Unghiurile de vizualizare ale monitoarelor de gaming

0 Shares
0
0
0

Unghiurile de vizualizare ale monitoarelor de gamingDe ce ar trebui sa fiu interesat de unghiurile de vizibilitate/vizualizare atunci cand stau in fata unui monitor?

Iata o intrebare foarte importanta, pentru cei care au de gand sa foloseasca un anumit monitor de gaming, fie ca au de gand sa se joace de pe o consola sau de pe un desktop pc. Cauti monitoare led second hand? Intra pe DiablosComputer.ro.

Unii gameri de consola prefera sa stea la o distanta apreciabila de ecranul monitorului, iar multi dintre acestia folosesc televizoare cu diagonale mai mari decat ale monitoarelor de pc, in asa numitul “gaming de living-room”.

Totusi, multi gameri impatimiti, chiar si cei de pe console, cunosc foarte bine faptul ca aceste lcd-uri (televizoare) mari, au si un input lag pe masura si nu sunt recomandate pentru jocurile cu schimbari de directie foarte rapide (asa cum ar fi Shooter-ele).[adsenseyu1]

In acelasi timp, la folosirea unui monitor mai mic decat un display Tv de dimensiuni mari, trebuie sa iei in considerare si unghiurile de vizualizare pe care le permite acesta. In fata unui Tv de living room de peste 81 cm, acest lucru nu mai conteaza, chiar si daca vei sta la o distanta de 2-3 metri de televizor, imaginea va fi clara pentru utilizator.

Daca totusi vrei sa te joci pe un monitor dedicat gaming-ului si nu pe un TV, atunci recomandam achizitia unui monitor cu unghiuri de vizibilitate de peste 160 de grade pe orizontala, dar si pe verticala.

In general, monitoarele care au display cu tehnologie IPS (in plane switching) au unghiuri de vizibilitate foarte bune, mult mai bune decat cele TN. Dar, chiar si in cazul unui astfel de monitor, un utilizator foarte atent poate observa anumite schimbari ale tonalitatii culorilor, umbrelor sau luminozitatii, chiar daca aceste schimbari sunt foarte mici, atunci cand isi schimba pozitia la calculator.

Daca stai exact in fata monitorului si misti capul dintr-o pozitie in alta, poti observa aceste mici schimbari in performanta unghiurilor de vizibilitate. Diferite sectiuni ale display-ului, sunt in consecinta vizualizate la diferite unghiuri de vizualizare si pot fi afectate de aceste schimbari. Mai ales, daca monitorul este unul de dimensiuni mari, de peste 27 de inch.

[adsenseyu1]

Display-urile de tip TN (twisted nematic) sunt cele mai bune in ceea ce priveste rapiditatea ratelor de raspuns, cele mai rapide avand o rata de raspuns de doar 1ms (milisecunda).

In acelasi timp, acestea sunt cele mai slabe din punct de vedere al unghiurilor de vizibilitate, insa anumiti gameri nu sunt interesati in mod deosebit de mentinerea corecta a paletelor de culori in 100% din timpul alocat sesiunii de gaming, acestia sunt interesati de o rata de raspuns cat mai mica, pentru a fi competitivi. In momentul de fata tehnologia ultimelor display-uri de tip IPS, VA, VA+, MVA si MVA+ sau PLS (de la Samsung), permite si rate de raspuns mult mai mici pentru acest tip de panel-uri, decat existau in trecut.

Putem gasi spre exemplu monitoare IPS cu o reproducere a culorilor exceptionala si unghiuri de vizibilitate largi, dar care au in acelasi timp rate de raspuns de sub 5 milisecunde. Acestea sunt recomandate si pentru utilizatorii profesionisti ce folosesc programe din suita Adobe de exemplu, dar si pentru gamerii pretentiosi care cauta in primul rand rate de raspuns cat mai mici.

0 Shares
You May Also Like