Ce sunt panourile solare termice nepresurizate?

0 Shares
0
0
0

Ce sunt panourile solare termice nepresurizate?Mai mult ca sigur, in momentul in care auzi ca se discuta despre cele doua tipuri de panouri solare termice, si anume panouri solare presurizate si panouri solare nepresurizate, te intrebi care ar fi diferentele dintre cele doua tipuri de panouri solare termice.

Ei bine, mai intai de toate ar trebui precizat faptul ca panourile solare pentru apa calda atrag toata radiatia solara pentru a produce energie termica, pentru ca astfel sa se poata incalzi agentul termic din interiorul tuburilor componente.

Daca stam sa discutam insa strict despre panourile solare nepresurizate, acestea sunt compuse din suport, tuburi vidate, rezervor nepresurizat situat deasupra tuburilor, si vas flotor.

Principiul de furnizare al apei calde este realizat prin caderea gravitationala, iar astel rezervorul este prevazut cu o pipa de aeririsre, care ii confera un contact permanent cu atmosfera.

Aceasta categorie de panouri solare termice este mai ieftina decat categoria de panouri solare presurizate, iar daca ai de gand sa investesti banii in astfel de panouri solare, in aproximativ doi ani de zile iti vei amortize investitia.

Datorita faptului ca aceste panouri nu functioneaza cu presiune, ele sunt mai usor si mai sigur de folosit, mai ales daca nu se va folosi apa calda produsa.

Spre deosebire de categoria de panouri solare termice presurizate, atunci cand discutam despre cele nepresurizate, atunci cand se sparge un tub vidat datorita conditiilor meteo nefavorabile, cum ar fi grindina de exemplu, sau de ce nu, din cauza alimentarii incorecte, intreg panoul solar va deveni nefunctional, pana in momentul in care se va inlocui tubul spart.

Mai mult decat atat, ar trebui mentionat faptul ca aceste panouri solare nepresurizate nu este recomandat sa fie utilizate in zone unde riscul de inghet pe timpul iernii este mare, pentru ca datorita acestui aspect, panourile ar trebui sa fie golite atunci cand temperaturile de afara scad, pentru a nu ingheta apa in tuburi, pentru ca astfel tuburile s-ar putea sparte.

Inca un aspect important de care ar trebui sa se tina cont, este legat de faptul ca dupa montarea panourilor solare nepresurizate, sau la terminarea sezonului rece si inceperea sezonului cald, alimentarea cu apa trebuie facuta dimineata foarte devreme, sau seara foarte tarziu, pentru ca daca tuburile sunt foarte incinse, si intra in contact cu apa rece, datorita socului termic, ele se pot sparte foarte rapid.

Atunci cand discutam despre panourile solare termice prevazute cu tuburi vidate, trebuie sa mentionam faptul ca aceste tuburi contin doua straturi de sticla cu vid intre ele.

Stratul de la suprafata este alcatuit din sticla borosilicate care permite ca pana la 98% din radiatia solara sa ajunga pana la al doilea strat, care are proprietati anti reflexive, dar si proprietati de absorbire a radiatiei solare.

Aceasta radiatie solara este apoi transferata spre agentul termic din interiorul tubului. Referitor la sticla borosilicate a tuburilr vidate, aceasta trebuie precizat faptul ca este foarte dura, si rezistenta la cele mai puternice lovituri.

Asadar, acestea ar fi cateva dintre cele mai importante detalii pe care ar trebui sa le cunosti referitor la panourile solare nepresurizate.

0 Shares
You May Also Like