Ce tipuri de avocati exista?

0 Shares
0
0
0

Ce tipuri de avocati exista?Inainte de a analiza tipurile de avocati pe care le putem gasi astazi, sa ne amintim putin istoria lor si modul in care a evoluat acest sector.

Istoria profesiei de avocat si tipurile de avocati care au iesit din aceasta

Printre definitiile justitiei, poate cea mai exacta si mai cunoscuta este cea exprimata de Ulpian in secolul al III-lea, care a spus ca “dreptatea este vointa constanta si perpetua de a da fiecaruia dreptul sau”.

Pentru Ulpian, legea era constituita din trei principii de baza:sa traiasca cinstit, sa nu faca rau altora si sa dea fiecaruia cate unul. Principii care, dupa cum vedem, continua sa aiba forta deplina astazi.

Legea noastra vine direct din Dreptul Roman. In Imperiu, profesia de avocat era “cea mai nobila dintre profesii”. Istoricii il indica pe Pericles ca fiind primul avocat profesionist, cea mai mare virtute a sa fiind aceea de a poseda virtuti oratorice foarte inalte.

La inceput, cei care si-au solutionat procesele (Litis), s-au aparat personal, fara consiliere juridica, dar ar putea fi insotiti de un prieten expert care ar putea interveni la un moment dat in proces. De la regula lui Nero, este considerat legal ca avocatii sa primeasca o suma de bani pentru serviciile lor. Ulterior, Valentinian al III-lea este cel care reglementeaza profesia stabilind cerintele pe care un cetatean trebuie sa le aiba pentru a fi avocat, precum si scopurile acesteia.

Deja pe vremea lui Justinian, avocatii erau asociati in colegii, iar arta retoricii angajate  era aproape la fel de importanta ca cunoasterea legilor.

In prezent,avocatii sunt acei profesionisti licentiati sau absolventi de drept si inregistrati in mod corespunzator intr-o asociatie profesionala care ofera consultanta juridica profesionala si care exercita apararea partilor in cadrul procedurilor judiciare sau administrative, oferind, de asemenea, consultanta cu privire la procedurile extrajudiciare.

Care sunt tipurile de avocati care exista astazi?

In prezent,  gradul in drept, ofera o mare varietate de specialitati si diferite oportunitati profesionale in care profesia poate fi dezvoltata. Majoritatea avocatilor se specializeaza intr-unul dintre domeniile dreptului si, in acest fel, apar urmatoarele tipuri de avocati:

Citeste  totul despre noi  si afla mai multe despre modul in care un avocat te poate ajuta.

  • Avocati penali

Ei sunt expertii in drept penal care actioneaza profesional in chestiuni in care exista o actiune penala. Infractiunile pot fi economice, administrative impotriva sanatatii publice, impotriva onoarei etc.

  • Avocati comerciali

Sunt specializati in drept comercial, de afaceri . Infiintarea societatilor comerciale, contracte comerciale, negocieri de acorduri, adunari ale actionarilor sau proceduri de faliment.

  • Avocati de munca

Ei actioneaza in litigiile de munca dintre companii si lucratori. Concedieri, accidente de munca si despagubiri, cereri de suma, discriminari ale lucratorilor in fata companiei sau in fata securitatii sociale.

  • Avocati de familie

Acesti profesionisti sunt specializati in divorturi, separari si anulari ale casatoriei, stabilind in aceste procese regimul de vizitare sau custodia copiilor minori, pensia alimentara, printre alte aspecte.

Pe de alta parte, putem gasi si avocati care sunt experti in domeniul civil, fiscal si in alte ramuri de drept.

Noi oportunitati profesionale in domeniul dreptului

Ca orice alta ramura de studiu, profesia de avocat trebuie sa se adapteze la noile tendinte si situatii pe care le cere o societate in continua crestere. Subliniem urmatoarea:

  • Avocat specializat in Drept Digital:

Avocatii specializati in Drept Digital trebuie sa cunoasca toate reglementarile privind protectia datelor, securitatea cibernetica si comertul electronic. Aceste tipuri de avocati invata in mod constant despre noile tehnologii.

Cum te poate ajuta un avocat?

Un avocat bun te poate ajuta in mai multe moduri. Pentru inceput va trebui insa sa ai incredere in el si chiar atunci cand crezi ca tu te pricepi mai bine sa iei in calcul faptul ca acesta are studii in domeniu si cu siguranta se pricepe la drept mai bine decat tine. Nu uita, ca avocatul tau are si experienta, spre deosebire de tine si prin urmare prima si cea mai importanta idee este aceea de a il asculta.

Nu uita ca poti pune intrebari atunci cand nu esti sigur de ceva sau atunci cand nu stii ce decizii sa iei si poti sa te documentezi daca simti nevoia, fara sa fie necesar sa o iei pe cont propriu. Un avocat bun iti va raspunde cu rabdare si va fi mereu acolo sa te ajute atunci cand este necesar, astfel incat sa nu existe riscul de a face greseli.

De asemenea, in momentul in care vrei ca un avocat chiar sa te ajute, este foarte important sa te asiguri ca acesta are toate informatiile despre cazul tau. Daca tii informatii pentru tine, exista riscul sa pierzi procesul doar pentru simplul motiv ca avocatul nu are informatie suficienta in sensul acesta. Recomandarea noastra este sa iti notezi tot ce crezi ca ar putea sa il ajute pe avocat astfel incat sa nu existe probleme pe parcurs care sa puna in pericol procesul.

0 Shares
You May Also Like