Tehnologia luminilor de sarbatori

0 Shares
0
0
0

Tehnologia luminilor de sarbatoriTehnologia luminilor de sarbatori, a constituit subiectul unei dezvoltari considerabile si a variatiilor de tot felul, inca de la inlocuirea lumanarilor cu lumini electrice (becurile).

In timp ce folosirea acestora si-a avut originile in timpul sarbatorilor mari, asa cum ar fi Craciunul, luminile electrice moderne au devenit foarte populare si s-au raspandit in multe culturi de pe glob, fiind acum folosite in diverse alte activitati cum ar fi festivalurile religioase, spectacole, reclame,etc.

Luminile incandescente de sarbatori.

Atunci cand vorbim despre instalatii de Craciun, cu siguranta primul tip de beculete la care ne gandim, sunt acelea incandescente, cele simple. Acestea au fost folosite ca si lumini de sarbatori pana de curand.[adsenseyu1]

Ele produc o lumina alba de spectru larg si sunt colorate prin acoperirea invelisului cu un tip de vopsea translucida, ce actioneaza ca un filtru de culoare. De exemplu, cateva lampi de origine japoneza din vechime, foloseau sticla colorata.

In timp ce seturile de lumini sau instalatii de tip incandescent sunt mai ieftine decat surorile lor de tip LED, costurile acestora de operare sunt in general mai mari. Vopseaua de pe beculetele incandescente (mai ales cele albastre) sufera de foarte cunoscutul fenomen de “fading” atunci cand este expusa la vremea de afara.

Tehnologia de tip LED (light emiting diode).

Beculetele de tip LED capata foarte rapid popularitate in multe locuri datorita consumului foarte mic de electricitate in comparatie cu beculetele normale (consuma aproximativ 10% din consumul total al celor normale).

De asemenea au durata de viata mult mai mare si nu au nevoie de mentenanta necesara in cazul celor clasice. Ledurile colorate sunt de asemenea mult mai eficiente in producerea luminii decat surorile lor incandescente, colorate cu vopsea. Exista 2 tipuri de beculete LED: cele colorate si cele albe.

Ledurile colorate emit o lumina cu o culoare speciala (lumina monocromatica), netinand cont de culoarea plasticului transparent al invelisului exterior. Plasticul poate fi colorat din motive estetice, dar nu afecteaza in mod substantial culoarea luminii Led emise.

[adsenseyu1]

Luminile de sarbatori de acest tip nu sunt afectate de acel efect de “fading”, deoarece lumina proprie este determinata mai degraba de chipul Led, decat de materialul din plastic ce il inconjoara. In plus, acest plastic ce constituie materialul de acoperire al chipului, este mult mai rezistent ca invelisul din sticla al beculetelor incandescente.

Ledurile albe sunt similare in toate aspectele, asa cum ar fi consumul si durabilitatea, dar utilizeaza un proces in 2 timpi pentru a crea albul policromatic sau de spectru larg. In prima faza, ledul produce de fapt o singura culoare, in mod similar cu orice alt tip de led. In a doua faza, unele reminiscente de albastru-violet sunt absorbite de fosfor, facandu-le sa devina galbene, imitand astfel spectrul larg de culori pe care ochii nostri il percep ca si “alb”.

Acesta este in mod esential acelasi proces folosit si in cazul lampilor fluorescente, cu exceptia faptului ca ledul este folosit pentru a crea o lumina si nu un gaz excitat sub forma de plasma, pentru crearea ultravioletului.

Ledurile consuma mult mai putina electricitate decat luminile clasice (doar 4w pentru o instalatie de 70 de beculete) si au o durata de viata mult mai mare. Nu au filamente metalice care sa se arda si sunt in acelasi timp mult mai rezistente.

0 Shares
You May Also Like