Ce este sera chinezeasca?

0 Shares
0
0
0

Ce-este-sera-chinezeascaSera moderna de sticla necesita aporturi masive de energie pentru a cultiva culturile in afara sezonului. Asta pentru ca fiecare metru patrat de sticla, chiar daca este triplu vitrat, pierde de zece ori mai multa caldura decat un perete.

Cu toate acestea, cultivarea fructelor si legumelor in afara sezonului se poate intampla si intr-un mod sustenabil, folosind energia de la soare. Spre deosebire de omologul sau complet vitrat, o sera solara pasiva este proiectata pentru a pastra cat mai multa caldura.

Cercetarile arata ca este posibil sa cultivi culturi iubitoare de caldura pe tot parcursul anului, cu energie solara, chiar daca ingheteaza afara. Sera solara are un succes deosebit in China, unde in ultimele decenii au fost construite multe mii de aceste structuri.

Incercarea de a produce culturi iubitoare de cald in regiunile temperate nu a implicat initial niciun fel de sticla. In Europa de Nord-Vest, culturile mediteraneene au fost plantate in apropierea unor „ziduri de fructe” special construite, cu masa termica ridicata, creand un microclimat care ar putea fi mai cald decat 8 pana la 12 ° C (14 pana la 22 ° F) decat un climat nealterat.

Ulterior, serele construite pe baza acestor ziduri de fructe au imbunatatit si mai mult productiile numai din energia solara. Abia la sfarsitul secolului al XIX-lea, sera s-a transformat intr-o cladire complet vitrata si incalzita artificial, unde se pierde caldura aproape instantaneu – opusul complet al tehnologiei din care a evoluat.

In timpul crizelor de petrol din anii ’70, a existat un interes reinnoit pentru sera solara pasiva. [7] Cu toate acestea, atentia s-a stins repede atunci cand preturile la energie au scazut din nou, iar sera cu sticla totala a ramas capul de munca horticultural al lumii nord-vestice. Pe de alta parte, chinezii au construit 800.000 de hectare de sere solare pasive in ultimele trei decenii – adica de 80 de ori suprafata celei mai mari industrii de sera din lume, cea a Olandei.

Sera solara chineza

Sera solara pasiva chineza are trei pereti de caramida sau lut. Doar partea de sud a cladirii este formata din material transparent, de obicei cea mai buna folie profesionala solarii, prin care soarele poate straluci. In timpul zilei, serele capteaza caldura de la soare in masa termica a peretilor, care se elibereaza noaptea.

La apusul soarelui, o foaie izolatoare – din paie, iarba presata sau panza – este rulata peste plastic, crescand capacitatea de izolare a structurii. Peretii blocheaza, de asemenea, vanturile reci, de nord, care ar accelera pierderea de caldura a serii.

Fiind opusul serii de sticla cu consum mare de energie, sera solara chineza pasiva este incalzita tot timpul anului cu energie solara, chiar si atunci cand temperatura exterioara scade sub punctul de inghet. Temperatura interioara a structurii poate fi cu pana la 25° C (45°F) mai mare decat temperatura exterioara.

Politica de stimulare a guvernului chinez a facut din sera solara o piatra de temelie a productiei de alimente in centrul si nordul Chinei. O cincime din suprafata totala a serelor din China este acum o sera solara. Pana in 2020, se preconizeaza ca vor prelua cel putin 1,5 milioane de hectare.

Imbunatatirea serii solare chineze

Prima sera in stil chinez a fost construita in 1978. Cu toate acestea, tehnologia a decolat doar in anii 1980, in urma sosirii foliei de plastic transparente. Nu numai ca folia este mai ieftina decat sticla, dar este si mai usoara si nu necesita o capacitate de transport puternica, ceea ce face ca constructia structurii sa fie mult mai ieftina. De atunci, designul a fost imbunatatit continuu. Structura a devenit mai profunda si mai inalta, permitand distribuirea mai buna a luminii solare si asigurand scaderea fluctuatiilor de temperatura.

In plus, cultivatorii opteaza tot mai mult pentru materiale de izolare moderne, in loc sa foloseasca pamant ramificat sau cavitati de aer pentru izolarea peretilor, ceea ce economiseste spatiu si / sau imbunatateste caracteristicile de absorbtie a caldurii din structura. Paturile de izolare sintetica, care sunt mai potrivite pentru a face fata umiditatii, se vad de asemenea o utilizare sporita. Covorasele de paie de moda veche devin mai grele si se izoleaza mai putin atunci cand devin ude.

In unele dintre cele mai recente sere, paturile de izolare sunt rulate in sus si in jos automat si sunt utilizate sisteme de ventilatie mai sofisticate. Unele sere au un acoperis dublu sau o izolatie reflectorizanta instalata. In plus, folia de plastic folosita pentru sere – in mod evident cea mai putin durabila componenta a sistemului – este imbunatatita continuu, ceea ce duce la o durata de viata mai lunga.

0 Shares
You May Also Like