Ce este vopseaua electrostatica si la ce foloseste ea ?

0 Shares
0
0
0

Acoperirea cu pulbere de la crearea si comercializarea sa in anii ’60, a avut o crestere constanta pe piata industriala si se datoreaza faptului ca ofera o gama larga de solutii in aplicatii pe piese metalice.

Spre deosebire de vopselele lichide traditionale, aplicarea sa impiedica formarea bulelor pe suprafata si scurgerea oferind un finisaj mai uniform, printr-o aplicatie mai simpla si mai ieftina.  Afla mai multe despre vopsire profile aluminiu.

Vopseaua electrostatica sau acoperirea cu pulbere adera printr-un proces fizic pe suprafete metalice si creeaza o acoperire mai puternica decat vopseaua conventionala.

Este un proces mai eficient, rapid, economic si nu afecteaza mediul inconjurator.

Aceasta vopsea are caracteristica de a putea acoperi tot felul de produse si materiale metalice, atat feroase, cat si neferoase, de exemplu, oteluri, aluminiu, tinichigerie, fier, masini, mobilier, piese auto etc.

Dar ce este vopseaua electrostatica si care sunt beneficiile sale? Sa o explicam pe scurt.

Vopsire electrostatica

Vopseaua electrostatica este un strat de pulbere care se aplica pieselor metalice, ceea ce permite, de asemenea, economii de pana la 97% atunci cand este aplicata, datorita utilizarii acoperirii cu pulbere prin circuite inchise, ceea ce o face reciclabila si ecologica.

Vopseaua electrostatica consta dintr-un amestec omogen de umpluturi minerale, pigmenti si rasini intr-o forma solida, este preparata din particule foarte fine (pulbere).

Cum se aplica vopseaua in electrostatice?

Acest strat de acoperire este aplicat cu ajutorul unui pistol special pentru vopsirea cu pulbere sau electrostatica, care amesteca aerul cu particulele vopselei si continua sa-l incarce electric, datorita acestei sarcini adera la suprafata piesei care urmeaza sa fie vopsita si raman aderente la piesa prin sarcina statica.

Ulterior, piesele sunt transferate intr-un cuptor, unde datorita temperaturii si printr-un proces de intarire, rezulta o acoperire uniforma, de inalta calitate, atractivitate si durabilitate extrema.

Beneficiile picturii electrostatice

 • Eficienta aplicatiilor, necesita doar un singur strat.
 • Suporta o reciclare mai mare de 97% din vopseaua care nu se aplica piesei, in functie de eficienta sistemului de aplicare utilizat.
  Prezinta un risc mai mic pentru sanatatea persoanelor care aplica vopseaua, comparativ cu produsele care contin solventi.
 • Rezistenta fizico-chimica mult mai mare la impacturi, zgarieturi, coturi si agenti chimici.

Vopsire electrostatica

 • Vopseaua electrostatica este formulata pentru a satisface o mare varietate de aparitii si caracteristici in functie de functia sa. Aceasta include grosimea filmului, luciul, textura, culoarea si calitatea (duritatea, rezistenta chimica, rezistenta la UV etc.) a stratului de acoperire.
 • Proprietatile acoperirii (vopsea) depind de componentele sale si in principal de vehicul (rasina – intaritor). Fiecare dintre aceste tipuri de vopsea este utilizata in industrie pentru diferite aplicatii, in care trebuie luati in considerare factori precum coroziunea, expunerea la soare sau rezistenta la impact.

Acoperirea cu pulbere poate fi utilizata pentru diverse utilizari in aer liber si in interior:

 • Utilaje agricole si de constructii
 • Vehicule grele
 • Echipamente electrice
 • Echipamente de climatizare
 • Aparate
 • Conducte de petrol si gaze
 • Structuri de mobilier

Avantajele vopsirii in camp electrostatic

Deoarece emisiile mai scazute de COV se traduc intr-o poluare redusa a aerului, vopsirea electrostatica ofera o alternativa excelenta pentru proiectele de vopsire ecologice. Pe langa faptul ca sunt ecologice si respecta reglementarile stricte privind COV, acoperirile electrostatice acrilice moderne ofera finisaje atractive si durabile pentru diferite aplicatii.

Referitor la calitatea si eficienta acoperirii, vopsirea electrostatica depaseste adesea alte optiuni de acoperire metalica care pot fi utilizate la fata locului. Atunci cand produsele de acoperire sunt aplicate electrostatic, particulele de vopsea formeaza o legatura puternica cu substratul, oferind un finisaj neted, de inalta calitate, fara urme de perie, picaturi sau bule.

Dar vopsirea electrostatica efectuata de antreprenorii nostri experimentati de vopsire nu ofera doar un finisaj impecabil oricaror componente si structuri metalice; asigura, de asemenea, performanta stabila in diverse aplicatii, care este similara cu performanta acoperirilor care sunt disponibile in fabrici.

Produsele speciale de acoperire care sunt aplicate electrostatic ofera, de asemenea, o suprafata neporoasa, care este impermeabila la solutiile de curatare si dezinfectantii obisnuiti si poate preveni proliferarea agentilor patogeni fungici si bacterieni. Ca urmare, aceste acoperiri pot fi utilizate in instalatiile care necesita conditii igienice si sanitare.

Aplicarea profesionala a acoperirilor electrostatice imbunatateste rezistenta acestora la medii dure, cu conditia ca substraturile sa fie pregatite corespunzator si sa fie specificate produsele de acoperire potrivite pentru fiecare aplicare. De exemplu, metoda electrostatica poate fi utilizata pentru a aplica produse epoxidice din doua componente care sunt suficient de rezistente pentru a rezista la conditii dure de operare.

Deoarece vopsirea electrostatica are un efect de acoperire, previne eficient coroziunea sa afecteze componentele metalice, prelungind durata de viata a acestora. Drept urmare, aceasta metoda de aplicare a vopselei poate genera economii considerabile pe termen lung. De asemenea, aplicarea produselor de acoperire cu echipamente de vopsire electrostatica necesita mai putina munca si material.

 

0 Shares
You May Also Like