Ce sunt coroanele dentare?

0 Shares
0
0
0

Ce sunt coroanele dentare?
Exista o multime de persoane in tara noastra care nu pun mare pret pe dantura lor si pe igiena si sanatatea orala, iar peste ceva timp vor incepe sa aiba probleme cu dantura. Exista o multime de solutii insa pentru a repara aceste defecte dentare, iar atunci cand un dinte este deteriorat, o coroana dentara poate fi cea mai buna solutie pentru un dinte deteriorat.

In randurile care urmeaza vom discuta despre coroane dentare, si veti putea descoperi o multime de informatii foarte utile despre acestea. Deci, in mod evident merita sa cititi pana la final acest articol.

O coroana este practic un capac special creat pentru un dinte deteriorat. Poate fi realizat dintr-o varietate de materiale, inclusiv metal sau portelan. Mai multi factori sunt importanti atunci cand se ia in considerare alegerea unei coroane dentare, inclusiv:

 • cost.
 • putere.
 • durabilitate.

Cu siguranta insa, aceste lucruri le veti discuta cu medicul dentist in cadrul consultatiei, iar impreuna veti lua cea mai buna decizie.

Tipuri de coroane dentare

Diferite tipuri de materiale pot fi utilizate in coroane, inclusiv:

 • portelan.
 • ceramica.
 • zirconiu.
 • metal.
 • rasina compozita.
 • combinatie de materiale.

De exemplu, ati putea avea o coroana de portelan care este topita cu metal, spre deosebire de o coroana din portelan. La selectarea materialului pentru coroana dvs., medicul dentist va lua in considerare factori precum: locati

a dintelui, pozitia tesutului gingival, cat de mult dinte natural ramane, cat de mult din dinti se vor vedea cand zambiti, functia dintelui care are nevoie de coroana, culoarea dintilor din jur. De asemenea, puteti vorbi cu medicul dentist despre preferintele dvs. personale.

Coroana temporara

O coroana temporara este o coroana care poate fi purtata o anumita perioada scurta de timp. Medicul dentist o va aseza peste dinte cu un adeziv usor de indepartat, deci nu va fi la fel de puternica asa cum este de exemplu o coroana permanenta.

Foarte important de mentionat aici este faptul ca o astfel de coroana se poarta in timp ce asteptati sa vi se faca o coroana permanenta. Coroana permanenta va fi plasata pe dinte la o a doua intalnire.

Coroana de o singura zi

Exista chiar si coroane de o singura zi. Unele cabinete stomatologice pot sa instaleze coroanele dentare in aceeasi zi folosind una dintre mai multe metode care implica proiectarea asistata de computer / fabricarea asistata de computer (CAD / CAM).

Onlay sau 3/4 coroana

Unele coroane acopera doar o portiune a dintelui. Daca nu aveti nevoie de o coroana completa, medicul dentist va poate sugera o coroana onlay sau 3/4.

Pentru cine este necesara coroana dentara?

Daca aveti o cavitate mare, care este prea mare pentru o umplutura, este posibil sa fie timpul pentru o coroana. Este posibil sa aveti nevoie de o coroana daca dintele dvs. este sever uzat, slabit sau crapat.

Coroanele sunt, de asemenea, recomandate dupa un canal radicular pe un dinte, deoarece dintele este mai fragil si are nevoie de protectie. Ati putea fi candidat la o coroana daca va lipseste un dinte, iar dentistul trebuie sa puna o punte dentara sau un implant dentar.

Procedura de aplicare a coroanei dentare

Procesul va depinde de faptul daca medicul dentist opteaza pentru o procedura de mai multe zile sau aceeasi zi.

Procedura de mai multe zile cu coroana temporara

Pentru a beneficia de o coroana traditionala, va trebui sa vizitati cabinetul dentist de doua ori.

 • Medicul dentist examineaza si pregateste dintele care are nevoie de coroana. Acest lucru ar putea implica efectuarea de raze X ale dintelui. De asemenea, ele pot lua o matrita de dinte sau a gurii in prealabil.
 • Medicul dentist va indeparta si indeparta o parte din stratul exterior al dintelui.
 • Se va face o impresie a dintelui taiat si a dintilor din jur.
 • Medicul dentist va pune o coroana temporara peste dinte pentru a-l proteja.
 • Ei trimit impresia unui laborator care face coroana. Acest pas poate dura cateva saptamani.
 • Cand intra coroana, te vei intoarce pentru a doua vizita, astfel incat dentistul sa poata cimenta coroana de dinte.

Procedura in aceeasi zi

Cu o procedura din aceeasi zi, puteti sari peste etapa temporara a coroanei. Medicul dentist va face fotografii digitale ale gurii. Folosind scanarea digitala din fotografii, medicul dentist creeaza coroana chiar acolo in birou. Este posibil sa trebuiasca sa asteptati aproximativ 1 pana la 2 ore pana cand se realizeaza coroana.

Odata ce coroana este gata, medicul dentist o cimenteaza in pozitie. Intregul proces dureaza aproximativ 2 pana la 4 ore.  Nu toti medicii stomatologi au tehnologia de a realiza coroane in aceeasi zi. Intrebati medicul dentist daca aceasta optiune este disponibila si costul estimat, mai ales daca nu aveti asigurare dentara.

Orice alte informatii in legatura cu coroanele dentare doriti, este recomandat sa intrebati medicul dentist, nu doar in legatura cu costurile. Acesta va poate oferi cele mai bune informatii.

0 Shares
You May Also Like