Iata ce trebuie sa stii daca vrei sa iti construiesti un solar

0 Shares
0
0
0

Iata ce trebuie sa stii daca vrei sa iti construiesti un solarSolarul reprezinta solutia ideala in cazul in care vrei sa cultivi plante si legume direct in gradina ta. Indiferent de cat de mult spatiu ai la dispozitie, poti sa construiesti un solar util si rezistent in timp, unde plantele vor fi protejate si se vor dezvolta armonios. Acest articol iti poate fi de mare ajutor dat fiind faptul ca iti vom prezenta toate informatiile de care ai nevoie pentru a-ti crea propriul solar, incepand de la planificarea proiectului pana la constructia propriu-zisa.

Pasi premergatori pentru proiectarea si amplasarea solarului

Atunci cand construiesti un solar, este necesar sa tii cont de cateva detalii deosebit de importante, cum ar fi de exemplu materialele folosite, amplasarea solarului, conectarea la sursele de apa sau bugetul de care dispui. Toate aceste lucruri le gasesti in urmatoarele randuri ale articolului.

Locul potrivit pentru amplasare

Rolul unui solar sa creeze un mediu perfect pentru cultivarea timpurie a legumelor sau plantelor, pentru a ne putea bucura de acestea mai devreme sau chiar sa rotim culturile in asa fel incat sa avem mai multe recolte de legume intr-un singur sezon.

Terenul cel mai bun pentru a construi un solar este cel ferit de vanturile puternice, si care are parte de lumina soarelui din plin. Iata in continuare alte cateva aspecte de care sa tii cont:

  • locul in care construiesti solarul este necesar sa fie insorit si fara multi copaci in apropiere care sa nu permita patrunderea razelor de soare in solar;
  • solul este necesar sa fie fertil, nisipos si sa aiba o concentratie scazuta de sare; in cazul in care solul nu are suficiente substante nutritive, poti adauga pamant de padure sau marnita, care ajuta la cresterea fertilitatea solului;
  • terenul este necesar sa aiba un nivel scazut de umiditate iernii si sa fie ferit de vant; iar in cazul in care construiesti in curte solarul, atunci acesta poate fi amplasat aproape de peretele casei, iar daca il construiesti in camp, este indicat sa il pozitionezi la o distanta optima fata de copaci; si este indicat sa tii optezi pentru ancorarea solida pe toate laturile solarului si ideal ar fi sa fixezi bine marginile foliei cu paravane sau cu crengi uscate.
  • terenul in panta ajuta la scurgerea apei, in timp ce ozitionarea pe un teren inalt va feri solarul de indundatii.

Orientarea solarului

Solarul trebuie orientat spre nord sau sud, iar aceasta orientare a sa se face in functie de locatie, astfel incat acesta sa primeasca suficienta lumina. Chiar daca un solar are nevoie de cat mai multa lumina ziua, lumina de dimineata este cea care contribuie cel mai mult la dezvoltarea plantelor, motiv pentru care este indicat sa te asiguri ca solarul nu este umbrit de copaci, de cladiri sau de alti factori.

Nu este indicat sa amplasezi solarul langa copaci care nu isi pierd frunzele toamna, cum ar fi brazii sau molizii, dat fiind faptul ca acestia vor impiedica patrunderea razelor de soare pe timpul iernii, tocmai cand solarul are cea mai mare nevoie de lumina, mai ales in cazul in care ai cultivat plante perene. Acestea au nevoie de lumina, dar si de temperaturi ridicate, chiar si pe timpul iernii.

Racordarea la o sursa de apa si irigarea solarului

Plantele dintr-un solar necesita suficienta apa pentru a se dezvolta, iar solarul trebuie sa fie construit cat mai aproape de o sursa de apa care sa iti permita sa instalezi un sistem de irigare cat mai util. De regula, irigarea solarului se face prin metoda picurarii sau prin microaspersie.

Cum alegi materialele necesare pentru construirea solarului

Alegerea materialelor depinde de tipul de solar pe care il doresti, dar si de bugetul tau. Pentru structura de rezistenta a acestuia poti sa folosesti lemn, tevi din polipropilena, tevi din plastic, profile din aliaj de aluminiu, tevi din otel galvanizat sau tevi din otel negalvanizat.

Folia pentru solar

Atunci cand discutam despre folie solar, precizam faptul ca aceasta trebuie sa fie rezistenta la razele solare si trebuie de-asemenea sa impiedice pierderile de caldura. Cea mai ieftina si cea mai practica folie pentru solar, este cea din policarbonat.

Asadar, in mare parte acestea sunt cateva dintre cele mai importante detalii pe care ar trebui sa le cunosti in cazul in care intentionezi sa iti creezi propriul solar.

0 Shares
You May Also Like