Ce sunt erbicidele?

0 Shares
0
0
0

Ce sunt erbicidele?Erbicidele sunt ingrediente active care sunt utilizate special pentru a elimina plantele nedorite. In mod clasic, erbicidele sunt, de asemenea, cunoscute sub denumirea de ingrediente active pentru combaterea buruienilor.

Concurenta naturala a plantelor dorite, de exemplu cerealele- cu plantele nedorite, care sunt denumite buruieni, reduce randamentul cresterii cerealelor. Daca cultura trebuie sa imparta apa disponibila si nutrientii cu buruienile, se va descurca mai putin bine. In plus, o recolta mare de buruieni in camp poate impiedica semnificativ procesul de recoltare.

Scopul utilizarii erbicidelor in agricultura este de a ucide chimic plantele nedorite (buruieni) si de a creste eficacitatea masurilor de recoltare (defoliere, desecare); iar in acest scop se folosesc cele mai bune erbicide pentru gradina, vezi toate produsele Esenzi.

In plus, erbicidele sunt utilizate in agricultura pentru masuri de remediere, cum ar fi desfacerea santului sau pentru reinnoirea pajistilor. Erbicidele sunt de asemenea, folosite pentru a controla plantele subacvatice si plantele plutitoare in grija apelor industriale.

In afara agriculturii, erbicidele sunt utilizate pentru a mentine clare rutele de trafic, cum ar fi drumurile si terasele feroviare, iar pe aeroporturi si cai navigabile pentru a combate vegetatia nedorita.

Erbicidele sunt de asemenea utilizate in sectorul privat, de exemplu pentru a indeparta vegetatia pe cararile pietruite sau pentru a proteja culturile din gradina de legume de concurenta cu buruienile.

Diferentele dintre erbicide

In general, se face o distinctie intre erbicidele selective, care „ucid” anumite plante intr-o maniera vizata si erbicide cu spectru larg, care ucid un numar mare de buruieni diferite. Ambele tipuri de erbicide sunt aduse de obicei pe campuri sub forma de suspensii apoase. Aceste suspensii pot fi realizate din pulberi care trebuie diluate doar cu apa.

Asa-numitele erbicide totale, asigura o distrugere generala a intregii cresteri a plantelor dupa aplicarea lor. In functie de faptul ca erbicidele sunt utilizate inainte sau in timpul insamantarii sau germinarii, se vorbeste despre erbicide inainte de aparitie sau erbicide dupa aparitia buruienilor.

In practica, erbicidele premergatoare sunt utilizate in primul rand pentru a impiedica erbicidarea substantelor active sa fie influentata de cresterea plantelor de cultura dorite.

In plus, erbicidele pot fi clasificate si pe baza mecanismului de actiune: exista erbicide de sol care declanseaza distrugerea plantelor prin radacini, erbicide cu frunze in care ingredientul activ este absorbit prin parti aeriene ale plantei si erbicide de contact, unde distrugerea plantelor incepe la punctul de contact al ingredientului activ.

Cum functioneaza erbicidele

Majoritatea erbicidelor functioneaza prin interferarea cu metabolismul plantelor, perturband in primul rand rolul cloroplastelor, care in mod normal convertesc dioxidul de carbon si apa in carbohidrati.

Erbicidele a caror actiune se bazeaza pe acest principiu sunt cunoscute sub numele de inhibitori ai fotosintezei. Erbicidele importante din aceasta categorie sunt erbicidele cu spectru larg paraquat si diquat utilizate in perioada premergatoare.

In plus, exista erbicide care influenteaza sinteza aminoacizilor plantei si duc astfel la distrugerea acestora. Reprezentantii acestui grup sunt, de exemplu, glifosatul si glufosinatul, care sunt absorbite in principal de plante prin radacini.

Un alt grup de erbicide foloseste ingredientele sale active pentru a viza plantele de cultura dorite si pentru a influenta substantele lor de crestere. Drept urmare, exista o crestere semnificativa accelerata a culturilor, care priveste buruienile de posibilitatea de a se raspandi, nu in ultimul rand din cauza lipsei de nutrienti.

Erbicidele postemergente apartinand grupului ciclohexadiones, cum ar fi ciclooxidul si setoxidimul, opresc sinteza acidului gras al buruienilor. Unele erbicide interfereaza cu diviziunea celulara in plantele nedorite.

Protectie pentru plantele dorite

Cand folositi erbicide, exista intotdeauna riscul ca plantele pe care doriti sa le protejati, sa fie afectate in mod negativ. Pentru a preveni acest lucru, se folosesc asa-numitele substante de siguranta, care asigura reducerea efectelor nocive erbicide asupra plantelor de cultura.

Protergentii pot fi folositi atat pentru seminte, cat si pentru plante deja germinate, sub forma de agenti de protectie a solului sau protector de frunze.

Probleme si laturi intunecate ale utilizarii erbicidului

O dezvoltare importanta in utilizarea erbicidelor este dorinta de a mentine cantitatile cat mai mici. In timp ce cantitati relativ mari din aceste ingrediente active erau inca aplicate pe campuri in anii ’50, doar o parte din ele sunt necesare acum in erbicide moderne.

Cu toate acestea, erbicidele sunt in continuare cele mai utilizate pesticide – ponderea lor este de aproape 50%.

In general, majoritatea campurilor in cultivarea culturilor sunt tratate cu erbicide. Aceasta utilizare enorma de agenti extrem de eficienti – in special in monoculturi de mai multi ani – duce la rezistenta la buruieni la erbicide si, prin urmare, reduce eficacitatea aplicarii.

Acesta este motivul pentru care cercetarea intensiva si dezvoltarea de noi erbicide sunt necesare pentru a continua sa obtina succesul dorit.

Dar biodiversitatea vegetatiei sufera si de utilizarea acestor otravuri, ceea ce la randul sau reduce biodiversitatea insectelor dependente de plante si, prin aceasta sau prin lantul alimentar, diversitatea altor specii de animale.

Acest declin al speciilor este acum observat in aproape toate regiunile si este in crestere, astfel incat se depun tot mai multe eforturi pentru a reduce sau a evita utilizarea erbicidelor.

Utilizarea erbicidelor in spatii private

Daca doriti sa utilizati erbicide in gradina dvs. pentru a distruge buruienile, ar trebui sa va familiarizati cu atentie cu instructiunile de utilizare ale producatorului. Respectati doza, tipul de aplicatie specificat si luati in considerare orice instructiuni de siguranta nu numai pentru a va proteja propria sanatate.

0 Shares
You May Also Like