Ce este fibra de bazalt?

0 Shares
0
0
0

Ce este fibra de bazalt?Fibra de bazalt mai este este cunoscuta publicului si sub numele de material industrial verde. Fibra de bazalt sau vata bazaltica, este cunoscuta sub denumirea de „material verde nepoluant din secolul XXI”. Bazaltul este un material natural care se gaseste in rocile vulcanice originare din lava inghetata, cu o temperatura de topire cuprinsa intre 1500 si 1700 ° C. Aceste fibre de bazalt sunt 100% naturale si inerte.

Produsele bazalice cum ar fi vata bazaltica de exemplu, nu au reactie toxica cu aerul sau apa, sunt incombustibile si rezistente la explozie. In momentul in care intra in contact cu alte substante chimice, acestea nu produc reactii chimice care pot dauna sanatatii sau mediului.

Au fost testate si dovedite fibrele bazaltice a fi non-cancerigene si non-toxice. Fibra de bazalt poate fi clasificata ca un material durabil, deoarece fibrele de bazalt sunt fabricate din material natural, iar in timpul productiei sale nu se adauga aditivi chimici, cum ar fi de exemplu orice solventi, pigmenti sau alte materiale periculoase.

Fibrele de bazalt sunt ecologice, iar fibrele si tesaturi de bazalt sunt etichetate ca sigure, atat in ??conformitate cu liniile directoare ale SUA, cat si ale orientarilor europene privind siguranta in munca. Particulele sau fragmentele fibroase din cauza abraziunii sunt prea groase pentru a fi inhalate si depuse in plamani, insa este recomandata ingrijirea in manipulare.

Astazi, cercetarea, productia si majoritatea eforturilor de comercializare in fibre bazaltice se bazeaza in principal in unele tari, odata facute parte din Uniunea Sovietica (Georgia, Ucraina, aceeasi Rusia) si in China.

In anul 2000 s-a infiintat intreprinderea comuna Ucraina-Japonia a productiei BCF. In afara de Japonia, alte tari precum Coreea de Sud, China, Austria si SUA lucreaza la tehnologia BCF. UE si unele alte tari au la randul lor programe de cercetare bazalta pe fibre.

Aplicatii

Aplicatiile de bazalt sunt bine cunoscute inca din perioada romana, unde acest material a fost folosit in forma sa naturala ca piatra de pavaj si de constructie. Francezul Paul Dhé a fost prima persoana care a venit cu ideea de a extrage fibra din bazalt si a primit brevet american in 1923.

Bazaltul este cunoscut pentru proprietatile mecanice excelente, rezistenta la absorbtia umezelii, rezistenta la lichide si medii corozive, durabilitatea in exploatare si versatilitate deosebita. O gama larga de aplicatii de bazalt si produsele sale includ utilizarile sale in constructii civile, automobile, constructii de barci, palete pentru turbine eoliene si articole sportive.

Bazaltul poate fi utilizat in tuburi, bare, fitinguri pentru tevi, izolare termica si fonica interioara a podelelor, peretilor, peretilor cadrului, scoicilor cazanelor, rezervoarelor, cosurilor de fum, structurilor de protectie impotriva incendiilor etc., datorita aplicatiilor sale puternice in materialele de constructie.

Proprietatile care sunt luate in considerare pentru selectia unui material in sectorul constructiilor sunt duritate buna, proprietati mecanice ridicate, rezistenta la coroziune, o temperatura extinsa si proprietati de izolare foarte bune.

Rularea bazaltului de inalta calitate, tesaturile si fibrele tocate sunt utilizate la producerea cilindrilor CNG, a placutelor de frana, a amortizoarelor si a altor piese pentru aplicatii interioare din industria auto.

La prepararea materialelor de frecare, sunt bine utilizate fibrele tocate de bazalt. Atunci cand placutele de frana pe baza de fibre de bazalt sunt comparate cu sticla si alte fibre, au un coeficient de frecare mai bun si mai stabil. Fibrele bazaltice ofera numeroase avantaje ca umplutura pentru muffler-urile auto, care prezinta proprietati de reducere a zgomotului si rezistenta buna la ciclism termic.

Produsele bazalice pot fi utilizate pentru acoperirea chimica si rezistenta la uzura pentru rezervoare, conducte (in mare parte conducte de tevi de ulei), recipiente de inalta presiune, filtre cu apa uzata si rezervoare si conducte rezistente la coroziune. Tevile din compozit bazalt pot transporta produse petroliere, gaze, lichide agresive, materiale libere, alimentare cu apa calda si rece.

Produsele bazaltice sunt foarte potrivite pentru productia de articole sportive diferite, precum crose de hochei, rachete de tenis, schiuri, snowboarduri, sageti si o gama larga de produse datorita proprietatilor mecanice ridicate.

Fibrele bazalice au un potential mare de a fi materialele de generatie urmatoare. Se estimeaza ca piata globala a fibrelor bazalice va creste la un CAGR de 13,1% din 2015 pana in 2020, datorita utilizarii lor extinse si de succes in infrastructura, industria auto si aplicatiile pentru consumatori. La ritmul de crestere estimat, piata va fi in valoare de 200 de milioane USD pana in 2020.

Obtinuta din topirea unui singur ingredient, vata bazaltica este superioara celorlalte fibre din punct de vedere al stabilitatii termice, proprietatilor de izolare termica si fonica, rezistentei la vibratii si durabilitatii. Fibrele si compozitele de bazalt au avantaje potentiale pentru diverse aplicatii.

Vata bazaltica este considerata material ecologic si nepericulos. Nu este un material nou, dar aplicatiile sale sunt cu siguranta inovatoare si bune mecanice, performantele chimice si termice au facut posibila utilizarea sa intr-o gama larga de la constructii si pana la automobile la aeronautice.

Din aceste motive, bazaltul a obtinut o atentie din ce in ce mai mare ca material de armare, in special in comparatie cu armaturile traditionale din sticla.

0 Shares
You May Also Like