Cum poti securiza un pachet de servere VPS?

0 Shares
0
0
0

Servere VPS

Atunci cand te muti prima data pe un plan de servere VPS, o parte din management devine responsabilitatea ta. Asadar, este important sa iei masuri de protectie pentru a pastra datele confidentiale ale clientilor in siguranta. Iata ce pasi sa urmezi!

Creeaza un audit pe server

Auditul presupune o analiza a sistemului de operare, scopul fiind cel de a detecta vulnerabilitatile. Procesul acesta se realizeaza cu ajutorul unui instrument specific si nu necesita neaparat o investitie. Este important sa creezi un audit, deoarece asa vei observa daca exista vreun malware instalat.

In general, atunci cand a avut loc un astfel de eveniment, vor aparea sesiuni de autentificare de pe IP-uri diferite de-al tau si incetiniri ale vitezei de incarcare. De asemenea, sunt inserate link-uri spre alte site-uri sau este stearsa o parte din continut pe servere VPS. Indepartarea virusului se va realiza manual sau angajand un expert in domeniu. In unele cazuri, este necesar doar un simplu backup la fisiere.

Elimina aplicatiile neutilizate

Ce fel de aplicatii ai instalat? Cu cat exista mai multe, cu atat posibilitatea de a fi atacat creste. In situatia in care nu efectuezi nici update-uri, sunt sanse mari sa apara o oportunitate de infiltrare.

Aceasta problema este chiar mai mare pe serverele Linux, deoarece sunt preinstalate o multime de pachete si servicii pe care nu le vei folosi niciodata. Asadar, cel mai bine ar fi sa le elimini. In urma acestei actiuni, vei imbunatati inclusiv performantele serverului.

Asigura-te ca ai efectuat configuratiile SSH

Accesul SSH pe servere VPS se realizeaza in mod initial prin intermediul portului 22, dar acesta ar trebui schimbat. Porturile pe care nu le utilizezi pot fi oprite in intregime. Pe langa parole, solicita perechi de chei la autentificare si configureaza un mesaj de avertizare pentru utilizatorii neautorizati.

Accesul root iti ofera control complet, dar nu ai nevoie nici de acesta in majoritatea timpului. Prin urmare, limiteaza autentificarile de acest tip si creeaza conturi cu permisiuni reduse. In situatia in care ai angajati, vei putea astfel sa te protejezi pe servere VPS. Daca iti doresti mai mult, instaleaza un software pentru a detecta activitatile suspecte. Spre exemplu, rkhunter sau chkrootkit iti va permite sa vezi atunci cand serverul este compromis.

Configureaza un firewall activ

Un firewall este un sistem de protectie care analizeaza traficul si separa intrarile normale de cele care par daunatoare. In general, acesta este precum un paravan si are o eficienta dovedita impotrivta atacurilor DDoS. Filtrarea vizitatorilor se realizeaza printr-un pachet TPS si o aplicatie gateway.

Unele dintre cele mai populare programe sunt CSF si APF. Pe langa firewall, nu uita sa instalezi un antivirus. Acesta necesita o investitie suplimentara, dar poti incepe si cu un program fara licenta, daca nu dispui de suficient buget acum. Ia in considerare ClamAV sau Maldet, deoarece acestea sunt aplicatii open-source si afiseaza amenintarile.

Cat de sigur poate fi un plan pentru servere VPS?

Vulnerabilitatile sunt normale pe orice server VPS, dar este important sa realizezi faptul ca acestea atrag consecinte negative dupa o anumita perioada. Din fericire, vei creste gradul de protectei daca alegi un pachet de hosting de la un furnizor stabil pe piata.

0 Shares
You May Also Like