Sfaturi pentru alegerea unei gradinite

0 Shares
0
0
0

Parintii ar trebui sa ia in considerare multe aspecte ale institutiei, astfel incat copilul lor sa se simta confortabil si sustinut.  Vezi aici  gradinite Bucuresti si alege cele mai bune variante pentru copilul tau.

Pentru copil , joaca este modalitatea de a descoperi, explora si cunoaste lumea. Pentru a face acest lucru, este important sa-i trimiti la o gradinita, unde, ca si acasa, vor fi stimulati.

Alegerea unei gradini pentru un copil nu este usoara, deoarece este prima data cand parintii si copiii lor vor trebui sa se adapteze la o schimbare. Ei merg de la obiceiurile casei lor, de la rutina lor, de la ingrijirea imediata, fara a fi nevoiti sa impartaseasca nici afectiunea, nici atentia, intr-un spatiu necunoscut. Dincolo de cat de complex poate parea in prima instanta, este un proces de imbogatire pentru copil.

De aceea, este esential sa alegi o gradinita buna, care sa ofere un mediu primitor, stimulativ, cu profesionisti care sa faciliteze experienta de invatare si care sa nu se limiteze la “pastrarea” copiilor pentru cateva ore.

Nu exista retete magice si nici nu trebuie sa devii un pedagog expert pentru a putea face alegerea potrivita. Este suficient sa avem bun simt si sa fim buni observatori.

Infrastructura, personalul, aparatura, proiectul educational, materialul didactic si, mai ales, conditiile care asigura bunastarea copiilor, sunt factorii pe care familia trebuie sa ii ia in considerare atunci cand alege o gradina buna.

La ce lucruri ar trebui sa se acorde atentie?

Inainte de a alege gradinita este important ca mamele si tatii sa fie informati, sa ii caute pe cei care sunt aproape de locul in care locuiesc sau unde lucreaza. Un prim aspect de observat este ca institutia genereaza incredere.

Cateva dintre sugestiile care sunt facute pentru aceste momente sunt: vizitati mai multe gradinite, pentru a gestiona diferite optiuni si pentru a putea compara; solicitati un interviu cu directorul – in acest caz, este esential sa scapati de toate indoielile, sa cunoasteti rutinele, modalitatile de lucru si activitatile care apar -.

Alte aspecte de care trebuie sa tinem cont este sa ne intrebam cum se desfasoara perioada de adaptare, cati copii vor fi pe nivel -grupuri foarte mari nu sunt recomandabile-, sa cunoastem profesorul si asistentul care ar atinge copilul si sa observam cu atentie facilitatile centrului educational.

Odata ce se ia decizia cu privire la locul in care sa o trimiteti, este imperativ ca adaptarea sa fie treptata.

Pentru a va salva trauma separarii, este recomandabil ca in primele zile programele dumneavoastra sa fie scurte, sa le extindeti putin cate putin pana cand obtineti adaptarea lor totala. Aceasta perioada, in general, se intinde pe aproximativ 20 de zile.

Este esential ca copilul sa inteleaga ca gradina nu este menita sa inlocuiasca rolul familiei in dezvoltarea sa. El nu incearca sa inlocuiasca mama si tatal. Ceea ce se cauta este sa ofere copilului atentie individualizata si propria stimulare pentru a-si realiza evolutia in aspectele motorii, cognitive, emotionale si relationale.

Nu este vorba despre a-l invata sa citeasca sau sa scrie, ci despre a deschide cai catre capacitatea sa receptiva de a asimila noi concepte.

Ce trebuie sa tii cont atunci cand alegi o gradinita?

Aceasta este una dintre cele mai importante decizii pentru parinti, deoarece influenteaza dezvoltarea sociala, personala si afectiva a copiilor.

Fiecare experienta sau interactiune pe care minorii o fac in primii ani de viata are un impact asupra comportamentului lor viitor.

De fapt, 80% din dezvoltarea creierului se intampla in primii patru ani de viata ai unei persoane. Potrivit raportului Ministerului Educatiei “educatia in aceasta etapa este esentiala deoarece imbunatateste conditiile fizice, abilitatile motorii, abilitatile afective si sociale, limbajul si posibilitatile de rezolvare a problemelor intr-un mod creativ”.

Alegerea gradinitei in care copiii isi incep pregatirea initiala devine apoi o decizie importanta. Specialistii au vorbit cu mai multi parinti si cu un psiholog pentru copii pentru a afla ce criterii trebuie luate in considerare:

  1. La momentul inceperii cautarii, verificati daca gradinita angajeaza profesori licentiati in pedagogie, cu un tratament cald, afectuos si respectuos fata de copii. De asemenea, institutia include si alte categorii de personal, cum ar fi terapeuti, personal medical (asistenti medicali) si coordonatori care garanteaza siguranta fizica si psihica a copiilor.
  2. Trebuie respectat daca gradina ofera facilitati bine adaptate si relevante pentru invatare, precum si pentru a participa la toti minorii in fiecare zi: bai suficiente, spatii de agrement, altele pentru a efectua lucrari manuale, camere spatioase si sali de mese adecvate si igienice.
  3. Numarul de elevi pe clasa. Pentru ca si acest aspect este extrem de important. Daca o clasa este supraaglomerata atunci timpul alocat si atentia oferita fiecarui copil se diminueaza considerabil. Alege o scoala in care clasele limiteaza numarul elevilor la un maxim de 25-30 copii, pentru ca astfel, fiecare din ei va primi atentia cuvenita.

 

0 Shares
You May Also Like