De ce trebuie sa ducem copiii la gradinita?

0 Shares
0
0
0

De ce trebuie sa ducem copiii la gradinita?Locul in care are loc, de regula, primul proces important de socializare din viata copiilor incepand tot mai des chiar cu varsta de 2 ani il reprezinta gradinita. Aici copiii au primele experiente repetate de relationare cu copii de aceeasi varsta.

Asadar, aceasta perioada este pentru copii una foarte bogata: aici isi dezvolta competentele de baza, cele care garanteaza pentru etapele urmatoare din viata invatarea scrierii si a citirii. Odata cu inceperea gradinitei, in viata copilului dumneavoastra va debuta o etapa insemnata a vietii: viata sociala si legatura cu procesul educational care se va dezvolta an de an.

Primele jocuri ale copiilor la scoala vizeaza dezvoltarea aptitudinilor necesare in cadrul grupurilor, mai ales dezvoltarea comunicarii pentru a-si stabili propria identitate prin descoperirea celorlalti.

Dintre primele aptitudini dezvoltate cu ajutorul activitatilor promovate de gradinita particulara sector 1 amintim: dezvoltarea relatiilor cu adultii din scoala si mai ales cu educatoarea, descoperirea rolurilor vietii in colectivitate, impartirea activitatilor si a locurilor cu ceilalti, transformarea intr-un actor al comunitatii scolare (asumarea responsabilitatilor, explicarea actiunilor, asultarea punctelor de vedere pe care le au ceilalti), acomodarea cu discutiile privind problemele care pot aparea in viata cotidiana, descoperirea „meseriei de scolar” fara a-si pierde statutul de copil.

A intelege rolurile care structureaza lumea scolii de mai tarziu inseamna deja gasirea cheii vietii in societate. Ce o sa invete copilasii in momentul in care ajung la gradinita? Inainte de toate, sa devina membru al unei societati: sa schimbe lucrurile cu ajutorul cuvintelor, sa actioneze in mod respectuos fata de ceilalti, sa cunoasca si sa foloseasca reperele sociale noi.

Mai mult decat atat, o sa invete sa inteleaga ce inseamna scoala in comparatie cu alte medii sau in completarea lor: un loc in care invata cu si prin ceilalti creandu-si conceptul de viata comuna, de comunitate scolara.

Copilul este incitat sa memoreze elementele din viata sa scolara in mod continuu de-a lungul perioadei pe care o va petrece in cadrul gradinitei. Copiii foarte mici traiesc pe moment. Unul dintre rolurile pe care le poate juca gradinita, in completarea celor jucate de familie, este de a-i oferi copilului principiile prin care reusesc in viata colectiva care caracterizeaza perioada scolara: reperarea momentelor cheie a vietii grupului.

De exemplu, pentru atingerea unui asemenea obiectiv poate fi folosita fotografia: copilul lipeste in caietul de amintiri o fotografie cu el in dimensiune mica, o fotografie in care avea o activitate, o fotografie de grup, o fotografie a unui mic grup din care face parte – de exemplu, una in care se juca in recreatie, o fotografie in care se afla cu educatoarea etc.

Odata cu gradinita, copilul incepe sa dobandeasca o intelegere a ceea ce il asteapta, ceea ce il asigura pentru viitor, ii contureaza limite precise. De asemenea, gradinita este locul in care micutii isi fac primii prieteni si au parte de toate beneficiile si placerile care vin odata cu ei. Importanta gradinitei este departe de a fi una pur teoretica. Aceasta reprezinta alegerea multor parinti care doresc ce e mai bine pentru copiii lor.

0 Shares
You May Also Like