De unde cumparam ie nationala?

0 Shares
0
0
0

De unde cumparam ie nationala?IA este o camasa purtata in mod traditional de fete si femei din Romania. Cand auziti “traditional”, ati putea sa va ganditi la mediul rural, la satele idilice si la pasunile verzi, dar adevarul este ca aceasta piesa de vestimentatie specifica costumului popular romanesc, a castigat locul sau ca sursa de inspiratie pentru designerii de moda din intreaga lume, inclusiv nume grele precum Tom Ford, care a fondat una dintre colectiile sale din 2012 pe motive traditionale romanesti.

Fiecare parte a materialului, de la tesatura in sine la broderiile complicate de pe piept si maneci, este realizata in intregime de mana, iar designul nu s-a schimbat de sute de ani.

Bineinteles, semnele si simbolurile brodate pe fata, spate si maneci nu sunt doar decoratiuni aleatorii, ci fiecare are semnificatia proprie, in functie de regiune, de croitoreasa si de persoana care o purta. Fiecare, impreuna cu celelalte parti ale costumului traditional, isi spune povestea proprie, si cu ghidul potrivit oricine poate intelege acea poveste.

Un simbol destul de des intalnit, un copac – sau orice alta structura arborica, care este un simbol al vietii, intelepciunii si reinnoirii. Uneori, in loc de un copac, croitorestii aleg sa impleteasca doar cateva ramuri.

Printre acestea se acorda o importanta deosebita brazilor, in special in randul oamenilor de munte. Bradul inseamna tinere vesnica sau nemurire, un motiv frecvent in mitologia romaneasca (in multe balade, eroul ar pleca in cautarea “apei vietii”, ceea ce il va face tanar, puternic si nemuritor, doar pentru a realiza in sfarsitul faptului ca erau lucruri mai importante decat viata vesnica).

Un cerc sau o floarea-soarelui semnifica soarele, ziua sau divinitatea; deoarece romanii erau in mod traditional o societate agricola, traind in largul tarii, soarele avea o importanta capitala si era adesea asociat cu Dumnezeu si cu abundenta. De asemenea, in functie de regiune, pot fi gasite mai multe motive legate de activitatile zilnice: apa (fie ca un rau sau ca valuri de mare) si peste in satele de pescuit de-a lungul raurilor si pe coasta marii, grau sau porumb in satele agricole, sau moneda in fabricarea satelor comerciantilor si asa mai departe.

Si sa nu uitam culorile, care variaza si in functie de regiune, motiv si destinatie: verdeata si auriu pentru campie, rosu, gri si maro pentru munti, albastru si argint pentru rauri si asa mai departe.

In ansamblu, trebuie sa precizam faptul ca ia este o bucata fascinanta a culturii traditionale romanesti si una cu care ne mandrim pana si astazi, iar persoanele interesate de o asemenea piesa vestimentara isi pot indrepta atentia spre Iiana, de unde pot achizitiona diferite ii nationale.

Cele mai multe astfel de piese vestimentare pe care le puteti descoperi pe Iiana sunt din zona Olteniei, iar femeile de la tara din aceasta regiune a tarii sunt incantate sa realizeze manual ii nationale pentru Iiana. Cu siguranta ele sunt mult mai multumite sa isi vanda creatiile in tara decat sa plece la munca in strainatate, unde nu ar castiga atat de multi bani, si unde ar fi departe de cei dragi.

Foarte multe persoane cunoscute din Romania printre care si Gina Pistol si Nadia Comaneci au purtat ia nationala de la Iiana, si trebuie sa recunoastem cu mandrie ca aceasta piesa vestimentara este foarte indragita si peste Ocean.

Ba chiar mai mult, se pare ca incetul cu incetul si piata asiatica se arata incantata de ia romaneasca, astfel ca deja se poarta ia nationala in tari precum China sau Japonia.

Tinand cont ca ia incepe sa devina din ce in ce mai populara peste tot in lume, nu putem decat sa ne mandrim cu aceasta piesa vestimentara, si sa ne indreptam atentia spre Iiana pentru a ne alege ii nationale romanesti.

0 Shares
You May Also Like