solurilor din punctul lor de aplicare, asa ca este mai bine sa le lucrati in sol inainte de plantare pentru a va asigura ca vor fi in zona de radacina a plantei.

0 Shares
You May Also Like