Beneficiile laptisorului de matca

0 Shares
0
0
0

Beneficiile laptisorului de matcaLaptisorul de matca este o secretie laptoasa produsa de albinele de miere muncitoare. De obicei, contine aproximativ 60% pana la 70% apa, 12% pana la 15% proteine, 10% pana la 16% zahar, 3% pana la 6% grasimi si 2% pana la 3% vitamine, saruri si aminoacizi.

Compozitia sa variaza in functie de geografie si clima. Acest produs isi ia numele de la faptul ca albinele il folosesc pentru dezvoltarea si cresterea albinelor regine. Unii folosesc laptisorul de matca pe post de medicament. Nu confundati laptisorul de matca cu polenul de albine sau veninul de albine.

Laptisorul de matca este folosit si datorita beneficiilor sale, iar in continuare veti descoperi cateva dintre cele mai importante beneficii ale acestuia. Unele dintre acestea, va vor surprinde.

  1. Contine o varietate de substante nutritive

Unele dintre vitaminele prezente de obicei in laptisorul de matca includ: Tiamina (B1), Riboflavina (B2), Acid pantotenic (B5), Piridoxina (B6), Niacina (B3), Acid folic (B9), Inositol (B8), Biotina (B7). De-asemenea, laptisorul de matca mai contine apa, carbohidrati, proteine si grasimi.

  1. Poate produce efecte antioxidante si antiinflamatorii

Laptisorul de matca este apreciat in mare parte pentru a reduce inflamatia si stresul oxidativ. Unele studii efectuate pe animale si pe eprubete indica ca laptisorul de matca poate avea efecte antioxidante si antiinflamatorii. Cu toate acestea, nu exista o cercetare cuprinzatoare.

  1. Poate reduce riscul bolilor de inima prin impactul nivelului de colesterol

Atat studiile efectuate pe animale, cat si pe cele umane demonstreaza ca laptisorul de matca poate avea un impact pozitiv asupra nivelului de colesterol si, prin urmare, reduce riscul bolilor de inima. Desi mecanismul exact ramane neclar, proteine ??specifice din laptisorul de matca pot ajuta la scaderea colesterolului.

Un studiu de 12 saptamani a descoperit ca iepurii suplimentati cu laptisor de matca au redus semnificativ nivelul de colesterol LDL total si „rau” cu 28% si, respectiv, cu 23%. In mod similar, un studiu uman de o luna a inregistrat o reducere de 11% si 4% a nivelului total si „rau” de colesterol LDL la persoanele care iau aproximativ 3 grame de jeleu regal zilnic. In schimb, un alt studiu uman mic a determinat nicio diferenta semnificativa a nivelului de colesterol intre participantii tratati cu jeleu regal si cei aflati pe un placebo.

  1. Poate ajuta vindecarea ranilor si repararea pielii

Laptisorul de matca – utilizat atat oral cat si topic – poate sustine vindecarea ranilor si alte afectiuni ale pielii inflamatorii. Se stie ca are un efect antibacterian, care poate pastra ranile curate si ferite de infectii.

  1. Proteinele specifice pot scadea tensiunea arteriala

Laptisorul de matca va poate proteja inima si sistemul circulator prin reducerea tensiunii arteriale. Mai multe studii pe eprubeta indica faptul ca proteinele specifice din laptisorul de matca relaxeaza celulele musculare netede in vene si artere, scazand astfel tensiunea arteriala.

  1. Regleaza zaharul din sange prin reducerea stresului oxidativ si a inflamatiei

Mai multe studii efectuate pe animale indica faptul ca laptisorul de matca poate creste sensibilitatea la insulina si poate imbunatati controlul zaharului din sange. Cu toate acestea, cercetarea bazata pe oameni este limitata.

0 Shares
You May Also Like