Cat de importanta este incaltamintea pentru cei mici?

0 Shares
0
0
0

Piciorul este o structura complexa de 26 de oase si 35 de articulatii, tinute impreuna si sustinute de ligamente. Piciorul unui copil este captusit cu grasime si este extrem de flexibil.

Majoritatea copiilor incep sa mearga oriunde intre 8 si 18 luni. Cei mai multi copii sunt cu picioarele plate atunci cand incep etapa de a merge. Mai intai au tendinta de a-si intoarce picioarele spre interior, deoarece rezistenta musculara si rigiditatea ligamentului trebuie sa ajunga la alte dezvoltari.

Piciorul plat aproape intotdeauna se imbunatateste pe masura ce oasele se dezvolta si pe masura ce picioarele se intaresc.

Consultati intotdeauna medicul podiatru sau medicul dumneavoastra daca sunteti preocupati de picioarele copilului dvs. sau de felul in care merge acesta.

Un copil care invata sa mearga primeste informatii senzoriale importante din talpile picioarelor care ating pamantul. Incaltamintea ajuta la protejarea picioarelor de rani si de caldura si frig.

Cand copiii mici invata sa mearga, acestia ar trebui sa fie in picioare goale sau intr-o pereche de pantofi sport cu talpa moale, pe cat posibil, astfel incat sa poata simti ceea ce ating cu picioarele si sa dezvolte forta musculara.

Cand copiii au mers pe cont propriu pentru o perioada de timp, ei pot progresa spre un pantof cu talpa mai ferma. Aveti pantofii copilului dvs. montati profesional, care ar trebui sa includa masurarea fiecarui picior pentru lungime si latime.

Picioarele copiilor cresc foarte repede, iar dimensiunea pantofilor lor poate avea nevoie de actualizare la fiecare cateva luni. Pantofii prea stransi pot impiedica mersul copilului si pot cauza probleme, cum ar fi unghiile de la picioare.

Sugestii pentru incaltaminte pentru copii

Incaltamintea pentru copilul tau ar trebui sa aiba in mod ideal:

 • potrivire confortabila in lungime si latime;
 • mult loc pentru degetele de la picioare;
 • talpa flexibila si plata – verificati talpa care se poate indoi langa varf;
 • partea din fata a pantofului mai lata decat calcaiul, pentru a se potrivi cu forma naturala a piciorului;
 • un blat cu toc solid (parte care se intoarce in spatele calcaiului);
 • sireturi, curele sau elemente de fixare pentru a preveni prea multa miscare sau alunecarea piciorului in interiorul pantofului.

Pantofii scumpi nu sunt intotdeauna cea mai buna alegere, in conditiile in care piciorusele celor mici cresc repede.

Picioarele plate la copii

Talpa unui picior dezvoltat normal are un arc, numit arc medial, format din oase, muschi si ligamente. In primii doi ani, picioarele copilului tau vor parea mai plane decat cele ale unui adult. Picioarele plate la sugari si copii mici sunt normale. Picioarele copiilor sunt in general flexibile si nu ar trebui sa fie intepenite.

Pe masura ce copilul tau stapaneste mersul, ligamentele si muschii se vor consolida, iar tampoanele de grasime din zona arcului nu vor fi atat de vizibile.

Pana la varsta de aproximativ sase ani, copilul dvs. ar trebui sa aiba arcade normale la ambele picioare. Daca copilul dumneavoastra are dureri de picioare sau picioarele par sa le ingreuneze sa tina pasul cu semenii, consultati un podiatru.

Picioarele care se intorc spre interior

Multi copii umbla cu „degetele de la porumbei”, cu unul sau ambele picioare intoarse spre interior (in jos). Patrunderea poate veni de la picior, piciorul inferior (tibia) sau piciorul superior (femur). Este important sa va prezentati la podiatru sau profesionistul in sanatate daca picioarele copilului dvs. sunt rigide sau daca accesul lor este:

 • sever;
 • nu se imbunatateste odata cu varsta;
 • afecteaza un picior.

Picioare care se intorc spre exterior

Foarte ocazional, micutii se plimba cu picioarele intoarsa spre afara (iesite din cap). In cele mai multe cazuri, depasirea se rezolva de la sine ca o postura si echilibru se maturizeaza. Consultati podiatrul sau profesionistul sanatatii daca aceasta problema a copilului dvs. este:

 • severa;
 • afecteaza un picior;
 • provoaca durere.

Simptomele problemelor picioarelor la copii

Consultati medicul sau podiatrul daca sunteti ingrijorat de picioarele sau mersul copilului. Simptomele problematice pot include:

 • degete care au forma anormala;
 • unghiile incrucisate (care persista sau sunt dureroase);
 • bunionuri sau alte deformari;
 • rigiditatea piciorului;
 • schiopatat;
 • copilul se plange de durere in timpul mersului sau favorizeaza un picior peste altul atunci cand merge;
 • picioare plate care provoaca durere sau functie limita;
 • schimbare brusca a modului in care merge copilul;
 • daca copilul dvs. nu merge deloc la varsta de doi ani.

Asadar, dupa cum se poate vedea, copiii se pot confrunta cu probleme care au capacitatea de a le afecta mersul. Tocmai din acest motiv, pentru a preveni toate aceste probleme care pot afecta mersul celor mici, este deosebit de important ca parintii sa le aleaga de fiecare data, cele mai potrivite perechi de incaltaminte pentru copii.

Este important ca parintii sa studieze in primul rand talpa incaltarilor, iar mai apoi materialele din care acestea au fost confectionate, pentru ca aceste aspecte conteaza foarte mult, mai ales atunci cand vine vorba despre pantofii pentru copii.

0 Shares
You May Also Like