Ce nutrienti contine sfecla rosie?

0 Shares
0
0
0

Ce nutrienti contine sfecla rosie?Sfecla rosie (Beta vulgaris) este o leguma radacina cunoscuta pentru beneficiile pe care le are pentru sanatate, datorita valorilor sale nutritionale, despre care puteti afla mai multe detalii si pe https://vegis.ro/blog/sfecla-rosie-valori-nutritionale-beneficii-si-retete-delicioase/, dar si in randurile urmatoare.

Avand in compozitie mai multi nutrienti esentiali, sfecla este o sursa excelenta de fibre, folat (vitamina B9), mangan, potasiu, fier si vitamina C. Atat sfecla rosie, cat si sucul de sfecla au fost asociate odata cu trecerea timpului cu mai multe beneficii pentru sanatate, cum ar fi printre altele fluxul sanguin imbunatatit, scaderea tensiunii arteriale si cresterea performantei la efort.

Multe dintre aceste beneficii pe care le are sfecla rosie pentru sanatate se datoreaza continutului ridicat de nitrati anorganici. Sfecla rosie se spune ca este delicioasa atat cruda, cat si murata sau gatita. Exista persoane care consuma chiar si frunze de sfecla rosie.

Informatii nutritionale

Sfecla consta in principal in apa (87%), carbohidrati (8%) si fibre (2-3%). O cana (136 grame) de sfecla fiarta contine mai putin de 60 de calorii, in timp ce 3/4 cana (100 grame) sfecla cruda se mandreste cu urmatorii nutrienti:

 • Calorii: 43.
 • Apa: 88%.
 • Proteine: 1,6 grame.
 • Carbohidrati: 9,6 grame.
 • Zahar: 6,8 grame.
 • Fibra: 2,8 grame.
 • Grasime: 0,2 grame.

Carbohidrati

Sfecla rosie cruda sau gatita, ofera aproximativ 8–10% carbohidrati. Zaharurile simple cum ar fi glucoza si fructoza de exemplu, constituie 70% si 80% din carbohidratii din sfecla cruda si, respectiv, gatita. Sfecla este, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de fructani – carbohidrati cu lant scurt clasificati ca FODMAP. Unii oameni nu pot digera FODMAP, cauzand simptome digestive neplacute.

Sfecla rosie are un scor indice glicemic (GI) de 61, care este considerat mediu. GI este o masura a nivelului rapid de zahar din sange dupa o masa. Pe de alta parte, incarcarea glicemica a sfeclelor este de doar 5, ceea ce este foarte redus.

Aceasta inseamna ca sfecla nu trebuie sa aiba un efect major asupra nivelului de zahar din sange, deoarece cantitatea totala de carbohidrati in fiecare portie este scazuta.

Fibre

Sfecla este bogata in fibre, oferind aproximativ 2-3 grame in fiecare portie bruta de 3/4 cani (100 grame). Fibrele dietetice sunt importante ca parte a unei alimentatii sanatoase si legate de un risc redus de diferite boli.

Vitamine si minerale

Sfecla rosie este o mare sursa de multe vitamine si minerale esentiale.

 • Folat (vitamina B9). Una dintre vitaminele B, folatul este important pentru cresterea normala a tesuturilor si functionarea celulelor. Este deosebit de important si este necesar pentru femeile insarcinate.
 • Mangan. Un oligoelement esential, manganul se gaseste in cantitati mari in cereale integrale, leguminoase, fructe si legume.
 • Potasiu. O dieta bogata in potasiu poate duce la reducerea nivelului tensiunii arteriale si la efecte pozitive asupra sanatatii inimii.
 • Fier. Un mineral esential, fierul are multe functii importante in corpul tau. Este necesar pentru transportul oxigenului in globulele rosii.
 • Vitamina C. Aceasta vitamina binecunoscuta este un antioxidant important pentru functia imunitara si sanatatea pielii.

Alti compusi vegetali

Compusii vegetali sunt substante vegetale naturale, dintre care unele pot ajuta sanatatea. Principalii compusi vegetali din sfecla sunt:

 • Betanina, care este cel mai frecvent pigment la sfecla, responsabil pentru culoarea rosie puternica. Se crede ca are diverse beneficii pentru sanatate.
 • Nitrat anorganic. Gasit in cantitati generoase in legume verzi cu frunze, sfecla si suc de sfecla, nitratul anorganic se transforma in oxid nitric in corpul vostru si are multe functii importante.
 • Vulgaxanthin. Un pigment galben sau portocaliu gasit in sfecla si sfecla galbena.

Nitrati anorganici

Nitratii anorganici includ nitratii, nitritii si oxidul nitric.Sfecla rosie si sucul de sfecla au o exceptie ridicata in nitrati. Cu toate acestea, dezbaterea a existat in jurul acestor substante de mult timp.

Unii oameni cred ca sunt nocivi si cauzeaza cancer, in timp ce altii cred ca riscul este asociat mai ales cu nitritii din carnea procesata. Majoritatea nitratilor alimentari (80-95%) provin din fructe si legume. Pe de alta parte, nitritul alimentar provine din aditivi alimentari, produse de copt, cereale si carne prelucrata sau vindecata.

Cercetarile arata ca dietele bogate in nitriti si nitrati pot avea efecte pozitive asupra sanatatii, inclusiv nivelul scazut al tensiunii arteriale si scaderea riscului de multe boli. Corpul tau poate converti nitratii dietetici – cum ar fi cei din sfecla – in oxid nitric.

Aceasta substanta calatoreste prin peretii arterei, trimitand semnale catre celulele musculare minuscule din jurul arterelor tale si spunandu-le sa se relaxeze. Cand aceste celule musculare se relaxeaza, vasele de sange se dilata si tensiunea arteriala scade

0 Shares
You May Also Like