Ce este ISO 9001:2015?

0 Shares
0
0
0

ISO 9001 este definit ca standardul international care specifica cerintele pentru un sistem de management al calitatii (QMS). Organizatiile folosesc standardul pentru a demonstra capacitatea de a furniza in mod constant produse si servicii care indeplinesc cerintele clientilor si reglementarilor. Este cel mai popular standard din seria ISO 9000 si singurul standard din seria pe care organizatiile il pot certifica.

ISO 9001 a fost publicat pentru prima data in 1987 de Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO), o agentie internationala compusa din organismele nationale de standardizare din mai mult de 160 de tari. Versiunea actuala a ISO 9001 a fost lansata in septembrie 2015.

Cine are nevoie de ISO 9001:2015?

ISO 9001: 2015 se aplica oricarei organizatii, indiferent de marime sau industrie. Peste un milion de organizatii din mai mult de 160 de tari au aplicat cerintele standardului ISO 9001 la sistemele lor de management al calitatii, asa ca puteti accesa https://www.certificareiso.ro pentru a obtine si dvs. pentru compania dvs. o certificare ISO 9001.

Ce subiecte acopera ISO 9001: 2015?

ISO 9001 se bazeaza pe metodologia plan-do-check-act si ofera o abordare orientata spre proces pentru documentarea si revizuirea structurii, responsabilitatilor si procedurilor necesare pentru a realiza un management eficient al calitatii intr-o organizatie. Sectiunile specifice ale standardului contin informatii despre multe subiecte, cum ar fi:

 • Cerinte pentru un sistem de management al calitatii , inclusiv informatii documentate, planificare si determinarea interactiunilor procesului;
 • Responsabilitatile conducerii;
 • Gestionarea resurselor, inclusiv a resurselor umane si a mediului de lucru al unei organizatii;
 • Realizarea produsului, inclusiv etapele de la proiectare la livrare;
 • Masurarea, analiza si imbunatatirea QMS prin activitati precum audituri interne si actiuni corective si preventive.

Modificarile introduse in revizuirea ISO 9001 din 2015 au scopul de a asigura adaptarea ISO 9001 la mediile in schimbare in care opereaza organizatiile. Unele dintre principalele actualizari ale ISO 9001: 2015 includ:

 • Introducerea unei noi terminologii;
 • Restructurarea unor informatii;
 • Un accent pe gandirea bazata pe riscuri pentru a imbunatati aplicarea abordarii procesului;
 • Aplicabilitate imbunatatita pentru servicii;
 • Cerinte de conducere sporite.

Beneficiile certificarii ISO 9001

Exista multe avantaje ale certificarii ISO 9001. ISO 9001 este un standard international care specifica cerintele pentru un sistem de management al calitatii (QMS).

Organizatiile devin certificate pentru a demonstra capacitatea lor de a furniza in mod constant produse si servicii care indeplinesc cerintele clientilor si reglementarilor. Atunci cand alegeti sa va certificati sau sunteti obligat sa va certificati, ISO 9001 ofera asistenta personalului si satirizarii clientilor.

Modificarile operatiunii afacerii dvs. vor crea intotdeauna o incarcatura suplimentara asupra afacerii dvs., cu toate acestea, rezultatele implementarii sistemului de management al calitatii (QMS) ISO 9001: 2015 merita efortul pe masura ce mergeti mai departe.

Modelele sunt unul dintre numeroasele lucruri care sunt invechite prin tehnologie si fisiere electronice. Implementarea unui QMS (cum ar fi ISO 9001) este o situatie similara. Un pic de lucru inainte, dar dupa un timp scurt, beneficiile ISO in organizatia dvs. vor fi clar vazute.

Cele mai importante beneficii ale sistemului de management al calitatii ISO 9001: 2015 sunt:

 1. Eficienta sporita: Companiile au efectuat cercetari ample asupra proceselor pe care le urmeaza, cum sa maximizeze calitatea si eficienta inainte de a parcurge procesul de certificare a standardelor de management al calitatii din seria ISO 9000. Odata ce obtin certificarea, procesele sunt stabilite. Exista linii directoare care pot fi urmate cu usurinta de oricine, ceea ce face usor sa ofere instruire, tranzitii si chiar in scopul depanarii.
 2. Venituri crescute: S-a observat ca companiile certificate ISO QMS au aratat imbunatatiri in domeniul productivitatii, performantei financiare in comparatie cu cele necertificate.
 3. Moralul angajatilor: personalul este mult mai satisfacut si motivat odata ce exista roluri si responsabilitati definite, responsabilitatea conducerii, procedura de pregatire stabilita si o imagine bine definita a modului in care rolurile angajatilor afecteaza calitatea si succesul general al companiei.
 4. Recunoastere internationala: Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) este recunoscuta la nivel mondial ca fiind autoritatea privind managementul calitatii.
 5. Abordare faptica a luarii deciziilor: Standardul QMS ISO9000 stabileste instructiuni clare cu privire la audituri si analize ale proceselor. Acest lucru ajuta la culegerea de informatii si la luarea deciziilor pe baza datelor.
 6. Relatii cu furnizorii: S-a gasit ca certificarea ISO este benefica in ceea ce priveste relatiile cu furnizorii. De documentare Procedurile de testare si contribuie la asigurarea calitatii materiilor prime utilizate in scop de productie. Acest lucru ajuta, de asemenea, la evaluarea corecta a unui nou furnizor inainte de a schimba furnizorii. Exista o procedura pentru a verifica coerenta in ceea ce priveste modul si locul in care sunt plasate comenzile.
 7. Documentare: Deoarece standardul ISO QMS necesita o documentare adecvata a tuturor proceselor si modificarile aduse, erorile sau discrepantele, ajuta la atenuarea problemelor si asigura stabilitate. De asemenea, personalul este mai responsabil. Documentatia garanteaza, de asemenea, ca inregistrarile de urmarire sunt disponibile in cazul produselor sau materiilor prime neconforme.
 8. Coerenta: Deoarece toate procesele sunt documentate, exista un scop minim de erori. Procesele pornind de la cercetare si dezvoltare, care acopera productia, transportul maritim sunt bine documentate. Chiar si orice mica modificare a procesului trebuie documentata pentru a asigura ca modificarile sunt bine planificate si implementate in cel mai bun mod posibil pentru a asigura eficienta maxima.
 9. Satisfactia clientilor: Companiile pot obtine increderea clientilor cu usurinta, deoarece ISO este un standard universal acceptat. Certificarea ISO 9001 QMS asigura eficienta, consecventa si servicii de calitate dedicate de catre companii, asigurand astfel satisfactia clientilor.
 10. Procese de imbunatatire: QMS ISO 9000 pune accent pe procesele de audit, revizuirea managementului si procesele imbunatatite pe baza datelor colectate. Pe baza faptelor si folosind un sistem de documentare si analiza, imbunatatirile sunt planificate si implementate cu atentie. Acest lucru va asigura ca cele mai bune decizii sunt luate pentru compania dumneavoastra.
0 Shares
You May Also Like