Care sunt cele mai frumoase obiceiuri si traditii de Craciun?

0 Shares
0
0
0

Care sunt cele mai frumoase obiceiuri si traditii de Craciun?De Craciun, sarbatorim Nasterea Domnului Iisus Hristos, iar aceasta este cea mai importanta sarbatoare a crestinilor. Ei bine, asteptam cu totii aceasta sarbatoare pentru ceea ce sarbatorim de Craciun, dar si datorita celor mai cunoscute obiceiuri si traditii asociate acestei sarbatori magice.

Exista o multime de traditii datorita carora iubim mai mult Craciunul decat alte sarbatori crestine, iar in randurile care urmeaza puteti descoperi cateva dintre acestea. Cititi asadar pana la final, si veti descoperi cati romani gandesc la fel ca dvs., si de ce dintre toate sarbatorile, acestia indragesc cel mai mult Craciunul, desi exista si alte sarbatori crestine foarte importante.

Impodobirea bradului de Craciun

Fara doar si poate, unul dintre cele mai importante obiceiuri asociate Craciunului, este reprezentat de impodobirea bradului de Craciun. Cei care impodobesc un brad natural, in ziua de Ajun sau cu o zi inainte indeplinesc aceasta misiune. Cei care impodobesc un brad artificial, fac acest lucru inca de pe la inceputul lunii decembrie.

Impodobirea bradului de Craciun este un obicei care se spune ca ar fi aparut in Germania, acolo unde dupa cum spune legenda, Sfantul Bonifaciu a ordonat taierea tuturor stejarilor care erau venerati de pagani.

Se spune ca atunci cand au cazut stejarii taiati, toti copacii din jur au fost distrusi, mai putin brazii, care au devenit simbolul Craciunului, si sunt impodobiti conform traditiei in seara de Ajun.

In plus, odata cu trecerea anilor traditia a suferit unele modificari. Oamenii nu doar ca isi impodobesc acum brazii de Craciun, ci mai mult decat atat, acum isi decoreaza locuintele (ferestrele de exemplu) cu instalatii luminoase.

Asteptarea lui Mos Craciun

Copiii asteapta aceasta sarbatoare pentru ca in noaptea de Ajun, isi face aparitia Mos Craciun, care le lasa sub bradul frumos impodobit, o multime de cadouri (daca au fost cuminti), sau o nuielusa (daca au fost neastamparati).

Unii parinti chiar inchiriaza Mos Craciun, care in ziua sau in seara de Ajun soseste la casele lor, pentru a le face o bucurie celor mici. Nimic nu se compara cu aceasta bucurie a celor mici, de a-l vedea pe Mos Craciun in casele lor, cum le scoate din sac cadourile.

Exista de-asemenea gradinite si scoli care inchiriaza Mos Craciun pentru serbarile pe care le organizeaza. Copiii la finalul serbarii vor primi de la Mos Craciun diferite cadouri. Pentru cei mici, acesta este cel mai special moment din decursul unui an scolar sau in decursul unui an de gradinita.

Exista chiar si institutii si firme care inchiriaza Mos Craciun, astfel ca acesta sa le ofere angajatilor cadouri inainte ca acestia sa intre in vacanta de Craciun.

Pentru angajatii diferitelor companii, sau chiar si pentru bugetari, cadourile de la Mos Craciun reprezinta un motiv de bucurie, pentru ca prin acest lucru, angajatorul le multumeste pentru munca pe care acestia au depus-o pe tot parcursul anului.

Mersul la colindat

Fara doar si poate insa, cel mai frumos obicei de Craciun este mersul la colindat. Oamenii merg din casa in casa si colinda. Copiii de obicei colinda casele din cartier si intampina venirea pe pamant a Mantuitorului Iisus Hristos.

Atat in ziua de Ajun cat si in seara de Ajun pe strazi se aud colinde de la mai toate casele. Copiii sunt rasplatiti de catre gazdele care le ofera bani sau dulciuri.

Seara se merge de-asemenea la colindat, insa merg adolescentii si adultii. Acestia se aduna in gasca si merg la colindat la fiecare din gasca. Acestia indragesc aceasta sarbatoare pentru ca in fiecare casa se simt bine si se distreaza. Mai noi se asculta muzica dupa ce se intra in casa de la colindat, colindatorii sunt serviti cu mancare si bautura (tuica, bere, vin, suc, apa minerala, etc.).

In ceea ce priveste colindatul, tinerii care pastreaza aceasta traditie merg si isi colinda prietenii in seara de ajun, pentru ca mai apoi in seara de Craciun si in a doua seara de Craciun, merg sa-si viziteze rudele.

Masa de Craciun

Masa de Craciun care este servita in data de 25 Decembrie, este de-asemenea o traditie importanta in aceasta zi de sabratoare. In aceasta zi, dupa aproximativ 6 saptamani de post, oamenii pot gusta bucatele traditionale (sarmale, caltabos, carnati, friptura, slanina, cozonaci, toba, etc.).

Carnea care se afla pe mesele romanilor in ziua de Craciun este proaspata, deoarece romanii au obiceiul de a taia porcul cu doar cateva zile inainte de aceasta magica sarbatoare.

Acestea sunt asadar, cateva dintre cele mai importante traditii de Craciun care sunt respectate cu sfintenie de catre romani.

Chiar daca exista si alte sarbatori crestine deosebit de importante cum ar fi Pastele de exemplu, atunci cand sarbatorim Invierea Domnului, cei mai multi romani sustin totusi ca sarbatoarea lor preferata este Craciunul, pentru ca atmosfera este una de vis, iar traditiile de Craciun le plac foarte mult.

 

0 Shares
You May Also Like