Cum functioneaza o pompa de injectie diesel?

0 Shares
0
0
0

Cum functioneaza o pompa de injectie diesel?Cand trageti o masina sau un camion intr-o benzinarie, indiferent de tipul de combustibil pe care il are vehiculul, nu puteti sa nu observati ca combustibilul diesel este aproape intotdeauna o optiune. Daca propriul dvs. vehicul functioneaza pe benzina fara plumb standard, s-ar putea sa va intrebati de ce nu o face cu alt combustibil. Ce face special motorina? Daca are proprietati „de elita”, de ce nu o folosesc toate masinile?

Aceste intrebari duc la alte intrebari care se refera mai putin la combustibilul diesel in sine si la mai mult la motorul diesel si de ce dezvoltarea pompei injectoare diesel la sfarsitul anilor 1800 a reprezentat un salt tehnologic inainte.

Ideea principala de care trebuie sa tineti cont in timp ce cititi este ca motoarele diesel utilizeaza compresie fizica in loc de o scanteie de aprindere efectiva pentru a-si face combustibilul suficient de cald pentru a arde.

Trebuie insa sa stiti de la inceput faptul ca motoarele diesel sunt mai dificil de intretinut decat motoarele pe benzina. Nu de putine ori, proprietarii de masini diesel ajung in situatia de a cauta un parc dezmembrari auto de unde sa isi comande injectoare sau diferite alte piese auto de schimb, la cele mai atractive preturi, pentru a-si repara masinile.

La dezmembrari lilieci se gasesc diferite componente pentru masinile diesel, incepand de la injectoare, conducta injector, bobina de inductie, plus multe alte piese; asa ca indiferent de marca si modelul masinii diesel pe care o detineti, intr-un parc dezmembrari auto veti gasi piese de schimb.

Probabil va intrebati de ce este indicat sa alegeti piesele de schimb dintr-o asemenea locatie. Ei bine, pentru ca la dezmembrari lilieci de exemplu veti gasi piese auto de schimb la preturi atractive. Pana atunci insa, aflati mai multe informatii in urmatoarele randuri, despre motoarele diesel.

In ce mod difera motoarele diesel?

Intr-un motor diesel, aerul este comprimat pana la aproximativ 1/15 pana la 1/20 din volumul sau obisnuit chiar inainte de injectarea sau pomparea combustibilului diesel in motor. Amestecul combustibil-aer devine suficient de fierbinte pentru a arde, conducand la extinderea cilindrului (pistonului) din motor. La fel ca in timpul fazei de compresiune a aerului, nu exista nicio caldura transferata in sau din motor; care apare numai in faza de evacuare.

Pompa de combustibil diesel

Sistemul de injectie de combustibil intr-un motor diesel este format dintr-o pompa de injectie, o linie de combustibil si o duza (numita si injector). Cand aerul este comprimat, presiunea din interiorul cilindrului creste scurt de la 400 pana la 600 de kilograme pe inch (presiunea atmosferica normala este mai mica de 15 psi), conducand temperaturile interne in intervalul de 800 de grade Fahrenheit pana la 1.200 F (430 grade Celsius la 650 C).

Un motor diesel are aceleasi cicluri si aranjamente fizice ca si un motor pe benzina; procesul de aprindere si nu structura, este cel care le diferentiaza. In general, sunt mai fiabile, genereaza mai multa putere pe kilogramul de combustibil si sunt mai eficiente in general. De asemenea, combustibilul diesel prezinta mai putin un pericol de incendiu.

Motoarele diesel prezinta dezavantaje in comparatie cu omologii lor conventionali pe benzina. Acestea trebuie sa fie o constructie mai dura, datorita presiunilor mari suportate in faza de compresie a aerului, ceea ce prezinta atat o provocare inginereasca, cat si un produs mai costisitor. De asemenea, presiunile mari pot face dificil de pornit motoarele diesel.

Ciclul motorului Diesel

Motorul diesel trece printr-un ciclu in patru trepte pentru a finaliza o miscare de expansiune a compresiei unui piston. Primul dintre acestea este etapa de compresiune a aerului; deoarece aceeasi cantitate de caldura este pastrata intr-un spatiu care se micsoreaza rapid, aceasta creste presiunea si temperatura. In a doua faza (de aprindere), presiunea ramane constanta pe masura ce volumul incepe sa se extinda.

In timpul celei de-a treia faze, numita cursa de putere, volumul si presiunea scad pe masura ce motorul functioneaza, in cele din urma alimentand masina. In cele din urma, in faza de evacuare, volumul ramane constant la cel mai inalt nivel, iar apoi ciclul incepe din nou atunci cand este atras aer pentru compresie in prima faza.

Combustibil diesel

Combustibilul pentru motoarele diesel este mai greu decat benzina, deoarece este produs din reziduurile de titei, spre deosebire de subprodusele mai volatile care duc la formarea benzinei. Ca si gazele obisnuite, vine intr-o serie de grade care pot fi adaptate la nevoile motoarelor specifice.

Folosirea de combustibil diesel gresit poate cauza probleme operationale de la inceputul slab la „bate si pinging” pana la evacuarea excesiva a fumului.

Dupa cum se poate vedea asadar, masinile diesel sunt mai dificil de intretinut decat masinile pe benzina. Tocmai din acest motiv, este indicat sa va preocupe foarte mult intretinerea masinilor diesel. Vestea buna insa este ca orice piesa de schimb ar trebui inlocuita, intr-un parc dezmembrari auto veti gasi asemenea piese la preturi imbatabile.

0 Shares
You May Also Like