Tot ce trebuie sa stiti despre incalzirea locuintei cu lemne

0 Shares
0
0
0

Tot ce trebuie sa stiti despre incalzirea locuintei cu lemneDaca doriti sa va incalziti casa cu lemn, ar trebui sa alegeti un sistem de caldura centrala cu lemne, cum ar fi un cuptor sau un cazan pentru arderea lemnului precum cele de pe https://www.incalzire-sanitare.ro/instalatii-incalzire/cazane-pe-combustibil-solid/cazane-pe-lemne-din-fonta, mai degraba decat o soba de lemne?

In cele mai multe cazuri, sobele pe lemne costa mai putin si au o eficienta globala mai buna si emisii mai mici, dar exista situatii in care sobele nu sunt practice ca singura sursa de caldura in casele cu multe camere.

Unele persoane prefera, de asemenea, sa foloseasca un cuptor pe lemne cum se poate gasi si pe https://www.incalzire-sanitare.ro/instalatii-incalzire/cazane-pe-combustibil-solid/cazane-pe-lemne-din-fonta, pentru a mentine mizeria asociata sau potentialul pericol din spatiul principal de locuit.

Incalzitoarele si cazanele centrale din lemn, instalate in mod normal la subsol sau intr-o camera de utilitati, isi distribuie caldura cu aer cald sau sisteme de apa calda in circulatie si pot incalzi orice casa. Daca aveti o aprovizionare cu lemne de foc si va place sa manipulati lemnul, un cuptor sau un cazan de lemn poate fi o alegere buna.

Cele mai bune cuptoare moderne cu lemn sunt concepute pentru a realiza focuri extrem de fierbinti, care creeaza multa caldura utilizabila. Cu exceptia manipularii lemnului de foc, aceste incalzitoare tind sa functioneze mai mult sau mai putin ca si concurentii lor cu combustibil pe baza de ulei sau gaz si sunt in general controlate de un termostat standard.

Cand locuinta dvs. este suficient de calda, termostatul provoaca inchiderea amortizorului, iar focul arde la un nivel redus. Cand se solicita mai multa caldura, amortizorul se deschide automat iar focul revine la o temperatura mai ridicata.

Sisteme fortate de incalzire cu aer cald

Daca locuinta dvs. are deja conducte de aer cald-fortat, poate doriti sa luati in considerare instalarea unui cuptor cu lemne (spre deosebire de un sistem de apa calda hidronica). Aceste cuptoare sunt, in general, controlate termostatic, au o casuta de dimensiuni bune, control automat de tiraj si bobine optionale de apa calda.

Multe cuptoare de lemn sunt, de asemenea, proiectate pentru a arde carbune, iar unele au suflante pentru cresterea temperaturilor de ardere, precum si tigai de evaporare optionale pentru umidificare. Indiferent de caracteristicile lor individuale, toate ard lemn pentru a incalzi aerul intr-un schimbator de caldura.

Aerul incalzit este apoi distribuit in spatiul de locuit din casa ta prin canalizare. Deoarece, in general, nu exista o capacitate de stocare a caldurii intr-un sistem cu aer cald, forta trebuie sa fie alimentata cu regularitate pentru a mentine o temperatura confortabila in casa dvs. in lunile mai reci de iarna.

Aceasta poate fi o problema pentru persoanele care sunt plecate de acasa pentru perioade indelungate de timp sau care au orar neregulat sau imprevizibil pe timpul iernii.

Sisteme de incalzire hidronica

Cu cazan pe lemne este o potrivire evidenta pentru o casa cu calorifere sau alte sisteme hidronice (apa calda care se deplaseaza prin conducte). Cele mai multe cazane pe lemne dispun de usi pentru focuri de fum, din fonta grele, regulatoare automate de tiraj si comenzi cu limita mare.

Cutia de foc este in general inconjurata de o conducta de apa, care transfera caldura de la foc in apa. Apa incalzita este apoi circulata prin sistemul hidronic de distributie a caldurii in spatiul dvs. de locuit.

In plus, conducta de apa ofera protectie impotriva supraincalzirii caminului, caracteristica de design care nu este disponibila intr-un cuptor cu aer cald. Majoritatea cazanelor de lemn ofera optiuni de alimentare cu apa calda menajera si gratare de carbune.

Un sistem de incalzire centrala hidronica, cu lemn, ofera multe avantaje. Unul dintre cele mai importante este capacitatea de a incalzi apa menajera impreuna cu casa ta din acelasi cazan.

Un alt avantaj potential este faptul ca, de obicei, un sistem hidronic poate fi proiectat pentru a include rezervoare suplimentare de stocare a caldurii care permit arderea cazanului oarecum ca un incalzitor de zidarie, unde poate fi nevoie de un foc cald pe zi.

Deoarece focul arde rapid la o temperatura ridicata, de asemenea, arde curat, fara niciun fel de emisii pana la stiva. Rezervorul suplimentar de apa depoziteaza caldura in exces pentru utilizare ulterioara. Acest tip de depozitare se potriveste foarte bine cu incalzirea prin pardoseala hidronica, dar va functiona si pentru incalzitoarele de baza sau calorifere.

Unitati de incalzire duala

Exista inca o alta strategie, foarte populara, cu combustibil multiplu: unitati duale, denumite uneori „add-on-uri”. Prin aceasta abordare, un cazan sau un cuptor cu lemne separat este instalat ca supliment pentru un sistem existent de incalzire cu combustibil fosil. Daca este instalata corect, o strategie cu doua unitati va duce la o functionare eficienta pentru ambele unitati.

Strategia suplimentara este o modalitate mai mult decat ideala de a face un sistem existent pe baza de combustibil fosil sa fie reinnoit cel putin o parte a timpului. Dezavantajul este ca este scump sa instalati un al doilea sistem. Dar sistemele duale ofera o flexibilitate maxima operationala si de alimentare.

0 Shares
You May Also Like