Cum se desfasoara o nunta pe stil vechi in Romania?

0 Shares
0
0
0

Cum se desfasoara o nunta pe stil vechi in Romania?Multi spun ca a te casatori este unul dintre cele mai importante momente din viata unei persoane. Si asta este ceva care se aplica cu siguranta in Romania, unde familia este foarte importanta si unde nuntile sunt evenimente sociale extrem de importante.

In Romania, nuntile traditionale sunt o lume in sine: incep dimineata devreme si uneori se termina a doua zi dimineata, trecand prin mai multe etape importante si ducand familia in diferite locuri. Intreaga sarbatoare este presarata cu multe traditii si obiceiuri. Totul se incheie cu o petrecere lunga cu muzica, dans si multa mancare la ore mici in timpul noptii, voie buna si fotografiile de nunta ale mirilor si nuntasilor.

Vechi vs. nou

In Romania exista o vorba: Cate bordeie, atatea obiceie (care s-ar traduce ca Multe case, multe obiceiuri). Si acest lucru se aplica cu siguranta nuntilor din Romania, deoarece traditiile si obiceiurile de nunta difera de la o regiune la alta si uneori chiar de la familie la familie. In timp ce adevaratele nunti traditionale (care sunt de obicei organizate in sate sau orase mai mici) sunt inca organizate conform obiceiurilor vechi, romanii urbani tind uneori sa faca evenimentul cat se poate de simplu, pastrand in acelasi timp cateva traditii simplificate.

Exista cupluri care traiesc in orasele mari care inca includ elemente traditionale in ziua nuntii lor. In unele regiuni, mireasa si mirele aleg sa poarte costume traditionale in ziua nuntii lor, si nu rochia alba clasica si costumul negru. Aceasta a devenit, de asemenea, o noua tendinta in randul tinerilor care se casatoresc purtand bluzele traditionale Ie, alegand adesea sa isi faca fotografiile oficiale de nunta in Muzeul Satului – pentru cei din Bucuresti, dupa ce au ales cel mai atractiv pret fotograf profesionist nunta.

Dar majoritatea mireselor si mirilor din comunitatile urbane si rurale s-ar lipi de rochia alba ca printesa si de costumul negru pentru barbati. In comunitatile mai mici (cum ar fi satele sau orasele), cuplul fericit si familiile lor sunt in continuare cele care organizeaza ele insele intregul eveniment. Adesea, chiar si mancarea este gatita de obicei acasa, bauturile alcoolice sunt de casa, iar uneori petrecerea este organizata in curtea lor din spate. Intre timp, romanii din oras prefera sa lase organizarea nuntii pentru planificatori si sa angajeze restaurante pentru a avea grija de petrecere.

Planificare si logistica

In timp ce majoritatea cuplurilor tinere din zilele noastre decid doar sa se casatoreasca (dupa o propunere romantica, desigur), in unele comunitati, barbatul merge inca la tatal femeii pentru a-i cere binecuvantarea. Si aceasta implica, de asemenea, discutii serioase intre familii cu privire la modul in care va fi organizat intregul eveniment. Abia dupa aceea, cei doi indragostiti pot merge mai departe cu planificarea evenimentului lor special.

Nuntile in Romania au loc de obicei duminica sau sambata. In mod traditional, era duminica zi de nunta, dar avand in vedere ca in zilele noastre oamenii sunt ocupati si majoritatea oaspetilor trebuie sa mearga la munca luni dimineata, majoritatea nuntilor au loc sambata. Exista mai multe perioade ale anului in care nu exista nunti, si anume in timpul Postului, Postul Craciunului si alte cateva perioade de post mai mici in functie de calendarul ortodox (majoritatea romanilor sunt ortodocsi). Perioadele cele mai aglomerate pentru nunti sunt, desigur, lunile de vara.

Cuplurile care doresc sa isi petreaca nunta la o sala de evenimente sau restaurant trebuie sa planifice in avans, deoarece aceste locuri sunt rezervate de obicei cu cateva luni inainte. Cand au data, pot trimite incepe trimiterea invitatiilor.

Cuplul fericit si familiile lor nu sunt singurele implicate in eveniment. Nasii au un rol mare in toata planificarea, uneori chiar un rol mai mare decat parintii efectivi. Nasii sunt de obicei cupluri casatorite, prieteni sau rude ale miresei si ale mirelui. Ei sunt parintii spirituali ai cuplului fericit, iar rolul lor in intreaga nunta este foarte important, inclusiv financiar. De exemplu, se asteapta sa contribuie financiar la organizarea nuntii, trebuie sa plateasca impozitul pentru ceremonia religioasa si sa aiba roluri importante in ceremonia bisericii. Nasii sunt, de asemenea, asteptati sa fie modele pentru nou-casatoriti si sa devina parte din familiile lor.

Acestea sunt asadar cateva dintre cele mai importante detalii pe care cu siguranta trebuie sa le cunoasteti in ceea ce priveste organizarea nuntilor in Romania. Dupa cum se poate vedea, chiar si in anul 2019 exista familii, mai ales in mediul rural care organizeaza nuntile in stil traditional, iar cele mai importante momente ale evenimentului sunt imortalizate de catre fotograful ales de mire si de mireasa.

De-asemenea, cameramanul are un rol foarte important, dat fiind faptul ca el este cel care filmeaza intregul eveniment, iar apoi impreuna cu fotograful, le ofera mirilor, cele mai frumoase amintiri de la nunta, respectiv fotografiile de nunta, dar si filmul nuntii.

0 Shares
You May Also Like