Wide Color Gamut – gamut-ul larg de culoare pentru monitoarele profesionale

0 Shares
0
0
0

Wide Color Gamut – gamut-ul larg de culoare pentru monitoarele profesionaleGamut-ul de culoare al unui monitor, se refera la capabilitatea de reproducere a culorilor sau mai bine zis, despre cat de corect pot fi afisate culorile pe un monitor, intr-o situatie anume. Daca iti doresti monitoare second hand full hd la preturi foarte bune, poti gasi pe DiablosComputer.ro!

Acest feature este unul crucial, atunci cand vine vorba despre crearea de continut grafic, in mediile profesionale, pentru editarea foto si video.

Cu cat mai larg este acest gamut de culoare, cu atat mai bine display-ul va fi capabil sa reproduca culori extinse, gasite in gamut-urile Adobe RGB si NTSC. De la crearea fisierelor video la editarea fotografiilor si crearea de arta digitala, a fi capabil sa vezi culorile cat mai corect posibil, este cel mai important lucru pentru un creator de content, profesionist.

Fara un monitor care sa poata sa afiseze cat mai corect culorile, nu exista nici o garantie ca produsul finit (poza, imaginea, fisierul video) va arata corect si pe alte display-uri, in formatul sau final. De exemplu, un lcd consumer tipic necalibrat, tinde sa aiba o culoare mai albastra sau mai rosie (adica afiseaza culori mai reci sau mai calde), decat un monitor profesional, calibrat corect.

[adsenseyu1]

De aceea, atunci cand iti editezi imaginile, vei tinde sa supra-compensezi prin crearea unei imagini care va arata mai “rece” sau mai “cald” pe ecran, dupa caz.

Totusi, atunci cand vei printa imaginea respectiva, vei observa ca aceasta va arata diferit fata de modul cum ai vizualizat-o tu, pe ecran. In acest caz, va fi mult mai calda sau mult mai rece, deoarece monitorul nu afisa corect culorile.

Unghiurile de vizualizare.

Mai intai de toate, tine cont de faptul ca nu reprezinta intotdeauna un beneficiu sa ai un unghi de vizualizare foarte larg, pe lcd-ul tau. De fapt, atunci cand lucrezi in finante de exemplu, folosesti fara doar si poate “privacy protectors” pentru monitorul tau, ori de cate ori iti folosesti laptop-ul in deplasare sau chiar pe drum.

[adsenseyu1]

Aceste “protectoare de intimitate” – privacy protectors, taie pur si simplu unghiul de vizibilitate, permitand doar persoanei care priveste direct catre monitor, sa poata vedea continutul afisat de acesta.

Daca manipulezi informatii foarte sensibile (numere de cont, pin-uri, date financiare importante, informatii de bursa), ultimul lucru pe care il vrei este sa ai un display IPS, ce va lasa orice persoana sa vada continutul afisat, chiar si daca persoana in cauza este pozitionata la un unghi destul de mare, fata de centrul monitorul (fata monitorului).

Totusi, nevoile creatorilor de continut media, sunt exact la extrema opusa. Acestia au nevoie de unghiuri de vizualizare cat mai largi si de culori cat mai corect reproduse/afisate, pentru a putea realiza in bune conditii, proiectele pe care le desfasoara. De aceea, atunci cand achizitionezi un monitor nou, gandeste-te foarte bine la ce ai de gand sa il folosesti si cumpara in consecinta.

Pentru folosirea comuna si daca nu ai nevoie de o intimitate foarte sigura, recomandam intotdeauna un ecran IPS, pentru ca acesta are culorile cele mai bune si unghiurile de vizibilitate cele mai largi.

0 Shares
You May Also Like