Lucruri importante care trebuie verificate in timpul inspectiei tehnice periodice

0 Shares
0
0
0

Lucruri importante care trebuie verificate in timpul inspectiei tehnice periodiceCand te afli in masina, siguranta trebuie sa fie pe primul loc. Prin urmare, este important ca masina ta sa fie intr-o stare tehnica foarte buna. Efectuand inspectia tehnica periodica la timp te asiguri ca masina ta poate fi condusa in siguranta in toate conditiile si, totodata, impiedici uzura prematura si scapi de reparatiile costisitoare care se pot evita astfel din timp.

Ce este inspectia tehnica periodica

Inspectia tehnica periodica (ITP) trebuie sa fie intotdeauna efectuata la timp, in functie de tipul masinii, de frecventa de utilizare si de vechimea ei. Acest proces include o varietatea de inspectii, teste si activitati de intretinere, iar la finalizarea tuturor operatiunilor, soferul si ceilalti pasageri din masina au garantia ca pot circula fara griji pe drumurile publice.

Ce implica inspectia periodica a masinii

Pentru a te asigura ca vehiculul pe care il conduci este sigur in trafic si nu va crea probleme, exista o serie de operatii care trebuie efectuate. Activitatile de intretinere pot fi realizate la orice statie itp Cluj Napoca 2020, de catre personalul garajului la care mergi in mod regulat sau chiar de catre tine daca ai experienta si esti autorizat in efectuarea acestor operatii.

Iata operatiile prioritare din timpul uni ITP:

 • Inspectarea vizuala a motorului pentru a detecta urme de ulei sau alte tipuri de lichide;
 • Inspectia stabilitatii rotilor si a geometriei acestora;
 • Inspectia angrenajului de directie;
 • Inspectia si schimbarea centurilor de siguranta (daca este necesar);
 • Schimbarea uleiului de motor, servodirectie sau cutie de viteze;
 • Schimbarea filtrelor de aer, ulei si polen;
 • Inspectia farurilor (faza mica, faza lunga, semnalizare, faruri spate si lumini marsalier);
 • Inspectia si schimbarea lichidului de frana (daca este necesar);
 • Inspectia si completarea solutiei antigel;
 • Inspectia luminilor de avertizare de pe tabloul de bord;
 • Schimbarea bujiilor daca este necesar.

Operatii pentru sporirea confortului

Pe langa toate operatiile de mai sus care au rolul de a garanta siguranta in trafic a pasagerilor, exista o serie de operatii care trebuie efectuate pentru a spori confortul celor din masina. De exemplu, curatarea aerului conditionat, completarea cu Freon si verificarea nivelului de racire.

De asemenea, verificare defectelor estetice cum ar fi rugina sau zgarieturile, este si ea importanta. Rugina se raspnadsete foarte repede in zonele cu nivel crescut de umiditate, iar acest lucru reduce calitatea si rezistenta anumitor piese.

Schimbarea curelei de distributie, a rolei de intindere, ungerea suruburilor din zonele de importanta majora – toate sunt esentiale, dar nu trebuie efectuate prea des. Cartea de tehnica a masinii specifica intervalele necesare pentru inspectia si schimbarea unor astfel de piese.

Cat de des trebuie efectuata inspectia auto

Exista multe teorii despre momentul potrivit pentru a efectua inspectia generala a unei masini. Astfel, unii considera ca inspectia ar trebui efectuata dupa 10.000, 15.000 sau chiar 20.000 de kilometri parcursi. De asemenea, sunt persoane care sustin ca inspectia masinii trebuie efectuata doar inainte de inspectia tehnica periodica.

Perioada optima pentru o inspectie este conditionata de stilul de sofat, de modul in care este intretinuta masina, de piesele si consumabilele auto utilizate sau de mediul inconjurator.

0 Shares
You May Also Like