Cum functioneaza o motopompa?

0 Shares
0
0
0

Cum functioneaza o motopompa?Daca locuiesti intr-un oras, probabil ca nu te gandesti prea mult la modul in care apa pe care o folosesti in fiecare zi ajunge in casa ta. Chiar si satele mici furnizeaza adesea o retea de conducte de alimentare care transporta apa la fiecare casa din cartier. Tot ce trebuie sa stiti este cum sa deschideti robinetul la chiuveta.

Deplasati-va cativa kilometri in afara orasului si imaginea se poate schimba. In timp ce lucrarile interioare sunt inca – din fericire – invizibile, aprovizionarea cu apa este independenta de vecinul de peste drum. Fiecare casa are propria sa fantana din care sa traga apa. Mai mult decat atat, fiecare locuinta are propriul sau sistem electromecanic pentru a aduce apa din fantana in casa. In centrul fiecarui sistem se afla o pompa, iar cele mai frecvente tipuri sunt pompele cu jet si pompe submersibile.

Tipuri de puturi

In multe zone ale tarii, gasirea apei potabile este la fel de usoara precum gasirea unei lopeti si saparea unei mici gauri in pamant. Bine, poate „usor” nu este cuvantul potrivit, dar oriunde pragul de apa se afla la doar cativa metri sub suprafata pamantului, o parte din batalie ar putea fi deja terminata. Intr-o situatie atat de putin adanca, ridicarea apei pana in casa va fi putin mai usoara, doar daca distanta pe care trebuie sa o deplasati este modesta.

Daca zona dvs. nu are un nivel ridicat de apa, sau daca nu are o aprovizionare stabila cu apa potabila langa suprafata, trebuie sa sapati mai adanc pentru a obtine acelasi rezultat. Si pentru ca o fantana adanca inseamna ca apa trebuie ridicata mai departe, strategiile de mutare a acesteia se schimba.

Pompe cu putina mica

In aceste zile, cea mai obisnuita inchiriere motopompapentru un put superficial este o pompa cu jet. Pompele cu jet sunt montate deasupra putului, fie in casa, fie intr-o casa cu godeu si trag apa din put prin aspiratie. Deoarece aspiratia este implicata, presiunea atmosferica este ceea ce face cu adevarat lucrarea. Ganditi-va la sistem ca la un pai lung.

Pe masura ce sugi paiul, creezi un vid in pai deasupra apei. Odata ce vidul este acolo, greutatea aerului sau presiunea atmosferica impinge apa in sus. In consecinta, inaltimea pe care puteti ridica apa cu o pompa cu jet de adancime se refera la greutatea aerului. In timp ce presiunea aerului variaza in functie de altitudine, este obisnuit sa se limiteze adancimea unei adancimi care functioneaza cu o pompa cu jet la aproximativ 25 ft.

Pompele cu jet creeaza aspiratia intr-un mod destul de inedit. Pompa este alimentata de un motor electric care conduce un rotor sau o pompa centrifuga. Rotorul deplaseaza apa, numita apa de actionare, din put printr-un orificiu ingust, sau jet, montat in carcasa din fata rotorului.

Aceasta constrangere la jet face ca viteza apei in miscare sa creasca, la fel ca duza de pe un furtun de gradina. Pe masura ce apa paraseste jetul, se creeaza un vid partial care aspira apa suplimentara din fantana. Direct in spatele jetului se afla un tub Venturi care creste in diametru.

Functia sa este sa incetineasca apa si sa creasca presiunea. Apa pompata – apa noua care este extrasa din put prin aspiratia la jet – apoi se combina cu apa de alimentare pentru a se descarca in sistemul de instalatii sanitare la presiune ridicata.

Deoarece pompele cu jet de puturi de adancime folosesc apa pentru a atrage apa, in general trebuie sa fie umplute cu apa – inainte de a lucra. Pentru a evita ca apa din pompa si sistemul de canalizare sa curga inapoi in put, este instalata o supapa de verificare cu 1 sens in linia de alimentare catre pompa.

Ruperea barierei de adancime

Din pacate, este posibil sa fiti nevoit sa mergeti putin mai adanc de 25 ft pentru apa dvs. In mod surprinzator, inca o poti face cu o pompa cu jet. Pur si simplu implica separarea jetului de carcasa motorului si rotorului si asezarea jetului in jos in apa. Intr-o configuratie tipica a pompei cu jet de puturi adanci, o conducta montata pe carcasa rotorului conduce apa in jos in corpul cu jet care este situat la aproximativ 10 pana la 20 ft sub nivelul minim al apei. O a doua conducta conecteaza partea de iesire a corpului jetului inapoi la pompa.

La jet, cresterea vitezei apei creeaza vidul partial care atrage apa in stare buna in cea de-a doua conducta si apoi inapoi in sistemul de pompare si instalatii sanitare. Pompele cu jet de adancime folosesc atat aspiratia la jet pentru a aduce apa in sistem si presiunea aplicata de rotor pentru a ridica apa.

Pentru a preveni suprapunerea putului, o instalatie de pompa cu jet de put adanc poate include o conducta lunga de 35 de ft. Este conectat la capatul de admisie al carcasei jetului si se extinde in put. Daca nivelul apei scade sub nivelul carcasei jetului, pompa functioneaza in acelasi mod ca si o pompa cu put superficial. In timp ce debitul scade, apa va fi disponibila pana cand nivelul scade sub aproximativ 25 ft de carcasa jetului – limita pentru o pompa superficiala. Clapeta de 35 de metri lungime asigura in mod eficient ca fantana sa nu fie pompata niciodata. Desigur, inaltimea jetului peste nivelul apei afecteaza performanta. Cu cat este mai departe, cu atat pompa devine mai putin eficienta.

Ca si sistemele cu puturi superficiale, o pompa cu jet intr-un sistem de godeuri trebuie sa fie amorsata pentru a functiona. O supapa pentru picioare in partea inferioara a conductei impiedica scurgerea apei din conducte si pompa. Pompele cu jet care au doua sau mai multe rotori se numesc pompe cu mai multe etape.

Trecerea la sursa

In timp ce o pompa cu jet poate gestiona in mod fiabil un put de cateva sute de metri adancime, o solutie mai eficienta este mutarea pompei in jos, astfel incat, in loc sa ridice apa, o impinge in sus. O pompa submersibila tipica este caracterizata printr-o forma cilindrica lunga care se potriveste in interiorul carcasei putului. Jumatatea de jos este alcatuita dintr-un motor de pompa sigilat, care este conectat la sursa de alimentare de la sol si controlat de fire. Jumatatea reala a pompei este compusa dintr-o serie de rotite – fiecare separata de un difuzor – care conduce apa pana la conducta catre sistemul de instalatii sanitare.

In instalatiile moderne, carcasa sondei din afara locuintei este conectata la sistemul de instalatii sanitare printr-o conducta care circula sub pamant pana la subsol (a se vedea diagrama sistemului de pompe submersibile). Aceasta conducta orizontala se uneste cu teava cu put la un conector numit adaptor fara groapa. Functia adaptorului este de a permite accesul la pompa si canalizarea putului prin partea superioara a carcasei sondei, in timp ce dirijati apa din pompa in sistemul de instalatii de instalatii sanitare.

In timp ce pompele submersibile sunt mai eficiente decat pompele cu jet in a furniza mai multa apa pentru motorul de aceeasi dimensiune, pompa sau problemele motorului vor necesita extragerea unitatii din carcasa sondei – un loc de munca care este cel mai bine lasat unui profesionist. Cu toate acestea, submersibilii sunt cunoscuti pentru fiabilitatea lor si adesea isi indeplinesc rolul intre 20 si 25 de ani fara reparatii. Pompele submersibile pot fi, de asemenea, utilizate in puturi superficiale. Cu toate acestea, siltul, nisipul, algele si alti contaminanti pot scurta durata de viata a pompei.

Elemente comune

Indiferent ce fel de sistem aveti, componentele de pe partea de iesire a tuturor pompelor sunt similare. Pompele nu sunt destinate sa functioneze continuu si nu incep de fiecare data cand deschideti un robinet sau spalati toaleta. Pentru a asigura o presiune constanta a apei la corpuri, pompa trece mai intai apa intr-un rezervor de depozitare. In interiorul unui rezervor modern se afla o vezica de aer care devine comprimata pe masura ce apa este pompata. Presiunea din rezervor este ceea ce deplaseaza apa prin sistemul de instalatii sanitare.

Cand presiunea atinge un nivel prestabilit, care poate fi oriunde intre 40 si 60 psi, un intrerupator opreste pompa. Deoarece apa este folosita in casa, presiunea incepe sa scada pana cand, dupa o cadere de aproximativ 20 psi, comutatorul porneste pompa si ciclul se repeta. Veti gasi manometrul montat pe rezervor cu fire care duc la comutatorul care controleaza pompa.

0 Shares
You May Also Like