Ce este matematica?

0 Shares
0
0
0

Ce este matematica?Matematica este stiinta care se ocupa de logica formei, cantitatii si aranjamentului. Matematica este in jurul nostru, in tot ceea ce facem. Este blocul pentru tot ceea ce se intampla in viata de zi cu zi, inclusiv dispozitivele mobile, arhitectura (veche si moderna), arta, banii, ingineria si chiar sportul.

De la inceputul istoriei inregistrate, descoperirea matematica a fost in fruntea fiecarei societati civilizate si a fost folosita chiar si in cele mai primitive culturi. Nevoile matematice au aparut pe baza dorintelor societatii. Cu cat o societate este mai complexa, cu atat sunt mai complexe nevoile matematice. Triburile primitive au avut nevoie de putin mai mult decat capacitatea de a numara, dar s-au bazat si pe matematica pentru a calcula pozitia soarelui si fizica vanatorii.

Istoria matematicii

Mai multe civilizatii – in China, India, Egipt, America Centrala si Mesopotamia – au contribuit la matematica asa cum o stim astazi. Sumerienii au fost primii care au dezvoltat un sistem de numarare. Matematicienii au dezvoltat aritmetica, care include operatiuni de baza, multiplicare, fractiuni si radacini patrate. Sistemul sumerienilor a trecut prin Imperiul Akkadian babilonienilor in jurul anului 300 i.Ch. Sase sute de ani mai tarziu, in America, mayasii au dezvoltat sisteme calendaristice elaborate si au fost astronomi calificati. Despre acest timp, conceptul de zero a fost dezvoltat.

Pe masura ce civilizatiile s-au dezvoltat, matematicienii au inceput sa lucreze cu geometria, care calculeaza zone si volume pentru a face masuratori unghiulare si are multe aplicatii practice. Geometria este folosita in orice, de la constructia de case la moda si design interior.

Geometria a mers impreuna cu algebra, inventata in secolul al IX-lea de un matematician persan, Mohammed ibn-Musa al-Khowarizmi. El a dezvoltat, de asemenea, metode rapide pentru numerele de multiplicare si scufundari, cunoscute sub numele de algoritmi.

Algebra a oferit civilizatiilor o modalitate de a diviza mostenirile si de a aloca resurse. Studiul algebrei a insemnat ca matematicienii rezolvau ecuatii si sisteme liniare, precum si quadratics, si cautand solutii pozitive si negative. Matematicienii din vremurile antice au inceput, de asemenea, sa se uite la teoria numerelor. Cu origini in constructia formei, teoria numerelor priveste numerele figurate, caracterizarea numerelor si teoremele.

Matematica si grecii

Studiul matematicii in cadrul civilizatiilor timpurii a constituit blocurile pentru matematica grecilor, care au dezvoltat modelul de matematica abstracta prin geometrie. Grecia, cu arhitectura sa incredibila si sistemul complex de guvernare, a fost modelul de realizare matematica pana in epoca moderna. Matematicienii greci au fost impartiti in mai multe scoli:

  • Scoala Ionica, fondata de Thales, care este adesea creditata pentru ca a dat primele dovezi deductive si dezvoltand cinci teoreme de baza in geometria plana.
  • Scoala Pitagoreana, fondata de Pythagoras, care a studiat geometria proportionala, plana si solida si teoria numerelor.
  • Scoala Eleatic, care a inclus Zeno de Elea, faimos pentru cele patru paradoxuri.
  • Scoala sofistica, care este creditata pentru oferirea de invatamant superior in orasele grecesti avansate. Sofistii au oferit instructiuni privind dezbaterea publica folosind rationamente abstracte.
  • Scoala Platonica, fondata de Platon, a incurajat cercetarea in matematica intr-un cadru asemanator unei universitati moderne.
  • Scoala lui Eudoxus, fondata de Eudoxus, care a dezvoltat teoria proportiei si magnitudinii si a produs multe teoreme in geometria plana
  • Scoala de Aristotel, cunoscuta si sub denumirea de Liceu, a fost fondata de Aristotel si a urmat scoala Platonica.

Asadar, dupa cum se poate vedea, matematica a existat inca din cele mai vechi timpuri, si din cate se pare, va exista atata timp cat va exista viata pe pamant.

Tinand cont de importanta matematicii in viata de zi cu zi, este important ca aceasta sa fie inteleasa de catre cei mici inca de la cele mai fragede varste, asa ca parintii le pot cumpara jocuri matematica copii.

Aceste jocuri ii invata pe cei mici sa inteleaga mai bine matematica, ii ajuta sa invete sa calculeze, ii invata adunari si scaderi, inmultiri si impartiri, etc.

De matematica ne lovim in viata de zi cu zi, cand mergem la magazin, cand trebuie sa numaram banii, sa calculam banii pentru plata facturilor, etc. Tocmai de aceea este indicat ca parintii sa cumpere asemenea jocuri pentru copii lor, pentru ca acestia sa invete simplu si rapid matematica, si sa se simta cat mai posibil atrasi de aceasta  stiinta.

0 Shares
You May Also Like