Fibre bazaltice – de la lava vulcanica la compozit avansat

0 Shares
0
0
0

Fibre bazaltice – de la lava vulcanica la compozit avansatBazaltul este un tip de roca igiena formata prin racirea rapida a lavelor la suprafata unei planete. Este cea mai frecventa roca din scoarta terestra. Caracteristicile rocilor de bazalt variaza de la sursa de lava, rata de racire si expunerea istorica la elemente. Fibrele de inalta calitate sunt obtinute din depozite de bazalt, cu machiaj chimic uniform.

Cu milioane de ani in urma, eruptiile din centrul Pamantului au expulzat o cantitate enorma de lava pe suprafata planetei. In contact cu atmosfera, lava s-a racit creand primele continente de pe planeta, Pangea. Mai tarziu, la noi eruptii si inca necunoscute fenomenale au impartit primul continent in structura de astazi.

Mantaua Pamantului are un strat subtire numit sfera, aceasta lava subtire atunci cand este in contact cu superficiile va crea Roca de bazalt, in multe locuri ale pamantului este posibila gasirea unor canioane si sculpturi naturale realizate in bazalt de natura, ca urmare a timpului indelungat ani de stabilizare a temperaturii centrale si a presiunii.

Chiar daca bazaltul de calitate poate fi gasit in abundenta in natura, vulcanii continua sa arunce tone de lava in atmosfera terestra, ceea ce a intarit conceptul de fibre avansate de bazalt ca tehnologie inalta si compozit verde.

De la roca la fibra

Procesul de producere de vata minerala se bazeaza pe selectarea celor mai bogate proprietati chimice ale rocilor de bazalt cu utilizarea testelor de calitate, zdrobirea rocilor si topirea la temperaturi ridicate. Bazaltul topit se incadreaza dintr-o gaura calculata specifica, unde temperatura sa a scazut treptat si formeaza un fir care grosimea se reduce in timpul procesului de racire acolo unde este rulat intr-o rulare.

Fibra de bazalt continua este scurta pentru CBF, care foloseste roca vulcanica naturala ca materie prima si le pune in cuptorul sub 1450P0P-1500P0P dupa ce au fost zdrobite la putere si apoi sunt produse de laminatul cu filament de rodiu. Comparativ cu fibra de carbon, fibra Aramid & (UHMWPE), care are multe avantaje unice.

Cum ar fi proprietatea fizica, rezistenta la temperatura ridicata, lucrul continuu de la -269P0P la 700PP, rezistenta buna la acizi si alcali, rezistenta la UV buna, proprietatea igroscopica scazuta, rezistenta la mediu si izolare fonica, capacitate de filtrare la temperaturi ridicate, radiatii rezistenta si excelenta adsorbtie a undelor si penetrare a undelor s.a. Multe feluri de compozite care folosesc fibra de bazalt ca material armat pot fi utilizate in multe domenii precum focul.

Stanca de bazalt strivita este singura materie prima necesara pentru fabricarea fibrei. Este o fibra continua produsa prin scurgerea topita a rocilor de bazalt la 1.500 ° F (1.500 ° C). Desi temperatura necesara pentru producerea fibrelor din bazalt este mai mare decat sticla, unii cercetatori au raportat ca productia de fibre obtinute din bazalt necesita mai putina energie datorita uniformitatii incalzirii.

De la fibre la produse

CBF – Filament de bazalt continuu format in procesul de topire a bazaltului rezulta in linia de produse primare. Filamentul poate fi infasurat in doua tipuri de rotire: rotire asamblata, rotire directa. Din filamentul tocat se produc suvitele tocate si din filamentele rasucite firele rasucite.

Comparatie cu alte fibre

Comparativ cu fibra de carbon si aramida, fibra de bazalt are caracteristicile unui interval mai larg de temperatura de aplicare -452 ° F la 1.200 ° F (-269 ° C la + 650 ° C), o rezistenta mai mare la oxidare, o rezistenta mai mare la radiatii, o rezistenta mai mare la compresiune si mai mare rezistenta la forfecare. (Retineti ca temperaturile de aplicare a FRP sunt limitate de temperatura de tranzitie a sticlei a matricei, care este mai mica decat temperatura de aplicare a fibrelor).

Fibra bazaltica este relativ noua pentru polimeri (FRP) si pentru compozite structurale. Are o compozitie chimica similara cu fibra de sticla, dar are caracteristici de rezistenta mai bune si, spre deosebire de majoritatea fibrelor de sticla, este foarte rezistenta la atacurile alcaline, acide si sarate, ceea ce il face un bun candidat pentru structurile de beton, pod si linie.

In ce campuri este performanta excelenta a fibrelor de bazalt?

Dupa ce cunoastem performanta excelenta, putem in mod sfidator sa le solicitam si sa le aplicam in diferite domenii. Dupa cum stim, niciun fel de fibre nu sunt functionale, inclusiv fibra de inalta tehnologie si alte fibre. Adica, orice ar fi, fibra corecta are performantele sale speciale si piata de aplicatii. Care sunt proprietatile fibrei de bazalt continuu? In general, fibra continua de bazalt este un fel de material industrial verde din secolul 21. Are o performanta globala buna si rentabilitate ridicata. Care este cealalta fibra nu poate fi urmarita.

Pentru acestea, fibra continua de bazalt a fost rasplatita pentru noul material din secolul 21. Fibra de bazalt continua (CBF) este un fel de fibra anorganica non-metalica de inalta performanta, care este fabricata din roca vulcanica naturala (incluzand roca bazaltica, roca de andezita si alte substante minerale) din ultimii ani, care devin mai populari printre campurile materiale si clienti datorita performantei sale complete si rentabile.

0 Shares
You May Also Like